Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD-R 2015, vlastní náklad / progresivní rock/metal / Slovensko

Po pravdě řečeno, jsem teď trochu v rozpacích. Před sebou mám totiž potištěné CD-R v papírové obálce a v podstatě jediné, co o něm vím, je, že je na něm obrázek znázorňující hodiny (nebo možná spíše orloj) a nápis NYMPHA – „Time For Memories“. Žádný obal nebo aspoň nějaký jednoduchý průvodní dopis, prostě nic. Tak holt to prubnu a uvidím, co se z toho vyklube.

A tak, zatímco jsem vložil disk do přehrávače a ujistil se, že na něm opravdu je nějaká muzika, usedám k internetu a snažím se o „Nymfě“ vypátrat nějaké podrobnosti. Navíc mi v zápětí pomáhá i šéfredaktor Johan, jemuž se mezitím podařilo z kapely dostat základní info v rámci naší ankety zvoucí se „10 otázek“. Takže tajenka je částečně rozluštěna, tudíž vám mohu povědět, že NYMPHA je skupina ze slovenského Popradu, která se dala dohromady v roce 2000 a věnuje se (nebo spíše věnovala, jelikož momentálně už se rozpadla) progresivnímu metalu/rocku. Na svém kontě má debutovou nahrávku „Moan“ z roku 2005 a v letošním roce přišla se svým novým počinem, jímž je CD nazvané „Time For Memories“, jenž přináší devět, podle mě docela zajímavých a příjemných kompozic, které by mohly uspokojit jak příznivce tvrdších odnoží metalové muziky, tak zároveň i fandy melodické a instrumentálně náročnější hudby.

Jak se v podstatě dalo i očekávat, tak jednotlivé písně jsou bohaté na změny tempa, hutnosti a nálady, tím pádem chvíli můžete mít pocit, že rozjímáte u poklidné, takřka až meditační hudby, aby se skladba vzápětí změnila v bouři, která vám důkladně propláchne vaše sluchovody. To, že materiál označený jako progresivní, bude muzikantky zahraný na dobré úrovni, se vlastně očekává a ani v tomto případě tomu není jinak, jelikož výkony zúčastněných jsou opravdu kvalitní. Mě však u této nahrávky ještě více zaujala práce s vokály, které jsou na albu skutečně velice rozmanité. Kombinace různých poloh mužského zpěvu, mezi něž v tomto případě patří třeba murmur, blackmetalový skřehot nebo čistý vokál, působí více než zajímavě a rozhodně materiálu přidává plusové body. Navíc je ve skladbách zařazený ještě dívčí zpěv, který je dalším příjemným oživením a zpestřením. Zřejmě nejbohatší z celé kolekce, co se týče zpěvu, je v pořadí třetí song „17 Rhymes“, který obsahuje prakticky všechny právě zmíněné a popsané polohy

Jak jsem už napsal v úvodu, tak obal CD k dispozici nemám, tudíž vám o něm nejsem schopen napsat naprosto nic, stejně tak, jako třeba o nahrávacím procesu a dalších věcech, které běžně obal přináší, máte-li tedy zájem, dozvědět se o desce nebo kapele samotné alespoň pár nějakých dalších věcí, rozklikněte odkaz na rozhovor pod tímto článkem. Názvy písní jsem našel na netu, tak jen doufám, že je to seznam odpovídající skutečnosti.

Seznam skladeb:
  1. Miles Away
  2. Poetry Of Sorrow
  3. 17 Rhymes
  4. Delight
  5. Samsara
  6. Victims From Beyond
  7. Denial Of Bliss
  8. Ghost
  9. Kein 'N' Abel

Zveřejněno: 19. 12. 2015
Přečteno:
4180 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář