HEIDEN – Andzjel

CD 2015, Noizgate Records / folk metal / Polsko

Důkazem toho, že i v Polsku se daří stylu označovanému, jako folk metal, je kapela NETHERFELL z Krakowa. Sice je fakt, že v jejím hudebním projevu najdeme i vlivy z jiných škatulek, jako je třeba metalcore (a to nejen, co se týče muziky, ale i vizáže, viz. například video k songu „Konik zmok i jo zmok“) nebo death metal, ale ten zmíněný folk metal je opravdu takovým základem, do něhož je naroubováno to ostatní. Jelikož skupina nemá své vlastní webové stránky (alespoň jsem je tedy nenašel), tak jsem pár základních informací získal na jejím facebookovém profilu, kde se praví, že se tahle parta dala dohromady v roce 2008, o pět let později vydala první EP a letos přišla se svým dlouhohrajícím debutem, kterému dala název „Between East And West“.

Přesto, že celé album je zaštítěno anglickým názvem, tak po textové stránce je rozděleno prakticky na dvě poloviny, šest skladeb je odzpíváno v polštině a dalších šest potom v angličtině. Songy v rodném jazyce muzikantů pak mají v bookletu i své anglické názvy a přeložené jsou v něm i kompletní texty. Hlavním zpěvem je mužský řev, který je v několika písních doplněn dobře zapadajícím ženským vokálem. Určitě je škoda, že dívčí zpěv nedostává vyjma zhruba třech věcí (trojka „Ku plodnym ziemom“, devítka „Konik zmok i jo zmok“ a závěrečná bonusovka „Mokosz“) mnohem větší prostor a je v dalších několika skladbách využíván spíše jako takový doplněk , protože si myslím, že by materiál byl mnohem barevnější a získal by na větší zajímavosti, jelikož mužský vokál je poměrně jednotvárný, místy až nudný (i když se zpěvák snaží o jakousi variabilitu), a to ani nemluvím o jeho takřka naprosté nesrozumitelnosti. V samotné muzice pak pochopitelně výraznou roli hrají pro zmíněný žánr příznačné nástroje, jako je viola, flétna, dudy, píšťalka nebo hurdy gurdy, čímž je zaručena typická folkmetalová melodičnost a rozjuchanost, zároveň však díky dalším výše zmíněným přísadám nechybí ani patřičná údernost a tvrdost.

CD je zasazeno do jednoduchého digipacku s bookletem, jehož titulní námět se mi nepodařilo moc rozluštit, ať jsem se na obrázek díval jakkoliv, tak jsem z něj nic nevykoukal, trochu to připomíná nějakou lebku, ale fakt těžko říct. Nahrávalo se na přelomu let 2014/15 ve studiu v domovském Krakowě, pod taktovkou kytaristy kapely Piotra Martuśe, jehož dále doplnili Antoni Serednicki a Szymon Kamiński (mix), posledně jmenovaný pak provedl i finální mastering ve studiu ve Varšavě. Vydavatelem nahrávky je německá firma Noizgate Records.

Na debut se určitě jedná o docela kvalitní placku, já osobně bych ale do budoucna v muzice skupiny uvítal méně metalcorových vlivů a naopak přidal více ženských zpěvů, které jsou z mého pohledu do budoucna pro NETHERFELL cestou, jak svou tvorbu ještě více zkvalitnit. Hodnocení 6 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Intro – Rozdroza
  2. Upiór Kurhanu
  3. Ku plodnym ziemom
  4. Kruk
  5. Swiatlo i cien
  6. The Gathering
  7. The Highlander
  8. Las umarlych
  9. Konik zmok i jo zmok
  10. Mice Tower
  11. Cross Of The Sun
  12. Dreamcatcher
  13. Mokosz (bonus)

Čas: 48:22

Sestava:
  • Piotr Martuś – kytara
  • Adrianna Zborowska – viola, zpěv
  • Wit Rzepecki – dudy, zpěv, Irská píšťalka
  • Tomasz Indyka – zpěv
  • Lukasz Ścieranka – baskytara
  • Jakub Kondzielnik – bicí
  • Michalina Malisz (studiový hráč) – hurdy gurdy, flétna, Irská píšťalka
  • Anna Olszewska (host) – hammered dulcimer
  • Szymon Kamiński (host) - programování

www.facebook.com/Netherfell

Zveřejněno: 28. 10. 2015
Přečteno:
3474 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář