Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

CD 2015/ vlastní náklad / black metal / Slovensko

Není tomu dlouho, co černo černá tma vyvrhla na svět své další mládě. Stvůru, jež má za úkol požírat veškerou radost a namísto ní do myslí všech zarazit osten plný jedu. Osten, jež všechny otráví nikdy nekončící temnotou a smrtí. Ta stvůra nese docela fádní název, až mě překvapuje, že ani metalová encyklopedie, která se všemi těmito strašidly zabývá, nenabídne víc, než pouze jeden odkaz. Ten nepatří nikomu jinému, než těmto černokněžníkům z Liptovského Mikuláše.

Na svém profilu uvádějí, že kapelu zformovali někdy v roce 2013 a album „Triumph Ov Chaos“ je jejich prvotinou. Nutno podotknout, že na začátek se jedná o moc dobrou práci. Proto jsem sedl k chytrému internetu a poctivě hledal, kdo že jsou jednotliví muzikanti zač. Nečekaně jsem nic nenašel. Proto má dedukce zní. Buďto si každý v kapele zvolil novou přezdívku, nebo se sešla parta chlapů, kteří naprosto přesně vědí, co chtějí a tak dlouho to pilovali ve zkušebně, až z toho vyšla tato nahrávka. Je pouze na každém z vás, kterou z mnou zvolených možností si vybere.

Na jednu stranu se nejedná o nic nestandardního, co by člověk pohybující se v temném metalovém světě nikdy neslyšel. Ale na stranu druhou musím konstatovat, že všechny hudební složky do sebe naprosto skvěle zapadají. Po nedlouhém intru, které je zároveň i úvodem první skladby, se z beden vyvalí melodické a posléze útočné kytary, kterým vévodí dynamická hra bicích. To vše zabalené v dobrém a především hutném zvuku. O ten se v zimním období v Popradu postaral Martin Barla.

Co mě krom hudby samotné ihned prásklo přes uši, byl zpěv. Často se stává, že instrumentální výkony jednotlivých členů jsou vzápětí potopeny nevýrazným projevem zpěváka a proto nahrávka ztrácí na hodnocení. Tady to ale neplatí! Nrem, jak si zpěvák nechává říkat, předvádí velice barevnou hlasovou koláž na pozadí nelítostného decimování zvukovodů. Častokrát mám dokonce pocit, jako bych v některých jeho polohách slyšel Fernanda Ribeira. Někomu to může připadat jako hodně nadnesené tvrzení, ale věřte, že hlas tohoto Portugalce mám docela dobře usazený v uchu. Nejen zpěv je výsadou tohoto CD. I všechny skladby na tomto nosiči jsou opravdu propracované a svým způsobem i chytlavé. Ať už beru v potaz jednotlivé přechody, které nejsou ani v nejmenším křečovité a plynule na sebe navazují, či kytary častokrát hrající léty prověřené stupnice. To právě kvůli nim hudba DARKTIMES působí trochu melodickým dojmem. Některé skladby jdou bez větších okolků rovnou k podstatě věci. Jako úvodní „Seduction – Cold Light Hypnosis“, či třetí rouhání příznačně nazvané „Pillars ov Creation – Forlorn Soul“. Jiné jsou naopak dosti mysteriózní záležitosti, při kterých se u mě dostaví stav, kdy ta část mozku, co by měla racionálně přemýšlet, náhle vypíná a předává slovo amygdale. Tedy té části mozku, kde jsou uložené vzpomínky a hudební zážitky. Skladby, jež tohle dovedou, jsou na desce hned dvě. Tou první je „Nyx – Over My Shadows“ s klasickým BM tempem a klávesami někde vzadu a tou druhou závěrečný devítiminutový opus „Darkbringer – Cursed in Time“. Ten mě vždy dostane svou atmosférou na kolena. Budiž mu navíc k dobru, že nikam nechvátá a dá vyniknout jeho hloubce. Přesně jak název hlásá, i já jsem zde pokaždé ztracen v čase.  

Při každém poslechu stále marně přemýšlím, kterou že kapelu mi tito slovenští raraši připomínají nejvíce. Dlouho jsem dumal, až jsem zjistil, že v podstatě všechny, ale vlastně žádnou. „Triumh ov Chaos“ je dílem, při jehož poslechu se snesete ve víru temnoty z pekelných hloubek do úplné stoky, ve které se budete s radostí tak jako já brodit po mnoho dní.

Seznam skladeb:
  1. Seduction – Cold Light Hypnosis
  2. Sirius – The Dark Rebirth
  3. Pillars ov Creation – Forlorn Soul
  4. Aeon Rain – Into Event Horizon
  5. Nyx – Over My Shadows
  6. Darkbringer – Cursed in Time

Čas: 32:32

Sestava:
  • Namtar – baskytara
  • Ossa – bicí
  • Narakh – kytara
  • Nebbulus – kytara
  • Nrem – zpěv

http://darktimesovchaos.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UCjfbhWrGY4QB8e8eiYmuVnA


Zveřejněno: 11. 08. 2015
Přečteno:
3502 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář