Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Skupina vznikla již kolem roku 1984 pod názvem IMAGO. Ze současných TORTHARRY si tam tehdy odbývali svoje úplné začátky bubeník M. Jirman a bassový kytarista M. Vacek.

Koncem roku 1988 přichází třetí ze čtyř novodobých členů - kytarista Jarda Rubeš. Ten nastavuje nový směr k death metalu. Následuje vojna a poté velmi nešťastné a krátkodobé přejmenování na EXECUTOR. Jelikož taková kapela již v Čechách hraje, Velký Dřevíč je v srpnu svědkem konečného přejmenování na TORTHARRY.

V září 1991 je natočeno první demo ?MEZI NEBEM A PEKLEM?, na kterém se ještě podílí kytarista K. Stehlík. Toho v lednu 1992 nahrazuje tehdy teprve 17-letý death maniac D. Pavlík a sestava je již kompletní. TORTHARRY odjíždí téhož roku nahrát druhé demo ?FLAMES OF ETERNITY? do Karviné. Později se na výzvu P. Jandy odebírají do studia Propast, aby natočili skladbu ?DIRTY MIND?. Následně je vyroben klip, který je odvysílán na podzim 1992 v pořadu ROCKMAPA.

Již v březnu 1993 je ve studiu Past v Hradci Králové realizované 3. Demo s názvem ?INCRIMINATED?. Teprve tam se plně projevuje přínos Dana a kurs je definitivně potvrzen - death metal. V květnu odstupuje manager Aleš Janečka a nahrazuje ho Luboš Gorgán. Začátkem června 1993 vychází u firmy YUSIC MUSIC (předchůdce TAGA RECORDS) sampler ?CREATIONS FROM MORBID SOCIETY?, kde TORTHARRY nechybějí. V tomto roce kapela hodně koncertuje a připravuje materiál na první CD.

V polovině roku 1994 je ve studiu Past očekávané album ?WHEN THE MEMORIES ARE FREE? dokončeno. Zpěv na nahrávce obstarává na rozdíl od předešlých demosnímků kromě Martina i Dan. Obsahuje 10 věcí a vychází u právě se rodící firmy TAGA RECORDS. Následuje řada koncertů, které napomáhají k dobré prezentaci i k slušnému prodeji desky. Téhož roku odjíždí Dan na 3 měsíce do Portugalska, kde navazuje kontakty na jejichž základě TORTHARRY později vycestují až do tamního PENAFIELU na festival ?ULTRABRUTAL?. TORTHARRY během roku 1995 a 1996 připravují průběžně materiál na další desku. V roce 1996 se jim však druhé CD nepodaří zrealizovat a vše je definitivně naplánováno na rok 1997.

Na sklonku roku 1996 TORTHARRY poprvé odjíždějí do Jižních Čech, do studia ?HACIENDA? Miloše Doležala. Tady nahrávají jednu skladbu na CD věnované METALLICE s názvem ?AFTER 10 YEARS... TRIBUTE TO CLIFF BURTON?. Důležité je také, že s výslednou zvukovou nahrávkou jsou velmi spokojeni a rozhodnou se tady natočit i druhou desku. V průběhu dubna je opravdu deska natočena pod producentskou taktovkou M. Kováře z firmy TAGA RECORDS. Začíná se pracovat na obale a v měsíci květnu je natočen klip na skladbu ?STAIN?. Celý projekt se trochu pozdrží, ale vše je hotovo v půli července, kdy se CD s názvem ?BOOK OF DREAMS? dostává do prodeje. TORTHARRY v tomto čase koncertují již s novým programem a chystají se připravit do budoucna co nejlepší muziku pro posluchače.

Co teď dělá TORTHARRY, jak se máte?

TORTHARRY jedou naplno a mají se výborně! Konkrétně se momentálně snažíme co nejvíce hrát koncerty abychom představili naší poslední desku BOOK OF DREAMS.

Co vaše turné s BIOTECH po Litvě a Lotyšsku, vydařilo se?

Nakonec to dopadlo tak, že s námi jela kapela COWARD, protože si Honza z BIOTECH zlomil prst na ruce. Byli to nakonec tři velmi vydařené koncerty v Rize, v Taurage a Panevežys. Nálada během našeho putování od štace ke štaci byla výtečná. Navázali jsme i nové důležitě kontakty a rozhodně se v Litvě a Lotyšsku v budoucnu zase objevíme.

Jaká byla návštěvnost na koncertech tohoto turné?

Když jsme hráli v těchto státech na podzim, bylo na každém ze dvou koncertů asi 700 lidí. Tady bylo na prvním 500, v Taurage asi 300 a v neděli v rockovém klubu Panevežys asi 150 lidí.

Co bys nám řekl k názvu kapely?

Jestli myslíš k názvu kapely TORTHARRY, vznikl asi před šesti lety (viz druhá otázka). Neznamená vůbec nic, což byl záměr. Chtěli jsme se hlavně vyhnout smůle, že bychom se jmenovali jako nějaká jiná kapela.

Kdo vám píše texty, sami?

Píše nám je Štefan Ležovič, bývalý spolužák kytaristy Dana. Píše je přímo v angličtině, dělá nám hned české překlady a my si pak mezi jeho jednotlivými díly vybíráme ty nejlepší.

Dle mého názoru máte na obou albech takový dost specifický zvuk, takový málo hutný, když jsem prvně slyšel desku ...... tak jsem myslel že to nebylo schválně, ale po poslechu Book of dreams jsem nabyl dojmu, že to tak asi chcete, co k tomu řeknete?

Nemyslím si, že je málo hutný. Ono záleží na tom čemu kdo říká hutnost. Hlavně bych k tomu ale řekl, že je velký rozdíl mezi zvukem na prvním CD a na druhém. Přeci jenom tu sehrály tři roky odmlky svou roli a sound na ?Book of dreams? se povedl mnohem lépe. Každopádně jsme se zvukem z Haciendy velmi spokojeni a tedy odpovídám:? Ano takhle jsme to chtěli?.

Jako poslední věc na CD Book of dreams je zařazena píseň Strach s českým textem, jedná se o starší kousek?

Ano, poznal jsi to správně, tu píseň jsem opravdu nazpíval já. Zapotil jsem se, dalo to práci, ale myslím že výsledek stojí za to. Trochu mi v refrénech pomohl netradičně bubeník Chuan, ale příliš není slyšet, takže to moc nepokazil. Taky máš pravdu v tom, že je to starší kousek. Jedná se o věc z prvního dema - tenkrát to myslím zpíval Martin. Dokonce to je historicky úplně první song, který jsem nahráli.

Jste spokojeni s prací firmy TAGA RECORDS?

V současné chvíli bych se k tomu nerad vyjadřoval. Musí ti stačit, když ti řeknu, že by to mohlo být lepší.

Co váš videoklip, nemyslíte že jsou to v dnešní době vyhozený peníze a proč jste ho točili zrovna ke skladbě Stain, dle mého názoru jsou na albu skladby, které se alespoň mě líbí víc (třeba All of that ..., nebo Tell me)?

Je to věc názoru. Máš pravdu, že by těmto dvěma věcem taky klip slušel, ale my nakonec zvolili právě STAIN. Kdyby se nepodařilo, a tím se dostávám k druhé otázce, udělaný klip prosadit do některé z televizí, byly by to opravdu vyhozený peníze. Přesně to se nám nepodařilo. Na ČT1 to v šedesátce nechtěli, na Primě slíbili, že to pustí ale neproběhlo to. Na Nově v Esu jsme to taky zkoušeli, ale tam už to napřed vypadalo beznadějně a taky to tak dopadlo. Takže to proběhne pouze regionálními kanály, což není mnoho. Budeme dělat souhrnnou videokazetu, která bude na prodej, tam se samozřejmě klip objeví.

Jaké jsou plány do budoucna?

Připravovat se na další desku a to tak důkladně, aby zase byla lepší než ty předešlé. Koncertovat po Čechách, ale i v zahraničí - čeká nás Polsko, Německo a ve stádiu příprav je i řada dalších zemí. Moc se taky těšíme na 4. 6. 98, kdy budeme hrát v Praze - Edenu před DEATH!!!!

Když jsem vás slyšel na podzim v Belmondu, říkali jste že musíte odjet ještě na jeden koncert, je to pro vás hodně náročný hrát dvě akce denně? (haha)

Byla to spíš vyjímka daná tím, že to prostě šlo stihnout. Jakmile to totiž náš manažer Goro vycítí, stojí si jako buldok za tím, že to odehrát musíme. Nejradši by z nás totiž strhal kůži, prodal ji na černém trhu a za utržené peníze jezdil po akcích, aby měl přehled. Pedant jeden.

Tak a jsme na konci, dík za rozhovor, pokud chcete čtenářům FOBIE něco vzkázat, máte možnost .....

Neberte všechno smrtelně vážně, to díky za čas a měj se OK!!!!


Zveřejněno: 03. 09. 1998
Přečteno:
3392 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář