Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Moji oblíbenci FORGOTTEN SILENCE vydali nedávno nový počit Senyaan a to byl pro mě dostatečný důvod sepsat pár otázek a poslat je Krustymu, tady je výsledek... (na otázky odpovídali: Krusty, Medvěd a Hanka)

Senyaan je váš už 4 počin, ze sestavy na ?The nameless .....? jste v kapele zbyli jen ty Krusty a Medvěd. Přibliž nám historii kapely?

Krusty: Jo, máš pravdu: z té prvotní sestavy z roku 1993 jsme zbyli už jen dva. Medvěd-kytara a Krusty-basa, řev.... K nám se tehdy v tom třiadevadesátém přidali mí bývalí spoluhráči z kapely REMEMBRANCE: kytarista Prochin /dnes MASHY MUXX/, bubeník Straton /už nehraje/ a klávesák Baňa /dnes MONASTERY/. Někdy v květnu 1994 jsme zplodili debutní demáč?THE NAMELESS FOREVER...THE LAST REMEMBRANCE?. Sestava se tehdy po nahrávání radikálně změnila. Zůstali jsme pohromadě právě jen já a Medvěd. Po dlouhotrvajících problémech s hledáním nových členů jsme šli v létě 1995 do studia v sestavě: Medvěd, Krusty + Marty - klávesy /dnes RYBY/, Miloň - bicí /dnes MONASTERY/ + z tehdejších LOVE HISTORY ?vypůjčení? Hanka-zpěv a Chrobis - mluvené slovo .....  Po nahrátí ?THOTS? se opět mění sestava. Vychází split 7?EP s DISSOLVING OF PRODIGY a poté i CD verze ?THOTS?, vydaná OBSCENE Prod. a METAL AGE Prod. Po dlouho neúspěšném hledání náhradníka za Martyho, který se rozhodl skupinu v létě 1996 opustit jsme narazili na Laudu, s nímž na jaře 1997 točíme jednu skladbu pro naše další split 7?EP/MC, tentokrát s AGONY /zde už hraje na bicí Chrobis/. Po natočení Lauda odchází a novou klávesistkou se stává Hanka /tedy již druhá Hanka v sestavě/. Podzim 1997 je ve znamení natáčení našeho třetího dlouhohrajícího počinu ?SENYAAN? a to jsme už v současnosti.  

Mělo časté střídání hráčů ve F. S. velký vliv na vývoj kapely?

Medvěd: Časté střídání hráčů mělo vliv pouze na časovou stránku. Vše by se tím pádem urychlilo, ale zásadní vliv to nemělo. A nemá...... Přišli jsme však ale o několik velice kvalitních muzikantů.

Krusty: To je pravda. Dost nás třeba zdrželo hledání bubeníka pro nahrávání ?THOTS?. Sehnali jsme tehdy horko-těžko člověka jménem Bismark. Ten se na nás ale asi tři týdny před odchodem do studia vykašlal. Velké trable nám taky způsobil klávesák Marty svým odchodem.... velice talentovaný muzikant, který se ve své současné kapele asi dost nudí.

Co vaše texty, pokud je mi známo, tak je vždycky inspiruje nějaký film, kniha či příběh? Rozeber je podle vašich počinů .....

Krusty: Co se týče textů na ?THE NAMELESS FOREVER..?: při psaní těchto textů jsme byl celkem dost ovlivněn filmem ?Bram Stoker?s Dracula?. Nemálo na mne /a nejen na mne/ zapůsobila i hudba a celková prezentace Enyi. Jedná se o příběh jakéhosi procitnutí naší mysli, na rozpomenutí si na lepší život v minulosti, kdy si lidé byli jaksi blíž, byli k sobě srdečnější, tolerantnější. Symbolem pro tuto jakousi ?čistotu? je pro mně příroda, která se v textech často objevuje.....

?THOTS? - tam je to celkem jasné. Film a kniha ?Dům duchů? mne totálně dostal a už při cestě z kina jsme věděl o čem budou texty. Nemá smysl se tady o tom rozepisovat - nejlepší je si na ten film zajít nebo si přečíst knihu.

?SENYAAN? je jakési velmi volné pokračování našeho debutu. Děj se odehrává snad v budoucnosti. Skupina lidí se vydává hledat do jim už téměř neznámé přírody to, co už v jejich duších a srdcích zemřelo. Tu volnosti a otevřenost...... hm, strašně špatně se to vše vysvětluje. Já ale vlastně vůbec nechci vysvětlovat význam našich textů. Přál bych si, aby si je posluchači sami přečetli a sami si o nich udělali obrázek. Sami o nich přemýšleli. Nejsme filozof ani nějaký kazatel, nechci vnucovat svůj názor.....způsobů vysvětlení je mnoho. 

Kdo vytváří muziku? Jaký podíl měli/mají ostatní členové F. S.?

Medvěd: Muziku děláme já a Krusty a zbytku kapely vysvětlíme jak si představujeme výsledek. Takže třeba přinesu nějaký riff, Krusty tam nadělá stopky, předražený doby nebo vyhrávky. Potom skládáme písničku třeba od zadu nebo podle nápadů rozděláme dvě, tři skladby naráz...a tim pádem se vyhýbáme zažitým schématům.

Na obalu je název kazety takto .... SENYAAN ...., zdá se jako by název byl vytržen z kontextu, co vlastně znamená?

Krusty: Ne, nepřikládal bych tomu větší význam. Takto byl psán i název předešlého ?THOTS?. Možná jsou naše alba jen jakousi dlouhou větou, kdy jedno slovo navazuje nějak na další....kdo ví?? ?SENYAAN? má více způsobů vysvětlení. Může to být starobylé město, říše vysoko v horách, uprostřed velkého údolí... Společnost, kde vše funguje tak jak má. Stejně tak to může být - já říkám: malé místečko, zapomenuté a pokryté pavučinami všedních dnů, kde se krčí naše opravdové city. Tolerance, láska - ať už k člověku či k přírodě..... ?SENYAAN? je věc co už asi není .......... kolik z nás ho ve svém životě najde ????????????

Ve studiu jste strávili 14 dnů. Co by se na Senyaan změnilo kdyby jste měli možnost zůstat ve studiu neomezeně dlouho?

Medvěd: Kdyby bylo více času /více peněz/, mohli bychom déle míchat, což by bylo přiměřené délce skladeb. Např. naši třiadvacetiminutovou skladbu by jsme mohli míchat 2 nebo 3 dny, protože párkrát si ji poslechnout znamená den v prdeli. Určitě bychom nahrávali metronom pod všechny skladby kvůli zlepšení zvuku - při věší přesnosti vyleze čistší zvuk nástrojů. Dále by se dala nahrávka hned masterovat, což se opět odrazí na zvuku a v neposlendí řadě bychom mohli ve studiu déle popíjet rum, vařit si kafe a propálit 60 cigár denně.

Krusty: Já mám pocit - jako nekuřák, že těch cigár bylo nejmíň 80.

Opravdu mě dostala délka kazety - 86 minut! (to myslím v dobrém muzika se mi líbí) Zdá se mi to nebo je opravdu kazeta od kazety delší?

Hanka: Ano, opravdu kazeta od kazety je delší. Já hudbu neskládám, dělám si zpěvy až do ní a proto tvorbu kluků ani neovlivňuji. Pak když navštívím zkušebnu a uslyším, co z nich zase vylezlo, jsem z toho trochu zmatená a chvíli mi trvá, než si jednotlivé skladby naposlouchám. Osobně bych byla pro kratší skladby (už kvůli koncertům, ale ostatním to tak vyhovuje a cítí to právě tak, jak to je. Na druhou stranu si myslím, že je lepší vydat 86minutovou kazetu po dlouhé době, než dvaceti minutová dema, co půl roku, která rozhodně neoplývají zrovna nejvyšší kvalitou a než se člověk otočí, kazeta končí. F.S. prostě vždy tvořili náročnou hudbu, která není pro každého posluchače a člověk musí chtít sám se tím vších prokousat, aby pochopil, že každá vyhrávka, každá doba i text spolu souvisí a mají své opodstatnění.

Nebudou s tím problémy při vydání CD?

Hanka: Na CD se náš materiál samozřejmě nevejde. Jestli se na nás usměje štěstí, vydá nám jedna nejmenovaná firma 2 CD. V tom případě bychom opět navštívili studio pro dodělání 3 bonusů. Nebudu nic prozrazovat, protože to opravdu není jisté a nerada bych něco zakřikla.

Slyšel jsem, že nekoncertujete. Myslíš si, že váš materiál by se naživo nechyt? Jde přece udělat živé verze písní?

Já osobně jsem pro hraní živých koncertů. Má představa by byla taková že bychom nehráli příliš často, ale pokud bychom se do toho dali, tak pořádně, tzn. S vlastním zvukařem, světly atd. Když chodíme na koncerty a vidíme. Jak málo lidí navštěvuje podobné akce, jak hrozné zvuky se linou z aparatury ... je mi to vůči vystupujícím kapelám líto. F.S. sice nejsou typickou koncertní kapelou, na jejímž vystoupení by lidé skákali z pódia, ale to přece naši příznivci ví a s tím by také na onen koncert přišli. Ortodoxním nepřítelem koncertů je Krusty. Ostatní jsou celkem pro. Já vím že to není jednoduché, když se člověk neslyší z odposlechu, nemůže zahrát ani 10 % toho, čeho je normálně schopen. Rozhodně živé verze písní nechystáme. Pokud koncert bude, zahrajeme průřez ze všech počinů F.S., takže vystoupení by určitě nebylo krátké, ale mohlo by potěšit i ty, kteří neznají všechny naše výtvory.

A máš právo posledního slova.........

Krusty: Díky moc za možnost objevit se ve Tvém zinu. Díky za podporu.......... Ať se Ti daří jak s kapelou, tak se zinem....... Pokud by měl kdokoliv zájem o cokoliv kolem FORGOTTEN SILENCE, napište. Máme též malé distro a v něm myslím zajímavé věci hlavně ?z venku?.


Zveřejněno: 16. 07. 1998
Přečteno:
3410 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář