Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Za thrash metalovou legendu PROTECTOR odpovídal frontman Martin Missy.

Ahoj Martine! Jak se vede? PROTECTOR teď měli poměrně dlouhou koncertní pauzu, čemu jsi se věnoval?

Obvykle moc koncertů nehrajeme, jen něco kolem 5-7 ročně, protože všichni členové kapely hrají  i v jiných kapelách  (s výjimkou  našeho bubeníka Carla-Gustava). Také máme svá zaměstnání a v mém případě i rodinu. V době mezi koncerty většinou nacvičujeme setlist, možná teď začneme zkoušet jednu ze starých skladeb, kterou jsme ještě nikdy na živo nehráli  a skládáme nový materiál.

Nemůžu nezmínit poslední desku PROTECTOR – „Reanimated Homunculus“, která se pro mě stala albem roku 2013. Jak se na toto album díváš s odstupem roku? Myslím, že ohlasy byly všude výborné. Pro mnoho lidí asi i překvapení, že PROTECTOR v nové sestavě nahráli tak skvělé album.

Díky, rád slyším, že se ti to líbí. Ano, většina ohlasů byla dobrá, nebo alespoň "ok". Naštěstí tu nebylo moc negativních reakcí. Pořád se mi líbí skladby, které jsme pro tuhle nahrávku napsali.  Při každém poslechu ty skladby "zrají v mých uších".  Mým spoluhráčům, kteří složili většinu hudby na „Reanimated Homunculus“ se opravdu podařilo zachytit thrash/deathmetalového ducha konce 8. a počátku 90. let.

Při poslechu „Reanimated Homunculus“ mám pocit, jako by žádná pauza u PROTECTOR nenastala. PROTECTOR zní i s novým zvukem stejně skvěle, jako na starých albech přelomu 80. a 90. let. Byl tvůj záměr nahrát album, které bude co nejvíc „old school“ a připomene „Golem“ či „Urm the Mad“, nebo jsi tomu nechal volný průběh?

Samozřejmě, že jsme chtěli napsat skladby, které si naši fanoušci žádali. Kdybychom  začali psát nějaký nu-metal, nebo třeba glam metal, mohli bychom rozpustit PROTECTOR a místo toho založit novou kapelu. Chtěli jsme, aby nové skladby zněly stejně jako skladby PROTECTOR z 80. a 90. let. Ale na druhou stranu to přišlo docela přirozeně, protože my všichni milujeme old-school .

V současné sestavě PROTECTOR jsi jediný, kdo je z původní sestavy. Jak u vás probíhal proces skládání? Měl jsi hlavní slovo nebo se jednalo o práci všech?

Moji spoluhráči napsali skladby a poslali mi je e-mailem. Plán byl takový, že bych měl říct, co se mi nelíbí a nebo jestli budeme muset něco změnit. Ale to se nikdy nestalo, protože skladby byly perfektní tak, jak byly. Takže skladby, které na nahrávce slyšíte, jsou  víceméně práce Carla-Gustava, Mikyho a především Matha. 

K textům: Na „Reanimated Homunculus“ najdeme zajímavé texty na různá témata. Co je pro tebe impulsem a motivací k napsání textu? Musíš být v nějakém zvláštním rozpoložení? V jakých tématech se nejvíce vyžíváš a jak jsou pro tebe texty důležité?

Texty na „Reanimated Homunculus“ jsou prakticky stejné jako na prvních třech deskách  PROTECTOR: skutečný život (Road rage) , Sci-fi (Antiman), zábava (Calle brutal), mystika (Reanimated Homunculus), filmová inspirace (Holiday in Hell) a politika/historie (Birt of a nation). Ale jsou tam i nějaká nová témata, jako sexuální perverze (Dreanged Nymphomania) a oslava fanoušků a naší lásky k metalu (Sons of Kain). Osobně se mi líbí texty "historie", "sci-fi" a nejvíc "skutečný život".

Viděl jsem vás před lety na Way Of Darkness festivalu v Německu – zabijácká show! To bylo ještě pod názvem MARTIN MISSY AND THE PROTECTORS. S tím mě napadá otázka, jak dlouho trvalo získání práv na používání jména PROTECTOR? Bývalí členové s tím neměli problém? Nechtěli jít do reunionu i s Tebou?

Stalo se to právě během našeho vystoupení na festivalu Way of Darkness v říjnu 2011. Změnili jsme náš název z “Martin Missy and the PROTECTORS” na "PROTECTOR" a tím se stali z cover kapely "regulérní" kapelou. Než jsme název změnili, mluvil jsem o tom s Hansem Müllerem, který založil kapelu v roce 1986 spolu s Michaelem Hassem, který zemřel v roce 1994. Naštěstí se mu tenhle nápad líbil, protože pokud by řekl "ne", nemohli bychom název změnit. Před pár lety jsme diskutovali s původními členy o reunionu, ale nevyšlo to.

A jaké jsou reakce bývalých členů (např. Hansi Müller, Ede Belichmeier nebo další) na LP „Reanimated Homunculus“? Máš nějakou zpětnou vazbu?

Poslali jsme nové album všem předchozím členům PROTECTOR (od Hansiho po Marca Papeho a jeho spoluhráčům ze sestavy PROTECTOR v letech 1996-2003). Všem z nich se se nahrávka líbila a já jsem za to opravdu rád. Udělali jsme i předělávku skladby "The end"  z dema "Resurrected" z roku 2000 a Jacekovi, Matthiasovi, Hendrikovi a Marcovi se naše verze rovněž líbí.

Vrátím se trochu více do historie, když dovolíš (úsměv). S PROTECTOR jsi nazpíval dvě velká alba a jedno EP. Kterou nahrávku považuješ za nejlepší? Kdo tehdy přišel s textem o Golemovi a následným pojmenováním celé desky? Víš, ptám se proto, že právě o této mystické postavě bylo v Německu a Česku natočeno několik filmů a asi nejznámější pověst je o pražském Golemovi…

Moje oblíbená nahrávka PROTECTOR s mým vokálem je stále „Misanthropy“. Mám rád surovost a zvuk těchto skladeb. Patrně je v tom taky i nějaký sentiment, protože to byl můj první pokus jako "profesionální zpěvák". Jestli si dobře vzpomínám, četl jsem knihu o Golemovi (pár let později jsem si koupil na DVD starý němý film o této mystické postavě) a byl jsem téměř okamžitě fascinován touto legendou. Skladba a text je jedna z mých oblíbených a stále ji hrajeme živě na každém našem koncertu.  

V době, kdy PROTECTOR hráli s kapelami KREATOR, SODOM nebo DESTRUCTION, byl svět stále rozdělen železnou oponou. Jaký byl tehdejší tvůj pohled na východní blok – východní Německo a tehdejší Československo? V Čechách bylo mnoho mániček, ke kterým se na černých burzách dostaly desky západních kapel, viděli vaše fotky a možná ani nesnili o tom, že tyto kapely někdy uvidí…

Neměli jsme s kapelou moc kontakt s fanoušky z východního bloku, kromě dopisů, které jsme odtamtud dostali (zejména z Polska). První koncert PROTECTOR ve Východním bloku byl v Polsku roku 1989 v Katowicích. Krátce nato zahrál PROTECTOR i v Praze. V té době už jsem nebyl součástí kapely, ale moji bývalí spoluhráči mi toho vyprávěli hodně o nadšení fanoušků v Polsku a Československu. Osobně jsem měl nějaký kontakt s metalisty z východního Německa už od roku 1986. Měl jsem přítele, se kterým jsem si dopisoval, a kterého jsem navštívil 3x, než padla zeď. Vždycky jsme měli skvělé párty se spoustou alkoholu a kluci pokaždé měli na kazetách nějaké (západní) kapely, které si vzájemně přehrávali.

Tím jsem se dostal k takové tradiční otázce – máš v oblibě i nějaké české kapely? (úsměv)

Abych byl upřímný, neznám mnoho českých kapel. Slyšel jsem  MASTER´S HAMMER, ti jsou v pohodě a jednou jsme hráli s kapelou ZLO, to byli fajn chlapi. Náš basák má obrovskou sbírku nahrávek a pravděpodobně bude znát mnohem víc českých kapel, než já.

Po tvém odchodu z kapely v roce 1989 PROTECTOR fungovali dál. Vydali dvě alba „A Shedding of Skin“ a „The Heritage“. Jak se ti tvorba se zpěvem Ollyho Wiebela líbila? Sledoval jsi podrobně PROTECTOR i po tvém odchodu?

Líbí se mi všechny nahrávky, které nazpíval Olly Wiebel. Ale můj zájem o kapelu už nebyl tak velký, jako když jsem ještě sám byl členem. Vždycky jsem si koupil jejich novou desku, jakmile ji vydali (s výjimkou "The Heritage", kterou jsem si koupil o několik let později).

Devadesátá léta thrash metalu a metalu obecně příliš nepřála. Martin Missy nebyl příliš na očích. Upřednostnil jsi v tomto období profesní kariéru? Kdy v tobě uzrálo rozhodnutí opustit Německo a přestěhovat se severněji do Švédska?

Devadesátá léta pro mě nebyla dobrá, pokud jde o působení v kapele. Ale nemohl bych žít, aniž bych v nějaké nebyl. Počátkem 90. let jsem hrál v projektu nazvaném R.A.U., metalové cover-kapele ve Wolsfburgu  a v cover-kapele ve Švédsku kolem roku 1996/1997. Do Švédska, rodné země mé mámy, jsem se přestěhoval v roce 1995, protože jsem chtěl zkusit něco nového.

Po letech ve Švédsku jistě vnímáš nějaké rozdíly v životě v obou zemích. Jaký je rozdíl mezi běžným životem (práce, mentalita lidí, politika…) v Německu a ve Švédsku? Stockholm bys neměnil?

Řekl bych, že život ve Švédsku je velmi podobný tomu v Německu. Největším rozdílem je, že s lidmi ve Švédsku je mnohem těžší navázat kontakt, což je v Německu snadné.  Ve Švédsku obvykle potřebuješ velké množství alkoholu, abys lidi poznal trochu blíž.

Předpokládám ale, že undergroundová metalová scéna funguje všude podobně. Navštěvuješ ve Stockholmu často koncerty? Nějaký, který stojí za zmínku?

Snažím se chodit na koncerty, jak undergroundové, tak i velké, a tak často, jak jen to jde. Ale daří se mi to tak jednou za dva měsíce, protože mám dva tříleté syny, což zabere spoustu času. Nejsou tady koncerty, které by byly lepší, nebo horší než ostatní. Většina koncertů je skvělých, ať už jde o undergroundovou akci nebo velký koncert. Ve Stockholmu máme výborné undergroundové thrash i death metalové kapely, které můžu doporučit: OBSCYRIA, CONFLAGRATOR, PHIDION, TALIO… abych jmenoval alespoň některé.

Vím, že jsi fanoušek fotbalového týmu VFL Wolfsburg, letos máte výbornou sezonu a jako jediní naháníte vedoucí Bayern. Co říkáš na letošní výkony? Neprobíhá nějaké hecování třeba s Tomem Angelripperem (velký fanoušek Schalke 04) nebo Schmierem (Borussia Mönchengladbach)? (úsměv) A co fotbal ve Švédsku? Máš i v jinak více hokejové zemi své favority?

Ano, VFL Wolfsburg tuhle sezónu hraje opravdu dobře. Sice asi nedoženou vedoucí Mnichov, ale pravděpodobně by se mohli dostat do Champions League pro příští sezónu. S Tomem jsem se zatím o fotbalu nebavil.  Asi se příliš bojím, že by mě praštil, kdybych to udělal, hahaha... A hokej? Moc  se o něj nezajímám. Jasně, že jsem se občas podíval na nějaké mistrovství světa nebo olympijské hry, ale nejsem fanatický fanoušek žádného švédského hokejového týmu. Mnohem víc mám rád fotbal.

Zpět k hudbě. Působil jsi v několika různých kapelách a kromě PROTECTOR jsi aktivní ještě ve dvou formacích. Představ je trochu prosím. Tou první je stoner/doom OBRERO, se kterou jsi právě vydal nové album.

Máš pravdu, v OBRERO zpívám už několik let a je to příjemná  změna  žánru, od toho v jakých kapelách obvykle zpívám. V roce 2011 jsme vydali naše debutové LP "Mortui  Vivos Docent" a letos v únoru vyšlo naše druhé album "The Infinite Corridors of Time".

A druhá kapela je thrash metalová – ZOMBIE LAKE…

Jedná se o projekt, který mám spolu se dvěma americkými metalisty. V roce 2013 jsme vydali naše debutové-LP "Plague of Undead".

Jaké kapely v poslední době posloucháš? Je nějaká nová kapela, která tě zaujala natolik, že bys ji rád doporučil nebo sis ji dokázal představit na společném turné s PROTECTOR? Vracíš se rád ke starým klasickým kapelám let osmdesátých, které máš ve sbírce?

Většinu času poslouchám mé oblíbené kapely z osmdesátých let (AC/DC, MOTÖRHEAD, EXODUS, VENOM atd…). Ale taky jsem objevil několik „nových“ kapel.  Jednou takovou je HELLISH CROSSFIRE z Německa. Zatím jsme s nimi nehráli, ale třeba to v budoucnu vyjde. Rád bych si taky zahrál živě s NIFELHEIM. TYRANT a HELLBUTCHER - ti jsou také výborní.

A jaký máš názor na současnou novou retro vlnu thrash a death metalu? Čím je podle Tebe tento „boom“ způsobený? Kapely se vrací ke kořenům metalu, znovu se vrátily onášivkované džísky…

Moc se mi to líbí. Když jdu na koncert, nebo festival, mám pocit, jako bych byl zpět ve „starých dobrých časech“. Doufám, že tento „boom“ ještě nějakou dobu vydrží.

Blížíme se pomalu k závěru. Jaké jsou Tvé nejbližší hudební plány? Ať už s PROTECTOR nebo s dalšími projekty? Koncertů máte jen několik za rok – je to z důvodu nedostatku času kvůli zaměstnání nebo se nechcete fanouškům „přejíst“?

Hlavním důvodem, proč nehrajeme tak často je nedostatek času. Mí tři spoluhráči mají regulérní zaměstnání (já pracuji příležitostně), mám dva syny - dvojčata a starám se o ně, máme manželky, přítelkyně a kromě našeho bubeníka hrajeme všichni rovněž i v jiných kapelách.

Vinylové maniaky by určitě zajímalo, zda není v plánu vydání reedic starých desek? Původní pressy se shánějí stále hůř a stále za více peněz…

V dolisu je reedice starých desek PROTECTOR. Tak měj oči otevřené (například na našem oficiálním facebookovém profilu:  https://www.facebook.com/Protector.666not777)

Skvělá zpráva pro všechny české thrashery - přijali jste Čurbyho pozvání a v červenci zahrajete na Obscene Extreme festu v Trutnově. Jak se ti tento jedinečný festival líbí? Doufám, že nám naservírujete pořádnou porci poctivého old school thrash metalu!

Nikdy předtím jsem na Obscene Extreme festu nebyl, takže bude opravdu zajímavé poznat, jaké to tam je. Na OEF budeme hlavně hrát staré skladby, jak to obvykle děláme.

Martine, děkuji moc za rozhovor a Tvůj čas pro Fobiazine. Uvidíme se v červenci!

Díky za tenhle rozhovor, uvidíme se v červenci … "Stay metal"!

Přeložila: Duzl


Facebook
www.obsceneextreme.cz

Zveřejněno: 05. 04. 2015
Přečteno:
4309 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 04. 2015 22:38 napsal/a hrysek23
Super
Super,parádní rozhovor.