Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ANOREXIA NERVOSA - Hreidmarr (vox)

Já, stejně jako většina lidí, jsem vás zaregistroval až po přechodu k Osmose a debut ?Exile? jsem dosud neslyšel. Můžeš mi přiblížit počátky kapely a jak velké změny se udály od počátku do dnešních dnů po názorové stránce kapely?

Takže, kapela povstala v roce 1995 z popelu zaniklých NECROMANCIA (1991 - 1995), což byla temná death metalová banda. Rychle se nahrálo první demo ?Nihil Negativum?, kterého se prodalo okolo 1200 kopií a kapela chvíli potom získala smlouvu s lokálním labelem SEASON OF MIST. V roce 1997 ANOREXIA NERVOSA vydává debutní CD nazvané ?Exile?. Jedná se o nekompromisní nihilistické koncepční album, ve kterém se střetává extrémní šílenství a odmítnutí existence. Bolestivé lidské prožitky později dovedly k odchodu zpěváka a jednoho ze dvou kytaristů a ti tedy kapelu opustili. Co následovalo potom, bylo odrazem období tvrdé práce, kterou tlačil kupředu Stefan, kytarista a vedoucí persona v kapele. Ten se rozhodl taky změnit sestavu a hudební identitu. Náš nynější klávesák a já jsme přišli v roce 1998. Chtěli jsme se vrátit zpět k metalovým kořenům kapely, samozřejmě v poněkud mocnější a nenávistnější formě, která by lépe vystihla stav naší mysli. Vytvořili jsme čtyřskladbové demo a poslali ho několika společnostem, ze kterých jsme nakonec zvolili OSMOSE PRODUCTIONS. Tohle demo bylo vydáno rok na to (1999) jako mini CD nazvané ?Sodomizing The Archedangel? a přineslo nám mnoho posluchačů, kteří teď mohli konečně zjistit jak zní ANOREXIA NERVOSA. Pak jsme v roce 2000 vydali ?Drudenhaus? - naše první album u Osmose. Sestava je stále stejná od nahrávání ?Sodomizing The Archedangel?. Nihilistické pozadí kapely se nemění, změnila se pouze forma vyjádření. To je vše...    

Nové album ?New Obscurantis Order? zdobí dílo českého fotografa Jana Saudka. Viděl jsi někdy i jeho další díla a víš něco víc o téhle zajímavé osobě? Co se ti vybaví když slyšíš ?Česká republika?? Máš rád ještě nějaké další fotografy či malíře? A jaké pocity v tobě vyvolává fotografie, kterou jste použili na obal nového CD?

Použili jsme jeho práci, protože je hrozně temná a avantgardní a má v sobě dotek mystiky. Tahle fotografie se jmenuje ?Černá ovce a bílá vrána?. Chtěli jsme pro obal použít něco silného, něco co se na metalových albech dřív neobjevilo a navíc něco, co by dobře zapadlo do atmosféry alba. A myslím, že tohle dílo je perfektní! Uviděli jsme tuhle fotografii a nejdřív se nám líbila její čistota a estetika, ale později jsme zjistili, že je v ní stejný druh napětí, které lze nalézt i na albu. A konečně, tohle dílo se samozřejmě pevně váže k významu titulu alba. V tom je taky mnoho symboliky, jako například fakt, že obě dívky na obalu jsou zrzky, možná je to jen náhoda, kdo ví (smích)? Každopádně tomuhle chlapíkovi patří náš obdiv a jsem šťastný, že jsme mohli použít jednu z jeho fotografií! Nevím toho moc o České republice kromě několika klasických skladatelů, sorry... Ohledně dalších fotografů a malířů, které mám rád, wow, je jich fakt moc, co by stáli za zmínku. Řekněme Wittkin, Artaud, Szekely, Delacroix, Friedrich atd.

Vaše umění je hodně o agresi, misantropii, ale zároveň má v sobě jakousi francouzskou smyslnost a spoustu různých emocí. Je to následek použití více světových jazyků? Jak je to vůbec ve Francii s jazyky? Ve školách máte předpokládám angličtinu. Německý jazyk je u vás povinný nebo jste samouci, haha? A co na tuhle řeč říkáte? Mně se zdá docela hnusná...

Možná jsme si tak vysvětlili náš francouzský umělecký a historický původ, láska k eleganci, fascinace atmosférou obklopující knihy DeSadeho, nadšení z DeNervala atd. Asi všechny tyhle věci nás vedly k tak smyslné tvorbě, dá se říct sexem ovlivněné hudbě, opravdu nevím... Každopádně má naše lyrika mnoho smyslných pasáží, které jsou zpívány ve francouzštině a domnívám se, že nás v tomhle ovlivnilo naše vlastenectví. Ohledně ostatních jazyků. Angličtina, němčina a španělština se ve Francii vyučují nejvíc. Ale nemyslím si, že by měli Francouzi nějaké zvláštní nadání pro učení se jiným jazykům (smích)... Hodně lidí tady ve Francii neumí ani anglicky... Já se učím všechny jazyky, které užívám ve své lyrice, ale snad můžu říct, že angličtinu ovládám důkladně. Ohledně ostatních jazyků - musím připustit, že někdy je to docela těžké, protože německy a latinsky rozhodně nemluvím plynule. Ale použil jsem je s pomocí mého kamaráda, který je skvělým studentem a pomohl mi, když jsem si s něčím nebyl jistý. Já mám němčinu rád, je to jedna ze tří nejromantičtějších řečí spolu s francouzštinou a angličtinou! Někdy zní opravdu hrozně, to je pravda, ale patří k naší romantické kultuře a velmi dobře se hodí do některých pasáží naší hudby.       

Začátek skladby ?Stabat Mater Dolorosa? působí takovým středověkým dojmem a docela mi z něj běhá mráz po zádech. Jak si představuješ zosobnění Mater Dolorosa? Jestli vypadá tak, jak zní její jméno, tak dál od ní...

Ano, jistě... ale my jsme ji použili pouze jako symbol. Jak víš, ?Stabat Mater Dolorosa? je původně křesťanská modlitba, která byla dřív užita mnoha klasickými autory, například Mozartem. Chtěli jsme vytvořit vlastní ?Stabat Mater Dolorosa?. A naše verze je samozřejmě úplně jiná než ty ostatní, protože máme jiný přístup k tomuto mýtu. Přenesli jsme ho do naší představy o životě. Takže se Mater Dolorosa stala znamením toho, čemu křesťané říkají Apokalypsa. Žena mimo čas, s lidskou krví a hříchy, které stékají po jejím perfektním těle, přinášející smrtící vykoupení tomuhle hnijícímu světu. Ona je naší nevěstou i matkou.

Líbí se ti tvorba tvého krajana Markýze DeSade? Je ti sympatičtější Justina nebo Julietta? Myslíš si, že byl markýz blázen nebo věděl dobře co dělá? Jak se ti líbí jeho vyobrazení ve filmu ?Quills?? Jaké máš oblíbené spisovatele a díla?

Samozřejmě, Le Marquis Donatien Alphonse De Sade je jedním z našich nejoblíbenějších francouzských autorů. Justina i Juliette jsou také mistrovská díla, myslím, že to jsou taky DeSadeho nejznámější díla! Mimoto jsme vložili markýzův citát do bookletu ?New Obscurantis Order?... Nejdůležitější věcí na tom je, že jsme měli skoro stejný pohled na sexualitu. Tím myslím, že sex v dnešní době je hodně o upjatosti, nějak opravdu obyčejný a nudný a to je podstata popularizace sexu v naší moderní společnosti. Mimochodem, my shledáváme dnešní sexuální trendy jako něco opravdu nechutného, je to jen šukání lidského masa... a stejně jako DeSade i my máme jiný pohled na sex, je to něco víc... snad mystičtější a extrémnější. Každopádně je DeSade jedním z našich vlivů - to je pravda, ale stejně jako ostatní literární vlivy k nám nyní zcela patří. Nemyslím si, že by byl DeSade blázen!!! Ale možná jsem taky blázen (smích)??? Já jsem nikdy neslyšel o filmu ?Quills? (u nás uveden pod názvem ?Perem Markýze de Sade?, pozn. D.)... sorry. Náš nejoblíbenější spisovatel? To je opravdu těžká otázka. Fakt nevím, je jich tak moc, co mám rád... možná Nietzsche, ale to je pěkně otřepaná odpověď, tak možná DeNerval.  

Zajímalo by mě jestli dáváte v soukromí přednost klasické hudbě nebo máte rádi i postmodernu v podobě třeba soundtracků? Co říkáš na soundtracky k filmům ?Omen?, ?Legends Of The Fall? nebo ?Dracula?? Jakou hudbu posloucháte v soukromí? Můžeš doporučit něco zajímavého k poslechu?

Já rozhodně dávám přednost klasice před moderními soundtracky, i když mám rád i některé soundtracky. Ano, ?Dracula? je velmi dobrý a ?The Omen? je opravdové umělecké dílo!!! ?Legends Of The Fall? jsem nikdy neslyšel, sorry... Mimo klasickou hudbu poslouchám hlavně starou školu Heavy a Glam Metalu, Gotiku, Electro a Black Metal. Ale hlavně starší věci, protože musím přiznat, že současná scéna mi připadá docela nudná kromě několika kapel, které jsou stále zajímavé... Když mám jmenovat, tak MERCYFUL FATE, BATHORY, IRON MAIDEN, starý CARCASS, starý ENTOMBED, CANDLEMASS, VIRGIN PRUNES, SISTERS OF MERCY, AND ALSO THE TREES, DARKTHRONE, NEUBAUTEN, starý EMPEROR, WASP, Rachmaninoff, Mussorgski, Wagner a MOTLEY CRUE. Něco zajímavého k poslechu? Dobře, zmínil bych dvě novější alba, která mám rád: ?Cut Your Flesh And Worship Satan? od ANTAEUS a ?This Dollar Saved My Life At Whitehorse? od LUCYFIRE.

Vidím, že máte taky docela nekonformní šatník. Jak se ti líbí být navlečen v kůži a co říkáš na latex a vůbec gothic scénu jako takovou? Líbí se ti ženy s neobvyklejším vzezřením nebo dáváš v soukromí přednost celkem ?obyčejným? dívkám? Jak je to vůbec ve Francii s latexovými a koženými věcmi? U nás je celkem problém sehnat nějaké pořádné boty nebo cokoliv trochu odvážnějšího.

Naše vzezření je symbolem našich vlivů a toho, odkud pocházíme. Jak víš, mám rád MOTLEY CRUE, THE NEW YORK DOLLS, 45 GRAVES, VIRGIN PRUNES, KISS... Nemám rád, když má kapela skvělou hudbu, ale nedělá nic pro svou image. Opravdová, tradiční metalová kapela má svou hudbu a silnou image, která je dobře vyjadřuje ve všech aspektech. My jsme pro tuto tradici. Takže, ANOREXIA NERVOSA je tu pro vás, souprava nerozlučitelných elementů: hudba, lyrika, životní cesta, vzezření atd... To jsme my. Na druhou stranu - opravdová gothic scéna je myslím si mrtvá od pozdních osmdesátých let. Teď se všechno přeměnilo v trendovou hipísáckou sračku a já to nesnáším. Ano tady ve Francii není problém se dostat ke koženému či latexovému oblečení, asi jako v Anglii, protože se to stalo novým trendem a to mě štve... Mimochodem, nyní dávám přednost dívkám, které vypadají ?normálně?, ale spíš záleží na tom, co mají v hlavě, samozřejmě. Opravdu nemám rád pseudo - gothic holčičky oblečené jako na Halloween (smích)... to mi připomnělo skladbu TYPE O NEGATIVE, určitě znáš ?Black Number One?... patetické...

Teď trochu indiskrétní. Máš rád při sexu používaní erotických pomůcek nebo dáváš v posteli přednost natural sexu? Jsi vášnivý francouzský milovník jako z románu? Jací jsou vůbec ?obyčejní? Francouzi? Jsou takoví gentlemani a milovníci jako se o nich traduje?

Hmm, záleží na tom jak kdy. Někdy mám radši přirozený sex a ?lehké? věci a někdy bych chtěl něco víc... výstřednějšího a divočejšího. Záleží na dívce a na okolnostech. Můžu být ?vášnivý francouzský milovník jako z románu? (smích), samozřejmě... Ale nevím, jestli jsou Francouzi nejlepší milenci, protože jsem jich moc neměl, chápeš (smích). Jediné co vím je, že jsme jiní než většina Francouzských kluků, takže nejsme ten nejlepší příklad... možná dřív, v devatenáctém století byli Francouzi opravdovými gentlemany, ale myslím, že teď to už neplatí.

A co porno? Tenhle druh zábavy sleduješ? Jestli ano, máš radši luxusnější podobu s pěknými ženami, hezkým prádlem a dobrým obrazem a nebo jsi na amatérský hardcore, kde stěží poznáš kdo je kluk a kdo holka, ale hlavně že se šuká? Máš svou oblíbenou pornostar?

Ne, nijak zvlášť... opravdu, na tohle moc nejsem. Ale kdybych si měl vybrat, tak bych byl pro opravdové obscénní tvrdé sračky, definitivně. Občas mám rád špinavé sexuální věci... Moje oblíbená pornohvězda? To fakt nevím... Určitě nějaká Francouzská holka, řekněme Laure Sainclair nebo Coralie Thrin-Hin. Obě jsou fakt krásné holky...  

Už jsem zmínil filmy... co takhle kultura? Máš rád kino nebo se raději koukneš na nějaký film v klidu doma na videu? Sleduješ vůbec televizi a v ní zprávy ohledně politiky, afér, katastrof a tak? Zajímáš se nějak o domácí či světovou politiku? Osobně si od těchhle věcí držím odstup...

Nezajímám se o nic, co by souviselo s politikou, nenechám je, aby mě srali, mají jenom čistě materialistické přemýšlení. Někdy se kouknu na zprávy v televizi. Líbí se mi, když se dívám jak svět ničí sám sebe, je to zábavné a legrační, ale to je všechno z televizních sraček. Samozřejmě rád chodím do kina a někdy si rád pustím nějaký film i doma, ano.  

Jak vypadá živá prezentace libertinského seskupení ANOREXIA NERVOSA? Dokážete svou smyslnou tyranii přenést na pódium? Dočkáme se vás v České republice?

Pět chlapíků na pódiu pouze hraje svou muziku ve svých krvavých vnitřnostech. Žádné schéma. Pouze hudba a kurevské pózy. To je něco opravdu mocného a radostného. Když jsme na pódiu tak musím říct, že jsme totálně mimo vesmír, je těžké to popsat, ale určitě to musíte vidět! 18. ledna 2002 začínáme evropské turné s DARK FUNERAL, TIDFALL, OCCULT a RAGNAROK. Myslím a doufám, že budeme hrát i v České republice!!!

Možná je to tím, že novinku nemám ještě tolik naposlouchanou, ale zdá se mi, že na ?Drudenhaus? bylo víc snadno zapamatovatelných melodií. Myslím, že ?New Obscurantis Order? je o něco extrémnější a zběsilejší. Budete pokračovat i nadále až směrem k hranici zdravého rozumu? Znovu mne napadá DeSade... při jeho četbě si člověk najednou řekne, jestli tohle už není trochu moc - šílené - ale čte dál. Chcete dosáhnout svým uměním něco podobného?

Ano, rozhodně. Ale věz, že to není opravdový ?záměr?, je to něco úplně nevědomého... Věřím téhle hudbě, která přispěje k dosažení určitého bodu očištění a pozvednutí duše jak pro skladatele, tak pro posluchače. Je to určitý druh uvolnění. Věř mi, že hudba je všechno v našich životech a je to jediná věc, která nás pořád zajímá v tomhle vyjebaném světě. Neptáme se sami sebe na mnoho otázek okolo opravdového smyslu toho co děláme, pouze zkoušíme to nejlepší - ať už nahráváme album nebo jsme na pódiu. Stále se pokoušíme být co nejopravdovějšími. Opravdu nenávidím Freuda, ale jedna věta, kterou napsal je plná pravdy: ?hudebník je pouze ten, kdo dokáže překročit svou neurózu?. A to je pravda. Myslím, že bez hudby bychom už byli mrtví nebo možná v kriminále.

Můžeš trošku představit jednotlivé členy a jejich záliby a vášně? Určitě nemáte stejný vkus. Jak potom řešíte neshody ve věcech okolo kapely, když někdo přijde s nějakým nápadem a ostatním se nelíbí. Vyhodíte ho s tím?

Skutečně se v kapele nějak zvlášť nehádáme. Jsme opravdoví přátelé, skoro rodina - chápeš a máme stejné představy o tom, jak by měla ANOREXIA NERVOSA vypadat. Maitre Stefan Bayle nahrál všechny kytary, je skladatelem skoro veškeré hudby a nemá mnoho koníčků. Kromě hraní na kytaru, kupování kytar a práce ve svém domácím studiu... Mr Xort hraje na klávesy. To je opravdu tajemný chlapík, který produkuje naše alba a hodně se zajímá o zvukové technologie, samply a tak... Niclas Vant hraje na bicí a pracuje na designu našich alb, webové stránky atd. On má rád výstřední umění a fotografie a je opravdovým fandou Jana Saudka... Pier Couquet hraje na basu a má rád literaturu, poezii, sex, drogy a rock´n´roll (smích)... a já zpívám a píšu texty, moc piju a kouřím?

Máte rádi klasické horory s hřbitovy přikrytými mlhou a upíry či čarodějnicemi nebo dáváte přednost moderním příběhům ze života - thrillery s masovými vrahy, úchyláky?  Jak se ti líbí třeba surrealistické vyobrazení snového světa ve filmu ?The Cell??

Miluji staré horory, pořádné nářezy, totální kulty!!! Ale mám rád i některé moderní filmy, třeba ?Takoví normální zabijáci?, ?Clockwork Orange?, ?The Blairwitch Project?, ?Texaský masakr motorovou pilou?, ?The Doom Generation?, ?The Lost Boys?, ?Crash? a skoro všechny filmy Davida Lynche. Nedávno jsem viděl ?Mulholland Drive? a mám to moc rád. ?Cela? je taky dobrá, vizuálně skvělá, ale režisér měl raději zabít Jennifer Lopez!!!

Na co se můžeme těšit do budoucna od ANOREXIA NERVOSA? Máš možnost posledního slova... hail tyranny & perverse pleasure...

Nejdřív půjdeme na turné a budeme se snažit co nejvíc podpořit nové album, to je teď naše největší priorita... Potom nevím, nepřemýšlíme o budoucnosti. To je něco nejistého. Každopádně budeme určitě pracovat na novém albu... Díky za rozhovor. Doufám, že se potkáme na turné vy české metalové bestie!!! JOIN THE ORDER!!!

Ptali se: Demimortuus & Maja


Zveřejněno: 05. 05. 2002
Přečteno:
3454 x
Autor: Demimortuus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář