Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

SECRET OF DARKNESS – Neotericus Universum CD 2014, MetalGate Records

Na tuzemské scéně již slušně zavedení varnsdorfští SECRET OF DARKNESS vypustili pod hlavičkou firmy MetalGate na sklonku loňského roku již druhé album s názvem „Neotericus Universum". Po otevření solidního digipacku info upozorní, že album bylo nahráno ve studiu Šopa pod taktovkou zvukového mistra Standy Valáška, takže po zvukové stránce je na co se těšit. Nakonec i předešlé album „(In)Humanity" bylo slušné a koncertní produkce SOD se mi také líbila.

Ačkoli je cover digipacku temný, zkázonosný (nějaký ďábel nebo démon na něm předříkává text z „bible - apokalyptické knihy", kterým přivodí lidstvu zkázu - v pozadí je vidět scenerie zničené země a pod nohama „kazatele" určitě nepříjemně křupou kosterní ostatky), je o mnoho přijatelnější než barvami hýřící, pro mě nepřitažlivý cover předešlého alba. V závorce jsem trochu naznačil děj koncepčního alba, o kterém se určitě dozvíte víc v připravovaném rozhovoru. V bookletu z křídového papíru se dozvíte skromné, leč potřebné informace o nahrávání alba, sestavu s fotografiemi a samozřejmě texty.

Nehostinná zem... probouzím se a zjišťuji, co se děje. Prvními tóny „Unearthing the Sun" se nám odkrývá následovník debutu. Ihned naskočí kytarové melodie svištící v rychlém tempu neméně podobné právě těm na prvotině. Ale o poznání víc zahuštěné o temnou basu. Nepropustná bariéra husté, ale rychlé rytmiky, je vytvořena ve skladbě „Blinded", která je umocněna zvony předpovídajícími zánik světa. Temná aura není jen u prvních dvou písní, ale prostupuje celým albem. Albem, které je oproti prvotině  více blackové a temné. U „Lapse of Reason" přichází zvolnění, není to až takový náklep, ale v rychlosti si skladba nezadá s ostatními. Houpavé kytarové melodie, okořeněné o pěkné sólo. V polovině alba nabereme opět na mohutnosti. Pozvolný, ale mocný nástup této válečné doktríny mě vzal na první dobrou. Bouřlivá jízda, která nutí si podupávat nohou a klepat hlavou s vtírající se melodií - tohle je určitě super koncertní tah a nášup. „Warfare Doctrine" je navíc ve dvou třetinách skladby umocněna vsuvkou violoncella.

Kombinací všeho, co jsme doposud slyšeli nebo ještě uslyšíme, může být „Burned Hopes". Blacková temnost, skřehotavý vokál, potažmo deathový growl (na konci vokál dokonce sklouzne k šepotu), kytarové melodické výpady, hustá basa a rychlé bicí. Je to taková typická skladba prvního alba anebo bych řekl „nic víc, nic míň". Zajímavou skladbou může být „The Crown" s apokalyptickým nástupem. Jsou zde kytarové corové výjezdy typu nástup a pád, které nemusí lahodit leckterému uchu, ale pokud toho není moc, tak se to dá snést. Je to slušně řezající, překvapivě silně deathcorová skladba. S "Remains of Memories" to vypadá, že se budeme utápět doopravdy ve vzpomínkách, ale po minutovém kytarovém rozjezdu začne solidní nářez. V této skladbě se nedá nepovšimnout práce bubeníka, který do nás pěkně sype řádnou palbu. Vůbec na celém albu odvádí dobrý výkon. Slušná práce, nejen bubeníka, je předvedena v předposlední „New Apocalypse". Rytmická sekce mohutně žene dopředu ostře řezající kytary, které jsou zároveň slušně technicky propracované. Zkáza je dokonána, nehostinná post-apokalyptická procházka po zničené zemi, i ta menší kytarová naděje na konci vše ukončí.

Před třemi lety na Žižkově palcátu v Táboře SECRET OF DARKNESS příjemně překvapili a jejich koncert jsem v reportu uzavřel slovy: „Kytarová euforie skončila, ale melodie zůstává". Takto bych uzavřel I recenzi na „Neotericus Universum“ s tím, že celé dílo zřejmě v hlavě nezůstane, ale kytarové melodie, které jsou určitě poznávacím znakem kapely, si budu pamatovat určitě delší dobu.

Seznam skladeb:

  1. Awakening
  2. Unearthing the Sun
  3. Blinded
  4. Lapse of Reason
  5. Warfare Doctrine
  6. Burned Hopes
  7. The Crown
  8. Remains of Memories
  9. New Apocalypse
  10. 2210 Days

Čas: 37:31

Sestava:

  • Vojta - zpěv
  • David - kytara
  • Johnny - kytara
  • Iaan - basa
  • Míra - bicí

http://www.secretofdarkness.com/
http://bandzone.cz/secretofdarkness

www.metalgate.cz


Zveřejněno: 19. 03. 2015
Přečteno:
3916 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář