Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DEVENIAL VERDICT – Corpus EP 2014, vlastní náklad

Death metal je ve své podstatě nesmrtelný, o tom není pochyb. Důkazem mimo jiné budiž fakt, že stále vznikají nové a nové spolky podlehnuvší chorobné přitažlivosti tohoto svébytného žánru. Bez ohledu na to, jestli je tento styl trendy či nikoliv, ať je nahoře nebo dole, neustále se najdou další sympaticky postihnutí maniaci, kteří svou lásku k podmanivým tónům smrti hodlají vyjádřit svým přispěním do kosícího mlýna. Bylo by na delší debatu, v čem to dnes mají začínající bandy lehčí či naopak těžší oproti dobám, kdy byl žánr na vrcholu, důležitý je zápal, který žel leckdy podstatně převyšuje hudební kvalitu a přínos pro scénu. Vzniká pak známý problém nadprodukce, což je ale faktor postihující i další metalové subžánry. Je pak těžké dělit zrna od plev, mnohé upadnou v zapomnění dříve, než stačí vejít v širší známost, a mám trošičku obavy, aby podobný osud nepostihl i snaživé mladíky zvoucí se DEVENIAL VERDICT.

Finští posluhovači zubaté svůj vznik datují k roku 2006, ale k jakés takés stabilitě se sestava ustálila až o šest jar později. EP „Corpus“, jež je předmětem těchto pár řádků, předcházela 3 dema, z nichž se mi jako nejpovedenější jeví paradoxně hned to první „Psychic Devourment“ (2009). Materiál se nesl v duchu řádně brutálního, rychlého a jemně potemnělého death metalu, a tehdejší přirovnávání k ikonám typu MORBID ANGEL, DEICIDE či DYING FETUS nebyla úplně od věci. Od demonahrávky „The Unborn God“ (2012) se však věci jakoby trochu změnily, došlo k pomyslnému zvolnění a snad i ztechničtění, a v nastoleném trendu se nese i zatím poslední zápis, pětiskladbové EP „Corpus“. Osobně mi tento vývoj konkrétně u mladých Finů moc nesedí, a mám pocit, že kapela ve snaze jít dál kontraproduktivně přešlapuje na místě. Vlivy bohovrahů ani morbidních andělů už zde nehledejte, nemělo by to smysl, s trochu fantazie lze v jistých momentech vystopovat ještě přetrvávající ovlivnění Gallagherovy smečky. Při přehrávání aktuálního EP mně v hlavě nejčastěji problikávaly vzpomínky na časy, kdy seskupení jako KONKHRA či ILLDISPOSED posouvaly styl směrem, kterým jsem se moc nevydával, a který ve své době sklízel určitý úspěch a byl považován za jakousi „modernu“. Opakovat ovšem dnes podobné formule je poněkud sebevražedné, jestliže tyto pokusy opravdu nenesou známky největší kvality, což se u DEVENIAL VERDICT žel zatím říct nedá.

EP nabízí 25 minut natlakovaného a silového death metalu, nesoucího se většinou ve středním valivém tempu, a sázícího převážně na sekané riffy a rozkouskovanou rytmiku. Je ušislyšné, že hoši hrát umí, po technické stránce je víceméně vše ok, horší je to s kompozičním přínosem a nápady. O schopnosti něčím zaujmout nemluvě. Skladby jsou si dosti podobné, a poslouchatelnost zachraňují rychlejší pasáže, které alespoň pomyslně vyhánějí pocity monotónnosti a hrozící nudy. Možná, že na koncertech v hudbě současných DEVENIAL VERDICT převažující houpavé a groove tempa dokážou rozpumpovat publikum, při domácím poslechu to alespoň na mě moc nefunguje a skutečně se často dostavuje pocit, kdy se začínám nervózně ošívat a pokukovat po časomíře s podprahovou myšlenkou „pískej konec“. Možná je jen chyba na mém přijímači, ze zvědavosti jsem dokonce koukl na internet, kde jsem naopak měl možnost si přečíst recenze píšící cosi ve smyslu o vycházejících nadějích, ale asi jsem už za ta léta trochu vybíravější. Tisíckrát slyšené už v polovině devadesátých let, kdy se dost kapel pokoušelo o jistý vývoj, a skončily ve slepých uličkách. Death metal je přece jen o něčem jiném, než co nabízí finská parta, a tak ač fandím snaživému mládí, zde jsem se nechytl.

Určitě nad DEVENIAL VERDICT nelámu hůl, myslím, že až si současná sestava pořádně ujasní, co a jak hrát a definitivně vyprofiluje svůj výraz, bude to třeba o něčem jiném. EP (vychází v nákladu 200 ks, je opatřeno slušným zvukem a poněkud naivním obalem) by mělo dle slov kapely být předzvěstí debutu, plánovanému v nejbližší době. Až na něm se tedy ukáže, jak je to s těmi nadějemi a ambicemi, a upřímně klukům přeji, aby se stali důstojnou součástí scény. Budu zvědav, jak a jestli vůbec se DEVENIAL VERDICT posunou, „Corpus“ je žel sekanou bez výraznější chuti a chybí potřebné ingredience, které by mě donutily se někdy k této krmi vrátit.

Seznam skladeb:

  1. The Hour Is Late for Traitors
  2. Elysium
  3. Abort Your Soul
  4. The Nameless Mist
  5. Serpent Ego

Čas: 25:02

Sestava:
  • Riku Saressalo – zpěv
  • Sebastian Frigren – kytara
  • Antti Poutanen – basa
  • Okko Tolvanen – bicí

https://soundcloud.com/devenialverdict
https://myspace.com/devenialverdict
https://www.facebook.com/DevenialVerdict?sk=info&tab=page_info


Zveřejněno: 17. 03. 2015
Přečteno:
3423 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář