Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

USURPRESS – Ordained CD 2014, Doomentia Records

Švédští maníci USURPRESS jsou synonymem typické undergroundové kapely, a přitom jsou tak trochu netypičtí. Tradiční symptomy podzemních spolků nalezneme v zapálení, aktivitě a přístupu, neordinérnost prosakuje z hudebního uchopení stylu milionkrát vyluhovaného a přesto stále životodárného a ve svém jádru přitažlivého. Říct totiž jednoduše, že švédské kvarteto hraje death metal, je poněkud zavádějící a ne zcela pravdu vystihující, a odbýt kapelu takhle jednoduše zkrátka nejde.

Základ je sice postaven dle tradičního modelu „švédský“ death metal klasického pravěkého střihu, je však obohacen i o další vlivy, a to ve větší míře, než bylo u této chásky v minulosti zvykem. Ta, ač relativně mladá (doba vzniku 2010), má na svém kontě řadu zápisů, a jak v podzemní kultuře bývá zvykem, cení se nejen řadovky. Na všech těchto předchozích zápisech jeli USURPRESS víceméně v naznačeném a stále oblíbeném stylu, hraném co možná nejméně komplikovaně, často hnaném v D-beat zápřahu. I na „Ordained“ si temp typických spíše pro crustové smečky užijeme dost, USURPRESS to nikdy nepřeháněli s vymýšlením nějakých složitých hudebních vzorců, přesto šli na posledním počinu trošičku dál a nahrávku nelze vnímat jen jako jednoduchý nářez od začátku do konce. Přibyly prvky, které muziku švédské kapely mírně ozvláštňuji, a dávají nádech jisté neotřelosti. Nepřeslechnutelné je, že kvartet má v oblibě i sludge, což se promítá taktéž ve výsledném zvuku. Ten asi nebude všem úplně po chuti, hlavně ortodoxní smrtonoši budou zřejmě mírně brblat, na straně druhé lze říci, že díky zvláštně zablácenému a poněkud rozmazanému soundu má spolek jakýsi svůj ksicht. Tomu hojnou mírou přispívají i netradiční vsuvky v podobě různých „retro“ pasáží, leckdy připomínajících doby, kdy na hudební scéně ještě kov smrti nebyl ani v plenkách.

Vše výše zmíněné může být pro otevřeného posluchače v podstatě lákavé a příjemné, důležité však je, jak to ve skutečnosti funguje dohromady jako celek. A zde jsme zase u toho, že vše záleží na subjektivním vnímání hudby a chuti posluchače. Mně osobně se většina materiálu líbí, občas jsem však narazil i na pasáže, které mému uchu ne vždy lahodily, což samozřejmě každý může mít jinak. V podstatě ale oceňuji snahu kapely o jakousi „progresivitu“, i USURPRESS asi pochopili, že v jednoduchosti je sice síla, ale trocha pestrosti občas neuškodí. A tak tu svou jízdu občas přibrzdí, někdy možná trochu násilně, jindy zase způsobem, že mi najednou nechybí svištící vítr kolem uší.

Netřeba dodávat, že členové USURPRESS mají jasnou vizi o tom, co a jak chtějí hrát, a jestli se někdy jejich představy mírně rozcházejí s posluchačovými (věřím, že v mnoha případech tak ani nenastane), určitě to nijak neřeší, na to jsou dost ostřílení mazáci, a i jejich punkový přístup je zárukou, že dělají vše hlavně tak, jak je to baví. Slova o zkušených harcovnících jsou na místě, stačí se kouknout na sestavu vedenou Danielem Ekerothem (ano, je to ten, co mimo jiné napsal knihu „Swedish Death Metal“) a jejich historii, a nelze mít pochyb o tom, že zde se nestřílí naslepo. Za zmínku určitě stojí i velice povedený obal (Ola Larsson), a ve výsledku je jasné, že tuzemští Doomentia Records mají na svědomí další povedený kousek. Bude určitě ještě zajímavé v budoucnu sledovat, jak dalece jsou ochotni USURPRESS zajít ve svém zajímavém obhospodařování zatuchlých severských močálů a rašenilišť.

Seznam skladeb:
  1. The Heart of the Last Kingdom
  2. Storming the Mausoleum
  3. The Undeification
  4. Fire in the Minds of Men
  5. Insignia of Illumination
  6. Ritual Warfare
  7. The Eyeless Spectator
  8. Fan the Flames of Madness
  9. Lóthlorien
  10. Deny Salvation (Wolf-Like Dogs)
  11. Embracing the Vultures
  12. As the Monolith Comes Alive

Čas: 39:05

Sestava:
  • Stefan Pettersson – zpěv
  • Påhl Sundström – kytara
  • Daniel Ekeroth – basa
  • Calle Andersson – bicí

http://usurpress.com/
http://usurpress.bandcamp.com/
http://doomentiarecords.bandcamp.com/album/ordained
http://www.doomentia.com/


Zveřejněno: 07. 03. 2015
Přečteno:
3473 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář