Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

HATE – Crusade:Zero CD 2015, Napalm Records

Už jsou tomu téměř dva roky, co náhle zemřel v pouhých sedmadvaceti letech baskytarista HATE Sławomir „Mortifer“ Kusterka. Vůbec bych se kapele nedivil, kdyby si po tak tragické události dala delší pauzu. Vlastně jsem to i očekával. Jenže trojice ATF Sinner/Destroyer/Hexen zvolila jinou cestu, jak se vypořádat s úmrtím svého dlouholetého kamaráda a kolegy. Odehrála hned několik turné (chvíli s ní naživo působila i Mortiferova manželka Alexandra alias Varaska) a následně začala připravovat deváté studiové album.

Ještě před tím však došlo k výměně na postu bubeníka. Hexena, jenž do HATE přišel v roce 2006 a nahrál s nimi tři alba, nahradil Pavulon, známá to postava na polské metalové scéně. V současnosti také bubeník death/grindových ANTIGAMA, znát jej můžete též z dřívějšího působení v legendárních VADER. „Crusade:Zero“ tak HATE nahrávali jako trojice, basové party si vzal na starost frontman Adam, zahostoval si ale též Filip Hałucha (VESANIA, MASACHIST, ex-DECAPITATED).

HATE ještě před vydáním desky vypustili videoklip ke skladbě „Valley of Darkness“, respektive pak lyric video k „Leviathan“. Už jsem si několikrát potvrdil, že nemá cenu příliš těmto plnohodnotnému počinu předcházejícím ukázkám přikládat větší váhu, co se týče vytváření názoru. V konceptu desky může skladba vyznít úplně jinak, příkladem budiž poslední album SATYRICON. Po poslechu songu „Our World, it Rumbles Tonight“ jsem se obával nejhoršího a nakonec mne eponymní album norské dvojice naprosto dostalo.

U HATE se ale celkový dojem příliš nezměnil ani po několikanásobném poslechu celého „Crusade:Zero“. Když si vzpomenu na album „Erebos“ z roku 2010, posadilo mě okamžitě na prdel, něco takového jsem v tu chvíli od HATE neočekával. Dva roky staré „Solarflesh: A Gospel of Radiant Divinity“ už sice nemělo až takový efekt, přesto stačilo jej několikrát poslechnout a zase jsem měl závislost vytvořenu. S „Crusade:Zero“ už tak jednoduchá „práce“ nebyla, a i přesto, že jsem jej sjížděl a stále sjíždím opravdu zodpovědně, nejsem z něj tak nadšený jako z předchozích několika počinů.

Toto tvrzení ovšem neberte tak, že jde o nějaké slabé a nepovedené dílo, nějaký krok vedle. Vůbec ne. Pořád je to nadprůměrná práce, ať po kompoziční, nebo zvukové stránce (pánové znovu nahrávali ve věhlasném studiu Hertz v Białystoku). Chybí mi zde ale nějaký větší moment překvapení, chvíle, kdy bych jen čuměl s otevřenou hubou, co se to na mě z reprobeden valí.

I když jisté překvapení se v podstatě line snad celou první polovinou alba: HATE výrazně ubrali na sypačkách. Přiznám se, že od dvojky „Lord, Make me an Instrument of thy Wrath!“, která následuje po intru „Vox Dei (A Call from Beyond)“ a má stopáž 1:41, jsem už dle názvu očekával absolutní marast s tempem minimálně 280 bpm. A je tomu právě naopak (neříkám, že to je špatně). A takhle můžu pokračovat dále, „Death Liberator“, „Leviathan“ a následující skladby jsou sice občas očastovány nějakým nekompromisním blast beatem (dobře, v „Hate is the Law“ jich je trochu více), ten zde však funguje spíše jako oživení, nežli nosný prvek. Až titulní song, který má pořadové číslo osm, má brutální nástup, k němu můžeme přidat třeba desítku „Rise Omega the Consequence!“ a výpis můžeme v podstatě ukončit bonusovkou „The Reaping“ (ta mi mimochodem evokuje deset let staré album „Anaclasis: A Haunting Gospel of Malice & Hatred“, které jsem v poslední době hodně sjížděl).

Tím víc však vynikl jeden zásadní prvek na „Crusade:Zero“: nesmírně propracované kytarové party. Dvojice ATF Sinner & Destroyer si dala opravdu záležet a výsledkem je album plné rozmanitých a náladotvorných melodií, promakaných riffů a jejich častých obměn. I kvůli tomu musím vyzdvihnout pětku „Hate is the Law“: to je skladba, ve které se prostě neustále něco děje a nechybí jí naprosto nic; z pomalejšího nástupu s jednou z nejpodmanivějších melodií na albu přechází do pořádné rubanice, aby následně prošla dalšími několika změnami. Do této kategorie dále lze zařadit třeba „Dawn of War“.

Kytarová práce je tedy na „Crusade:Zero“ hodna těch nejlepších slov, trochu zklamáním jsou pro mne ale Pavulonovy bicí. Z jiných kapel, na kterých se podílel, vím, že je to nesmírně schopný bubeník, ale na novince HATE jako by ze sebe nevydal všechno. Vzpomenu-li si na Hexena na desce „Erebos“, dokázal skladby oživit nepatrnými nuancemi. On i nějaký ten cinkanec na ride na nečekaném místě udělá s kompozicí leccos. Pavulon „Crusade:Zero“ nabouchal s přehledem, ale nepřidal nic navíc. Je to prostě standardní death metalová práce, ničím však neposunuta do sfér jedinečnosti.

HATE tak trochu vsadili na jistotu a na desce je to znát. Jak už jsem zmínil, je to samozřejmě stále nadprůměrné dílo, řemeslně precizně zvládnuté, jen už to tak nenakope zadnici, jako když přišli s předchozími alby. I díky opravdu povedeným kytarám je to na osm bodů, ve skrytu duše ale doufám, že na jubilejní desáté fošně přijdou s něčím, co nebude tolik předvídatelné. Vůbec bych se nebránil i lehkému návratu do dob „Threnody“ a tamním industriálním výletům. V kombinaci se současnou podobou HATE by byly různé takové vsuvky dost zajímavé.

Seznam skladeb:
  1. Vox Dei (a Call from Beyond)
  2. Lord, Make Me an Instrument of Thy Wrath
  3. Death Liberator
  4. Leviathan
  5. Doomsday Celebrities
  6. Hate Is the Law
  7. Valley of Darkness
  8. Crusade:Zero
  9. The Omnipresence
  10. Rise Omega the Consequence!
  11. Dawn of War
  12. Black Aaura Debris
  13. The Reaping (bonus track)
Čas: 56:09

Sestava:
  • Adam the First Sinner – zpěv, kytara, basa
  • Destroyer – kytara
  • Pavulon – bicí
  • Filip Halucha – basa (host)
  • Michał Staczkun – samply (host)

http://www.hate-metal.com/
http://www.napalmrecords.com/

Zveřejněno: 03. 03. 2015
Přečteno:
3955 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 03. 2015 12:11 napsal/a Tom
Bicí
Je to tak...když poslouchám poslední desku Antigamy, tak ty bicí jsou mnohem více vymazlený, jako by si s nimi mnohem více vyhrál...věřím, že kdyby drummer chtěl, dokázal by na album vecpat i mnohem zajímavější kompozice a \"blbinky\"...