Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Komerční prezentace...

Mikrofony jsou úžasné nástroje, které umí jednu zásadní věc a sice měnit zvukové vlny na elektromagnetické impulsy, které následně Váš zesilovač a reproduktor promění zpátky na zvukové vlny o patřičné intenzitě. Mikrofonů ovšem dnes existuje celá řada a vybrat si ten správný ať už do zkušebny, studia nebo na koncerty občas představuje skutečnou vědu. Abyste to měli o něco jednodušší připravili jsme pro Vás toto úvodní povídání, abyste věděli, kde případně začínat a od čeho se odpíchnout při Vaší pouti za poznáváním mikrofonů.


Mikrofonů existuje a existovala celá řada, ať už na běžné i speciální použití. My si nicméně představíme tři nejdůležitější typy mikrofonů pro Vás jakožto aktivní či aspirující hudebníky:


Dynamické mikrofony


Asi nejčastěji používané mikrofony zejména v živé hudbě, tj. ve zkušebně a na pódiu. Fungují na jednoduché bázi kdy elektromagnetický signál vytváří pohybující se cívka a permanentní magnet. Nedávají sice tak silný signál, nicméně nejsou ani tak zásadně citlivé, takže pokud jste (bas)kytarista, bubeník, nebo zpěvák či zpěvačka, pak je tohle přesně ten typ mikrofonů, který se Vám bude hodit.




  • Zpěváci – v levnější variantě doporučujeme model Shure SM58 (neexistuje lepší v poměru cena/výkon), no a pokud chcete působit skutečně profi, pak investujte třeba do Sennheisera e 945, se kterým se rozhodně neztratíte.


  • Kytaristé – pokud hrajete na kytaru zesílenou kombem, pak určitě neprohloupíte mikrofonem Shure SM57, který má trochu vyšší charakteristiku než SM58 a zřetelněji bere jednotlivé nástroje. Opět, pokud si budete chtít připlatit, vyplatí se sáhnout na Sennheiser e 906, jehož specifický tvar membrány sejme Vaše kombo s dostatečnou věrností.


  • Bubeníci: Ti mají úkol trochu náročnější. Pro správné sejmutí bicích je totiž potřeba několik různých druhů mikrofonů, přičemž z ranku dynamických mohou využít Shure SM57 na snímání virblu a hi-hat, na kopák pak třeba model Shure Beta52A, který má speciálně upravenou membránu pro snímání basových frekvencí. Na jednotlivé přechody je pak nejpraktičtější použít speciálně upravené mikrofony jako např. ty ze sady Sennheiser e 604. To ovšem pro bubeníky není vše.


Kondenzátorové mikrofony


Tyto mikrofony poskytují nejsilnější výstupní signál a výtečnou kvalitu zvuku, ovšem i zde platí, že je vždy něco za něco, tedy kondenzátorové mikrofony konkrétně jsou neobyčejně citlivé. Principem přenášení zvuku je využití pokovené tenké membrány jejíž kmit mezi elektrodami opět vytváří slabé elektromagnetické pole, které je nutné zesílit pomocí aktivního napájení v řádku desítek voltů. Tím pádem potřebujete vždy od zvukaře buď tzv. fantomové napájení přes mixážní pult, nebo si můžete pořídit mobilní verzi takového napájení.


Kondenzátorové mikrofony mají široké uplatnění hlavně pro snímání tišších akustických nástrojů a zpěvu, ovšem je nutné si pamatovat, že jsou velmi citlivé a podle toho s nimi i zacházet. Jejich využití je zejména u bicích, kdy snímají celou bicí sadu i s činely z výšky kolem cca 180 cm (tzv. overhead). K nezaplacení jsou samozřejmě u houslí, některých dechových či žesťových nástrojů i u citlivě vedeného zpěvu, který umí pracovat s dynamikou mikrofonu.


Páskové mikrofony


Posledním typem mikrofonů, které si zmíníme jsou tzv. páskové mikrofony. Tyto mikrofony jsou pouze jiným typem mikrofonů dynamických s tím rozdílem, že je jako rezonanční membrána použit hliníkový pásek, který taktéž velmi hezky přenáší charakter nástroje. Jeho nevýhodou ovšem je poměrně velká citlivost, proto se s nimi setkáte zejména ve studiu při nahrávání nástrojů, zejména kytar.


Mikrofony vybírat s dobrými sluchátky


Co se týče výběru mikrofonů, tak tam se opět nevyplatí cokoliv podcenit a ideální je si při takovém výběru nasadit kvalitní sluchátka a zkoušet si pomocí daného mikrofonu naposlouchat daný zvuk. K tomu je samozřejmě zapotřebí dobré a tiché prostředí, které je ne všude k dispozici. Nicméně, pokud se vydáte do obchodní sítě prodejny s hudebními nástroji kytary.cz , tak máte jistotu, že zkušený personál pro Vás připraví optimální podmínky pro zkoušení a výběr těch nejlepších mikrofonů.


Zveřejněno: 06. 02. 2015
Přečteno:
3541 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář