Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

THE FLESH TRADING COMPANY – Zombificated CD 2014, vlastní náklad

„Žili jsme s mrtvými, kteří povstali z hrobů / Společnost rozpoutala peklo s očima plnýma nenávisti / Přinášíme vám ničení, utrpení a bolest / Jsme otráveni vaší krví / dávno, co jsme zapomněli naše jméno / přišli jsme obchodovat s vaším tělem / Sláva Společnosti / Vítejte Pána krve ...“  Tak tohle je překlad úryvku textu, který by mohl sloužit jako příkladný úvod pro recenzi tohoto alba. Solidní klišé, ale co dnes v metalové hudbě není klišovité, obzvlášť, jedná-li se hudbu propojující prvky heavy, thrash a death metalu. Přestože to hned zpočátku vypadá, že budu psát o hudbě tendenčního ražení, nenechte se mýlit, THE FLESH TRADING COMPANY předkládají hutný, zajímavý a hlavně poslouchatelný materiál, který nenudí ani po několikerém poslechu.

Kapela z bavorského Hassfurtu se začala utvářet v roce 2009, kdy kytaristé Michael L. (Lorz) a Michael G. (Guerra) spolu s bubeníkem Matthiasem (Amlingem) nevydrželi nečinně sedět poté, co se jim rozpadlo předešlé hudební uskupení, a začali skládat novou tvorbu. Po dvou letech na jaře 2011 se k dosud bezejmenné trojici připojil zpěvák Patrick (Gajda) a věci začaly nabírat spád. Během krátké doby se zapojil do zkoušení nového hudebního materiálu basový kytarista Jochen (Lukoschek), a protože kompoziční práce na nových skladbách šla stále kupředu, tak se  pětice rozhodla pro prezentaci svého materiálu před publikem pod názvem THE FLESH TRADING COMPANY (dále je TFTC). První vystoupení se konalo v říjnu 2011, v listopadu pak vstupují do studia nahrát první EP „River Runs Red“. Zajímavostí je, že skupina těchto šest skladeb nahrávala ve studiu Michaela „Micky“ Wehnera, zpěváka a kytaristy německé thrash legendy VENDETA. Oba Michaelové s ním od té doby, kromě TFTC, vystupují v thrash/power kapele BRAIN DAMAGE. Zmíněné debutové EP sklidilo kladné recenze pro svoji rozmanitost a nápaditost, kapela od roku 2012 pravidelně koncertuje a je vnímána jako velmi zajímavý a všestranný spolek. Sestava je poměrně stabilní, byla zaznamenána jediná změna na postu bubeníka, když v létě 2012 na místo časově zaneprázdněného zakládajícího člena Matthiasse zasednul Daniel Wildanger.

Jak je vidět, pánové neustrnuli, a přestože vždy byli vskutku lokální bavorskou skupinou, pokračovali ve skladatelské tvorbě, která přinesla své plody v podobě CD „Zombificated“. Na první pohled dostáváme do ruky pečlivý, kompletní výsledek jejich práce. O grafické zpracování obalu i celého bookletu, včetně textů a informací o nahrávání se postaral Michael Lorz s použitím originálního uměleckého výtvoru studia Bloodboy. Mně se grafika líbí moc, vyobrazení vojenští tamborové v zombie podobě pochodují deštivou, mlhavou krajinou. Déšť, stromy bez listí a šedomodré tmavé tónování navozuje silně odlidštěnou atmosféru. Pokud se ponoříme do poslechu alba, první, co příjemně překvapí, je zvuk. Rozměr a hloubka, intenzita i čistota a čitelnost, vše působivé. Výborný je mix zdvojených kytar, kdy riffová rozmanitost využívající thrashové dravosti je doplněna technickými sóly směřujícími zase spíše k heavy melodice a rytmická sekce předvádí vskutku nejednotvárnou práci. Vokální projev je opět zajímavou kombinací thrashového řezavého zabarvení zpěváka Patricka s deathovým vrčením podpůrných vokálů obou kytaristů. Je radost poslouchat s jakou energií se zařezávají jednotlivé skladby do mozku posluchače. Připočteme-li k dobru ještě podmanivost melodických postupů, jež však v žádném případě nenarušují tvrdost projevu, máme tu produkt, za který by se nemusela stydět žádná renomovaná kapela. Drtivá většina textů je napsaná v angličtině a tradičně se neodklání od temné metalové tématiky zkázy. Výjimku tvoří šestá skladba „Höhe Toter Mann“ nazpívaná v němčině, právě tady mi přijde působivost ještě silnější, jakoby kapela ještě o kousek víc věděla, jak se vyjádřit. Ale nechci nějak snižovat úroveň zbylého materiálu, protože třeba hned následující „Born the Witch“ zní skvěle a nejen proto, že kytarové sólo si tam vystřihl výše zmíněný Micky Wehner. Album působí velmi obstojně hlavně jako utažený celek, žádný song není jen jako výplň, ale zároveň se tu nejedná o to, že by skladby splývaly. Zkrátka TFTC pokročili dále, kladně přijatá zmiňovaná rozmanitost prvního EP se přenesla na necelých čtyřicet minut alba „Zombificated“ vyplněných intrem, osmi písněmi a jednou kratší instrumentální vsuvkou. Na téhle smečce je mi ještě neobyčejně sympatické, že kompletně celou instrumentální složku nahrála doma ve zkušebně, jen hlasy se zaznamenávaly ve studiu. Devadesát devět procent vlastní práce, navíc skvěle zvládnuté.

Když tak poslouchám tuto nahrávku a poklepávám si nohou, potřásám hlavou, úplně vidím kapelu někde v klubu, takovouhle muziku bych si na živo dokázal vychutnat. Tohle CD mě baví a pokud kapela zase za nějaký čas vydá další počin, bezpochyby po něm sáhnu, protože TFTC se mi pod kůži dostali.

Seznam skladeb:
  1. Into the Flesh
  2. Possessed by Fire
  3. Circle of Salvation
  4. Rise of the Fleshgod
  5. Obey the Crown
  6. Höhe Toter Mann (le mort-homme)
  7. Burn the Witch
  8. The Path
  9. Realm of the Damned
  10. Zombification

Čas: 37:55

Sestava:

  • Michael L. - kytara, doprovodný zpěv
  • Michael G. - kytara, doprovodný zpěv
  • Jochen - basová kytara
  • Patrick - zpěv
  • Daniel Wildanger - bicí

http://thefleshtradingcompany.bandcamp.com/
http://www.thefleshtradingcompany.com/
https://www.facebook.com/TheFleshTradingCompany

Zveřejněno: 21. 02. 2015
Přečteno:
3409 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář