Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

SEPTYCAL GORGE – Scourge of the Formless Breed CD 2014, vlastní náklad

Natočit brutální album dnes není velký problém. Natočit brutální album, které zaujme, už trochu problémem může být. Natočit brutální death metalové album, které zaujme už při prvním poslechu a nepustí ani po seanci dvacáté s neutuchajícím hladem po dalších posleších, to už je kumšt, a zdaleka ne všem je tohle umění dáno. Italským brutalistům SEPTYCAL GORGE se s letošním počinem „Scourge of the Formless Breed“ povedlo natočit něco, co bych se nebál nazvat „majstrštychem“.

Fandům brutálního kovu smrti asi netřeba tuto smečku představovat. Devastační hrubozrnný debut „Growing Seeds of Decay“ z roku 2006 dal jasně najevo, že se v turínských stokách zrodil nebezpečný agresor, jenž jakoby připlul zpoza velké louže a učil se lovit u predátorů typu SUFFOCATION, DISGORGE či DEEDS OF FLESH. Poněkud techničtější následovník prvního třesku pojmenovaný „Erase the Insignificant“ (2009) naznačil, že k lovu není potřeba jen hrubé drtící síly, a že skloubením hbitosti s mazanou loveckou techničností lze dojít ke stejnému kýženému výsledku – udolání oběti, aniž by si to stačila vůbec uvědomit. Letošní třetí dlouhotrvající přírůstek tedy měl ukázat, zda kapela potvrdí svůj vzrůstající kvalitativní trend, a o tom, že očekávání naplnila nad plán, netřeba pochybovat.

Přitom zrod alba nebyl lemován vyloženě příznivými okolnostmi, zejména výpek jistého dnes již raději nejmenovaného vydavatelství dovedl bandu k tomu, že si nakonec album vydala sama (v Americe si distribuci vzali na starost Comatose Music). Jako pozitivum se naopak jeví skutečnost, že vydržela sestava z minulého alba (tedy kromě basáka, kterého na albu nahradil Jacopo Rossi z ANTROPOFAGUS), v níž hlavně motor za bicími, Davide „BrutalDave“ Billia, spolek řádně nakopl, a ve výsledku se dá s klidným svědomím říct, že pětileté čekání přineslo své ovoce. Můj první kontakt s CD, tedy ten fyzický, kdy jsem ho držel v ruce a čučel na obal, sliboval mnohé, a po ne zrovna povedených předchozích cover artech jsem spokojen a první pozitivní pocity brzy následovaly další. To když se na mě z beden vysypal hudební obsah opatřený zvukem, u kterého si SEPTYCAL GORGE mohou odškrtnout další „nej“ ve své kariéře. Mnoho kapel tento faktor možná podceňuje, anebo jen zkrátka neví, do jakého zvukového kabátu svou muziku odít, italská sebranka však dává znát, že i v tomto směru má už jasno.

Jestliže jsem na začátku uvedl jména, která byla v minulosti z tvorby SEPTYCAL GORGE nejvíce slyšet, v současnosti je patrné, že láska k družině Erika Lindmarka je nejsilnější a zřejmě trvalá, a kromě totožného hudebního teritoria je pojí i podobný tématický obsah textů (podobný neznamená stejný!). Jedním dechem se ale sluší dodat, že italští maníci nejsou pouhou kopírkou v rámci žánru zřejmě nedostižných DEEDS OF FLESH, a že ve své tvorbě kromě povědomých vraždících praktik vymýšlejí i své mordýřské postupy. Co je oproti minulým album nejmarkantnější, je do uší bijící větší cit pro kompozici, košatost skladeb přitom neubírá na jejich spádu a drive. Od začátku je to jízda na pekáči po eskalátoru, kdy čas k nadechnutí dávají vhodně umístěné promyšlené úseky, plné zapamatovatelných a i při opakovaných posleších přitažlivých motivů, v nichž si muzikanti nehoní pouze triko svou hráčskou ekvilibristikou, nýbrž předkládají své umění se srozumitelností a samozřejmou lehkostí. Pořád je to ale palba, a pokud se některým při vyslovení slovo „melodie“ ve spojitosti se SEPTYCAL GORGE orosí čelo, netřeba se bát, jsou tam sice více než kdy jindy, ale nenápadné, jakoby si smrtka v pozadí boje jen tak lehce fidlala na své housličky, než vezme do rukou kosu.

Album „Scourge of the Formless Breed“ má to, co mnohým žánrovým kolegům chybí – nápaditost spojenou s vymakanými hráčskými výkony, přitažlivost, srozumitelnost, a co je při tom všem nejdůležitější, slovo masakr zde neztrácí nic ze svého významu. To vše podpořené parádní produkcí, tudíž ve finále není moc co řešit a pro fandy brutálního death metalu (a možná nejen pro ně) je opatření si aktuálního titulu povinností. Jestli kapele vydrží forma, nevyschne studnice nápadů a nevybije se zdroj energie, máme se v budoucnu ještě na co těšit, a nikde není psané, že čelo brutal death metalového pelotonu je navěky dané a neměnné.

Seznam skladeb:

  1. Living Torment of the Sleeping God
  2. Urizen - The Burning Sun
  3. Slaughter Conceived
  4. No Spawn No Reign (Sons of Enoch Pt.1)
  5. Breed of the Rejected (Sons of Enoch Pt.2)
  6. Anabasis/Paralysis
  7. Deeds of Eternity
  8. Coil of Nothingness
  9. Awakening of the Seven Serpents

Čas: 32:20

Sestava:
  • Mariano „Marius“ Soma – zpěv
  • Marco „Los“ Losano – kytara
  • Diego Riccobene – kytara
  • Davide „BrutalDave“ Billia – bicí
  • Jacopo Rossi – basa (host)

http://septycalgorge.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/septycalgorge.official
http://www.last.fm/music/Septycal+Gorge
http://www.reverbnation.com/septycalgorge


Zveřejněno: 03. 02. 2015
Přečteno:
3556 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 02. 2015 18:31 napsal/a pekop
SEPTYCAL GORGE
Dobře jsi to napsal. Deska je skvělá, pro mě za loňskej rok určitě v TOP 10 v brutal deathu. Těch 9 bodů si zaslouží.