Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DESTROYING DIVINITY – Hollow Dominion CD 2014, Lavadome Productions

Už delší dobu na zemský povrch prosakovaly zprávy ze záhrobí, že ratíškovičtí DESTROYING DIVINITY chystají po čtyřech letech nové album. I tentokrát jde, stejně jako na předešlých nahrávkách, o death metal toho nejhrubšího zrna, přesně podle amerických pravidel. Jen s tím rozdílem, že „Hollow Dominion“ je dle mého názoru více promyšlené. I přesto, že pánové krapet ubrali plyn, se jejich hudba jeví o notný kus chorobnější a také víc brutální. Nevím, zdali je to jen můj pocit, ale nebojím se napsat, že jednotlivé riffy na sebe navazují lépe, než tomu bylo na předešlém kotouči. Často mám u poslechu death metalu s některými kapelami problém, neboť mi připadá, že kvůli velké snaze být co nejvíce brutální pozbývá jejich hudba jistou živočišnost, kvůli které jde z desek namísto tepla cítit jen strojový chlad. Naštěstí se tato živočišnost do jednotlivých alb dostane postupem let a tím, jak jednotlivé uskupení hudebně dozrají.

Myslím si, že tohle je i případ tohoto alba. Na předešlé nahrávce jsou znát jisté nuance k tomuto vývoji, ale právě na „Hollow Dominion“ se kapela dostala o tento pomyslný krůček dál. Nedá se s jistotou říct, která skladba je tou nejlepší, protože v každém songu je něco, co jej posouvá kousek dál od klasického mrtvého kovu. Ať už se jedná o první štych „The Eternity Guardians“ který posluchače doslova ušlape na místě svou naléhavostí, jež se v půli přetaví v houpavou záležitost, která chytne s posledními vteřinami opět své zabijácké otáčky. Nebo závěrečná „Inner Slavery“, jejíž těžkotonážní úvod válcuje veškeré vnitřní pohnutky proto, aby nakonec rozcupovala celou naši mysl na jednotlivé neurony. Pokud jde o práci bicích, tak ta je na skvělé úrovni. Nehrají zároveň s ostatními nástroji, ale naopak ženou všechny nelítostně kupředu. Kytary sekají riffy s přesností samuraje a nad vším se vznáší skvělý vokál, o který se i tentokrát postaral Erik. Tolik chorobnosti a hrubosti musí mít člověk v sobě od narození, jinak se to snad naučit nejde. Věřím, že otec s takovým chraplákem nemá problém s poslušností svých dětí. (úsměv) Koneckonců, během více než půl hodiny nejde přeslechnout, že je kapela kompaktní a že každý ví, co má přesně dělat. I po zvukové stránce není co vytknout. Opět se potvrdilo, že studio Šopa je sázka na jistotu. Stejně jako na minulém nosiči je zvuk řádně hutný, tvrdý a především čitelný.

Na to, co uslyším z cd, jsem byl připravený, přeci jen tato kapela pro mě není úplně novým pojmem. Ale to, co bude vyobrazeno na titulní straně, bylo jistým překvapením. Obal je tvořen perokresbou, kterou si muzikanti nechali zhotovit na zakázku. Nevím, jak moc mohli, nebo chtěli, do výroby obalu mluvit samotní muzikanti, ale pravdou je, že právě obrázek Ježíše na jedné a jistého strejdy na druhé straně příkopu naprosto přesně vystihuje momentální dění ve světě.

Pokud má někdo pocit, že skvělý death metal se dá dělat jen někde na slunné Floridě a jinde ve světě pro něj není místo, ať trochu zapátrá i v katakombách starého kontinentu. A jestli nevíte kde začít, tak zkuste sáhnout právě po aktuální nahrávce DESTROYING DIVINITY. Protože pokud jde o reprezentaci naší kotliny ve světě mrtvých, tak právě „Hollow Dominion“ je trefou do černého. Možná na úkor provařených kapel, možná právě proto, že jsou jedni z nás. Prostě mi to nedá a musím sáhnout po devítce.

Seznam skladeb:
  1. The Eternity Guardians
  2. Burning Divine Domination
  3. Scent of Death
  4. Empire Of Emptiness
  5. Suffering Redemption
  6. Defleshed Skeleton
  7. Sinful Omens
  8. Inner Slavery

Čas: 32:50

Sestava:
  • Zdenek „Ommurtag“ Blaha – bicí
  • Gassi – kytara
  • Erik – zpěv
  • Flagin – basová kytara

https://destroyingdivinity.bandcamp.com/
http://bandzone.cz/destroyingdivinity
https://www.facebook.com/DestroyingDivinity
http://www.last.fm/music/Destroying+Divinity


Zveřejněno: 15. 01. 2015
Přečteno:
4090 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 01. 2015 11:12 napsal/a Lss
...
Souhlasím...
15. 01. 2015 10:31 napsal/a kubánec
...
Tak se to má dělat!!!