Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ABSTRACT – Lightheory CD 2014, Pařát Magazine and Productions

ABSTRACT pocházejí ze Slovenska, a když zmíním například Trish Pub, domovské místo nejen jejich živých vystoupení, a přidám město Bánská Bystrica, tak se znalcům (určitě nejen tamní ug scény) vybaví takové názvy kapel, jako jsou PATHOLOGY STENCH, GAZDASGRIND nebo HECATE. Určitě bych mohl přihodit ještě tři jména do placu, ale nejsme na soutěži a tak jsem vzpomenul jen kapely, které mají minimálně po členské základně blíž ke kapele ABSTRACT.

ABSTRACT u nás určitě nebudou neznámí, protože po nahlédnutí na jejich webové stránky jsem v rychlosti vypozoroval, že v záložce Tour se to zastávkami v naší zemi mihne častěji než těmi domácími (úsměv). V každém případě nemají jen koncertování po naší bývalé „velké“ zemi, ale můžu zmínit například sever a východ od Slovenska, včetně turné v Rusku. Když jsem zmínil webové stránky, tak určitě nebude od věci jej navštívit, protože jsou velmi přehledné, najdete zde potřebné a jakž takž aktuální informace. A když jsem u těch informací, tak jen dodám, že ABSTRACT vznikli již v roce 1995 a mají na kontě tři dema, jedno EP a tři plnohodnotná CD „Fragmenthea" (2005), „The Pantomime in Neosolium" (2008) a letošní album, o kterém bude řeč, „Lighteory".

V prvopočátcích založení kapely byla idea tvořit instrumentální hudbu a tak to i zůstalo do současného alba. Protože instrumentální alba poslouchám méně než více a spíše mám svoje vyvolené kytarové mágy, na které nedám dopustit, tak předešlou tvorbu kapely ABSTRACT neznám. Prvním poslechem novinkového alba se zjišťuji, že hudba není špatná, vůbec mně neschází nebo nevadí, že zde není zpěv a že jsem se u třičtvrtěhodinového alba vůbec nenudil. Což jsou hlavní předpoklady instrumentálního alba. Dalším poslechem zjišťuji, že „Lighteory" je mozaika různých hudebních podob a nálad. A postupně následujícími poslechy nacházím další střípky, které dohromady utváří hudební koláž. Koláž není vůbec nijak roztříštěná, ale drží pohromadě jako pevná neotřesitelná stavba. Ač každá skladba žije svým životem, dohromady vytváří jasný nedělitelný celek.

K čemu album přirovnat? Skladby jsou poskládané kombinací progresivního death metalu, stylu jaký produkuje například GOJIRA s metalcorovými houpavými prvky, které sem tam protkne thrashový riff. Album dýchá epickou výpravností PINK FLOYD. Je to kombinace moderního metalového pojetí jako na svých albech a ve své hře vytváří Marty Friedman, kterého občas bluesově doplní Gary Moore. Album je proloženo klasickými heavy metalovými prvky, například i z doby NWOBHM. Mám dojem, že jsem zaslechl i DIAMOND HEAD a část úvodního riffu „Am I Evil". Na albu se dají zaznamenat různé lidové vlivy, ať už to jsou různé folkové části, ale i (ne)obyčejný klavír anebo dokonce indická tampura. Nechť si ale každý sám najde nějakou pozoruhodnost, vliv. Osobně si myslím, že každý, ať už poslouchá cokoliv, zde najde kousek toho svého a právě tím album vytváří onen hudební přenos. Na druhou stranu - ne každému může ABSTRACT a jejich „Lighteory" sednout, hlavně právě ona instrumentální podoba alba. Sám také vím, že po napsání recenze desku odložím, ale určitě se k ní v budoucnu budu vracet. Nakonec tak to mám i u jiných dobrých instrumentálek.

Booklet alba je pětilistové světelně abstraktní leporelo. Bouřící moře, zkáza světa, vesmíru či prozření, záblesk (příchod) něčeho nového... každý si podle svého uvážení za hudebního doprovodu může představit cokoliv. Tak jak celé album, tak i obal působí mysticky, je udělán vkusně (jako webovky kapely) s potřebnými informacemi a i s texty předříkávaného slova, která se objevují ve několika skladbách. Závěrem ještě doplním, že všechny skladby je možné vyslechnout na profilu bandzone.

Seznam skladeb:

  1. Fluorescent Tube III.
  2. Isonn
  3. Solar Pulse
  4. The Stone
  5. Dialogue
  6. Soleusis
  7. Fluorescent Tube I.
  8. Silhouettes
  9. Fluorescent Tube II.
  10. Monologue

Čas: 43:57

Sestava:

  • Peter Lengsfeld - kytara
  • Pavol „Palo" Gáblik - kytara
  • Tomáš „Julo" Balón - basa
  • Juraj Drugda - bicí
  • hosté: Miloš Fábry - klávesy
  • Peter Knietel & Emma Schwarz - mluvené slovo


http://abstractband.eu/ 
http://bandzone.cz/abstract


Zveřejněno: 25. 12. 2014
Přečteno:
3722 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář