Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

SURGERY – Descent CD 2012, vlastní náklad

Některé kapely jsou štěstěnou políbené a do roka od první společné zkoušky mají smlouvu s vydavatelstvím, ustálenou sestavu, nezřídka i rychle vydaný nosič, hrají na významných akcích a těší se všeobecné oblibě. A pak jsou bandy, které makají, zkoušejí, skládají, ale změny v sestavě či nedostatek vlivných známostí zabraňují proniknutí v širší známost. Do této sorty zřejmě spadají i popradští SURGERY (původní název IN SILENCE), kteří od svého založení v roce 1998 mají na svém kontě kromě EP „Pulled by the Rope“ (2010) a řady koncertů i debut „Descent“, který mohl skupinu nakopnout k určitému zviditelnění, ale díky personálním problémům následujícím po vydání došlo k zbrzdění slibně rozjeté plánované budoucnosti.

Což je trochu škoda, protože obsah debutového alba sice nepřináší nic světoborného ani neslyšeného, přesto stojí za pozornost a nastiňuje potenciál. Do úvodních tónů Straussova valčíku „Na krásném modrém Dunaji“ vstupuje jakýsi maniak, jenž má evidentně neromantické choutky a skrze ženský křik barví vody do krvava. Předzvěst masakru potvrzuje první skladba, kompozičně chytlavá „Reality“, jež dává srozumitelně najevo, jaký že to styl SURGERY koluje v žilách. Klasický smrtící kov staré školy, zjevně čerpající z tvorby tradičních žánrových ikon devadesátých let, a to nejen těch zámořských. Inspirace je sice místy až příliš okatá, některé postupy a linky jsou jakoby „vypůjčené“ z děl slavnějších kolegů, ale to u podobných chásek bývá, a nepodezřívám kapelu z úmyslného vykrádání, spíše se zkrátka do tvorby skladeb poněkud více promítlo, co mají muzikanti nejvíc naposloucháno. Valivá muzika se většinou nese v střednětempých rytmech, kde to kapele také nejvíce sluší, v rychlejších momentech to taktéž jede slušně, ale těch sešlápnutí plynu by mohlo být více. Dá se říci, že dobré momenty převládají, nechybí různé vyhrávky a melodické kytarové linky, techničtější momenty i dobré riffy, ale nelze se ubránit dojmu, že v některých chvílích se trochu vaří z vody a občas mám problém s průhledností a předvídatelnosti materiálu, i když samozřejmě znám pravidlo, že v jednoduchosti je síla. Album „Descent“ na mě působí jako taková sázka na jistotu, čerpající z osvědčených postupů zaručujících pokyvování hlavou a šlapání nohou do rytmu, prostě „pohoda klídek deathík“. Beru to tak, že kapela v té době nahrála vše v rámci svých improvizačních možností a dle svých představ, a s výsledkem je spokojena. Žádná díra do světa, ale ani nic, za co by se banda musela stydět.

Pochválit bych chtěl dobrý zvuk, patřičně hutný a brutální, naopak mi moc nesedl front cover, který mně přijde poněkud jednoduchý a amatérský, samozřejmě je to věc názoru. Co je ale nejdůležitější a jak už jsem zmínil, po vydání debutu se sestava prakticky rozpadla a po době stagnace, kdy jméno SURGERY drželi při životě zakládající kytarista Rado Body a zpěvák Rasťo Šelleng, se do kapely vrátil jeden ze zakládajících členů, bubeník Peter Mikolaj, a doplněni o nového kytaristu Mira Tatranského začali letos pracovat na novém materiálu, jenž by měl být obsahem připravovaného druhého plnohodnotného alba. Dá se předpokládat, že přibylo zkušeností, a jestliže SURGERY spojí nejlepší momenty z debutu s přidáním většího důrazu na kompozici a tahu na bránu, můžeme se dočkat zajímavého přírůstku, který by se neměl ignorovat. Takže počkejme, co přinese brzká budoucnost, CD „Descent“ ukazuje, že je na čem stavět.

Seznam skladeb:
  1. Reality
  2. Little Toy
  3. Descent
  4. Alone in the Regress
  5. Knot in the Head
  6. True Eden
  7. High Time
  8. Absurd Existence

Čas: 31:15

Sestava:
  • Rasťo – zpěv
  • Rado – kytara
  • Zdenko – kytara
  • Breza – basa
  • Shilar – bicí

http://bandzone.cz/surgery



Zveřejněno: 10. 12. 2014
Přečteno:
3605 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář