Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

25. 10. 2014, Plzeň - Pod Kopcem

Poslední festivalový den nabízel největší várku kapel (celkem deset), zároveň také nejrozmanitější. Black metal byl spíše v minoritě, návštěvníci se mohli těšit na death, death/thrash, black/thrash, ale také absolutní heavy metal v podobě ATTIC.

Druhou a poslední tuzemskou bandou, která se na Fantomech objevila, byli jihočeští death metalisté IMPURITUM. Kapela, která zatím nefunguje příliš dlouho, ale v jejích řadách jsou ostřílení matadoři včetně Rámuse a Honzy K. z AVENGER. IMPURITUM hrají hrubý smrtící kov na pomezí skandinávské a západoevropské školy, jeden drsný riff střídá druhý, občas okořeněný blackovými vlivy. Na závěr pánové vytasili cover od anglických BOLT THROWER a půlhodinka utekla jako voda.

WAR-HEAD z chorvatského Osijeku přivezli porci klasického thrash metalu se silným odérem smrti, která ničím nepřekvapila, ale rozhodně neurazila. Trio Dario/Vladimir/Eldar je muzikantsky vyspělé, vyhrané, skladby jsou zkomponované umně a nenásilně, přesto mě to příliš nevzalo. Možná kdyby bylo na místě už více lidí a byla lepší atmosféra, samotnou kapelu by to donutilo k energičtějšímu výkonu. Takhle to bylo dobré, ale s žádnou přidanou hodnotou.

Zato sledovat koncert INFEST je o něčem jiném. Další zástupci death/thrash metalu, tentokrát ze Srbska, všem žánrově spřízněným kapelám ukázali, jak se to má dělat. Čtveřice válečníků působí nesmírně energicky a zběsile, užívá si každou sekundu svého vystoupení… to pak i kdyby vám nebyli stylově zrovna nejblíže, stejně si koncert užijete už jen proto, jakým způsobem vám své kompozice rodáci z Jagodiny naservírují. Perfektní komunikace s publikem v kombinaci s vynikajícím hudebním výkonem, ostrým, řezavým zvukem, to nemůže dopadnout špatně. Tohle byla vysoká škola metalu, pořádná protináboženská a válečná jízda!

Od švédských SOULDRAINER jsem v minulosti slyšel desku „Heaven’s Gate“, k jejíž recenzi jsem se stále ostudně nedopracoval. Studiově mi směs melodického death metalu a lehké elektroniky příliš po chuti nešla, melodie mi přišly tuctové, nepříliš zajímavé. Naživo jsem to měl tak půl na půl. Některé songy mě chytly, pořád se v nich něco dělo, v některých byly stopy temné atmosféry a s industriálním samaelovským podbarvením měly své kouzlo. Jenže další škatulka skladeb byla plna takových těch typických melo-death zpívánek, které jsou prostě nejlépe popsatelné slovem „kýč“. Ke konci už jsem se trochu nudil, přišlo mi to tak nějak pořád stejné.

NOCTURNAL WITCH, špinavost, black/thrash/punk z Durynska, na lesy bohaté spolkové země ležící uprostřed Německa. Na svém kontě mají jediný řadový zářez „Summoning Hell“, letos v březnu vydaný. Underground nejhrubšího zrna. Snaha přiblížit se velikánům AURA NOIR je vidět, do těchto Norů, kteří na Phantomech vystoupili loni, NOCTURNAL WITCH přeci jen zatím hodně chybí. Kdo ví, třeba za pár let budu mluvit jinak… v tuto chvíli je to sice nepochybně syrové a nekompromisní, leč kvalitativně tomu něco chybí. Ale UH! tam bylo (smích).

Když byla na soupisku Phantoms přidána ENDEZZMA, žádnou obrovskou radost jsem z toho neměl, přestože se jedná o black metal a ještě k tomu z Norska. Zatím jediná dlouhohrající deska „Erotik Nekrosis“ prezentuje kapelu spíše v průměrném světle, je to samozřejmě poslouchatelné, ale nic extra. Naživo to byla ale úplně jiná písnička. Od začátku se z pódia valilo obrovské charisma, frontman Morten Shax sice působil klasicky black metalově, tedy lehce odměřeně, zároveň ale uměl udělat show. „Slyšeli jsme o vás mnohé, tak nás nezklamte,“ řekl hned na začátku. A myslím, že nakonec byl s odezvou na Božkově spokojen. Black’n’rollová mašina se s tím nepárala, sypala jednu skladbu za druhou, Morten pak dokonce vyrazil mezi lidi a několik z přihlížejících fanoušků si odneslo suvenýr v podobě kapek umělé krve na svém oděvu. (viz video) ENDEZZMA překvapila a moc bavila!

DIABOLICAL jsem viděl v dubnu v Parlamentu a naprosto mě odrovnali. Jejich death metal je propracovaný do posledního detailu a současná sestava je precizně sehraná. Poslední fošna „Neogenesis“ je dílem progresivním a technickým a převést jej do živého podání nemůže být jednoduché. Švédové to ale prostě umí, všechny ty stopky, záseky, změny, gradace, všechno to naprosto fantasticky funguje. Zvuk byl sice více nahlas a tak tři kytary občas příliš splývaly, oproti vystoupení v Parlamentu tak vše nebylo tak čitelné. Stejně jako při předchozím koncertě, i teď se na obrazovkách za kapelou (kde povětšinou „visela“ loga vystupujících kapel) promítala videa dotvářející atmosféru. Sverker svým typickým trochu rýpavým způsobem povzbuzoval publikum k většímu výkonu… nakonec jsem se nechal unést a při poslední skladbě vběhl do kotle, dvakrát jsem si rozbil hubu a byl spokojen.

V úvodu jsem zmínil heavy metalovou sebranku ATTIC, tak se na ni pojďme zaměřit blíže. Podívejte se nejprve na fotky… co vidíte? Inspirace samotným králem Diamantem zřetelná. Poslechněte debutovou desku „The Invocation“… co slyšíte? Inspirace samotným králem Diamantem zřetelná. Vy, kdo jste byli na Phantoms of Pilsen a zhlédli jste vystoupení této německé skvadry… co jste viděli a slyšeli? No a takhle bych mohl pokračovat. Pětice bez okolků dává najevo svou nesmírnou oblibu v dánském maniakovi a to ve všech ohledech. Já nemám nic proti inspiraci v různých kapelách, kdo má pořád vymýšlet něco nového… ale taková kopírka je už trochu moc. Věřím, že kdyby se to na božkovské pódium vešlo, tak bychom viděli naprosto stejnou kulisu, jako loni na Metalfestu při vystoupení pana božského. Takhle si ATTIC vystačili s nějakým tím zábradlím, svíčkami, smradem z kadidla… Bylo to skvěle odehrané, Meister Cagliostro se hlasem opravdu přibližuje Kingovi… všechno bylo v podstatě v pohodě, jen kdyby tam byla alespoň nějaká vlastní charakteristická známka. Takhle by se ATTIC mohli přejmenovat na KING DIAMOND revival, možná by tak i měli větší úspěch, to tak bývá, ne? (úsměv)

Před čtyřiadvaceti lety se dali dohromady ve švédské Hedemoře death metaloví CENTINEX. Do roku 2006 vydali hned osm řadových desek, mnoho EPček, nějaká ta splitka, demíčka, prošli mnoha, ale opravdu mnoha změnami v sestavě, a právě toho roku v dubnu se rozhodli skončit a založit DEMONICAL. Letos v lednu však CENTINEX oznámili comeback a před koncertem na Phantomech odehráli pouze jediný v Dánsku. Já jsem o nich poprvé zaslechl až právě ve spojitosti s plzeňským festivalem a byl jsem zvědav, zda dostojí statutu legendy. A to tedy sakra jo! Staroškolský smrtící kov, těžkotonážní válec ničící vše živé, tohle stálo za to! Kapela navíc působila velmi přátelsky a v dobré náladě, snažila se vyburcovat publikum k pořádnému moshi… což se jí svým způsobem povedlo, postupem času se ale v kotli objevilo několik jedinců, kteří ostatním spíše znepříjemňovali zážitek. Nic proti pořádné pařbě, ale tohle bylo trochu otravné. Neustále nejen na nás padající člověk s nepřítomným výrazem už nás po půl hodině začal celkem srát, co si budeme povídat. Po koncertě mi bylo umožněno se chviličku pobavit s Martinem Schulmanem, basákem a jedním ze zakládajících členů CENTINEX v rámci rozhovorů pro oficiální report Phantoms of Pilsen, který v budoucnu najdete na youtube. Velmi příjemný člověk mi tehdy údajně jako prvnímu v ČR (nepočítáme-li organizátory) oznámil, že CENTINEX se chystají na příští trutnovský Obscene Extreme Festival. Nenechte si jejich show ujít, bylo to vynikající! Zároveň se prý můžete na konci listopadu těšit na pořádnou dávku old school death metalu v podobě reunionové desky „Redeeming Filth“!

A je tu poslední kapela… ten moment, kdy si na jednu stranu říkáte, že už odpočinek bodne, máte toho dost, jste unavení, občas příliš hlasité ozvučení vám rve hlavu… Jenže pak se trochu více zamyslíte a… kurva, zítra už to nebude? (smutný výraz) Můžeme ale organizátorům poděkovat za to, že nám na závěr připravili zase absolutní lahůdku. Loni z Dánska dorazil jistý pan Ynleborgaz s depresivním projektem MAKE A CHANGE… KILL YOURSELF, letos se do Plzně podíval podruhé pod záštitou trochu syrovějších ANGANTYR. A byl to znovu zážitek, na který se bude dlouho vzpomínat. Na co tento člověk sáhne, to stojí za to. Dorazili také Vrede (basa) a Skogsvandrer (bicí) jakožto live-kapelníci a celé to bylo dechberoucí. Ynleborgaz je velmi specifický člověk, jeho uvádění skladeb je opravdu výjimečné… A hlavně je to perfektní skladatel a muzikant, na svoji čtyřstrunnou kytaru (!) už zkomponoval nespočet black metalových opusů. Těžko se mi vystoupení ANGANTYR popisuje slovy, byla to nádhera, mělo to atmosféru, žral jsem jim to i s navijákem. Naprosto epický epilog za letošními Fantomy… že by příští rok Ynleborgaz v Plzni zahrál na bicí s BLODARV? (úsměv)

Slovo závěrem

Osmý ročník již klasické plzeňské akce je za námi a dojmy jsou jako vždy veskrze pozitivní. Od perfektní práce celé crew, dodržování harmonogramu, detailů, které potěší (již zmíněné obrazovky za kapelami, nově vytisklé programy do kapsy…), přes vynikající výkony kapel (vážně, každá odvedla profesionální výkon) až k setkání s mnoha a mnoha přáteli.

Nemůžu ale opomenout přeci jen nějaká negativa. Zvuk už jsem řešil v reportu stotisíckrát, občas to bylo přes čáru. Spíš mě ale štve, že několik na mol jedinců našlo zábavu v přidělávání starostí organizátorům. Stačí se podívat na FB stránky Phantoms a zjistíte… Až se něco vážně posere a žádnej festival dále nebude, bude na brek pozdě.

Musím poděkovat klukům za další parádní akci, oceňuji vaši chuť a zápal pro věc! Díky! Příští rok na devítce!

Videozáznamy (Opat)

Fotky Oskar999, ShadeGrownEye, Kabrio

Celý fotoreport na Photomusic

Zveřejněno: 30. 10. 2014
Přečteno:
3895 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 10. 2014 12:41 napsal/a Opat
...
Já jsem na hevíku vyrostl, do nějakých 11-12 let jsem poslouchal téměř výhradně to. King Diamond mě baví moc, Attic mi prostě přijde jako naprostá kopírka, kvalitativně to nesnižuju, to jsem psal i v reportu. Nemyslím si, že to, že se mi něco z nějakýho důvodu nelíbí, je tím, že jsem jiná generace nebo že jsem na něčem nevyrost, to je hovadina, prostě na to mám nějaký názor. Ty zrovna nemám ;-)
30. 10. 2014 12:37 napsal/a Opat
...
Já jsem na hevíku vyrostl, do nějakých 11-12 let jsem poslouchal téměř výhradně to. King Diamond mě baví moc, Attic mi prostě přijde jako naprostá kopírka, kvalitativně to nesnižuju, to jsem psal i v reportu. Nemyslím si, že to, že se mi něco z nějakýho důvodu nelíbí, je tím, že jsem jiná generace nebo že jsem na něčem nevyrost, to je hovadina, prostě na to mám nějaký názor. Ty zrovna nemám ;-)
30. 10. 2014 12:24 napsal/a Honza
...
je vidět, že jsi nevyrost na pořádnym hevíku ... jsi prostě jiná generace ... heavy metal je základ a to album Attic je naprostá bomba! každej detail sedí ;-) ... doufám, že s nima máš natočenej rozhovor ;-) hehe
30. 10. 2014 10:53 napsal/a Opat
...
Kdyby šlo jen o zpěv... :D
30. 10. 2014 09:57 napsal/a Honza
Attic
všichno ostatní blijou uplně stejně a nikdo se nad tim nepozastaví a přijde JEDEN, kterej dokáže zpívat jako King a je z toho kopírka ... tsss :-pp