Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CLAYMORE – Vengeance is Near CD 2014, Red Rivet Records

S CD na recenzi jsem obdržel na A4 biografii kapely, tak hned začnu věcně se stručným resumé. Kapela byla založena v roce 1999 bratry Martinem (kytara) a Kamenem (bicí) v bulharském městě Ruse. Po třech měsících přibrali klávesáka Tsvetelina a vytvořili tak základní pilíř kapely CLAYMORE. V Bulharsku se záhy stali populární a to svým agresivním a zároveň melodickým death/black metalem, do kterého byly vtěsnané prvky různých metalových stylů s vlivem klasické hudby. Dál se v biografii dočítám o prvních demonahrávkách a o spoustě koncertů a festivalů, které následovaly. Vzniká debutové album „Prolonged Active Antagonism" (2008), které bylo vydáno u bulharské firmy D.O.P. A dál se již nedočítám nic. Zapátral jsem na Metal Archives a zjistil jsem, že proběhla personální bouře, postu basy se chopil Kamen Manev a za bicí nastoupil tenkrát 16letý Nikolai Nikolaev. Nové obsazení bylo také za mikrofonem (od vzniku kapely to byl již čtvrtý vokalista). V roce 2014 se kapela upsala japonské firmě a pod hlavičkou Red Rivet Records vydává druhé plnohodnotné album „Vengeance is Near“.

CD obsahuje dvanáctistránkový booklet (v černobílém provedení na slušném křídovém papíru) obsahující povinné texty a stručné info o sestavě. Na přední straně obálky je obrázek korespondující s názvem alba. Mstitel s mečem v ruce hledící z výšin hor na městečko v údolí. Toť vše; první dojem dobrý, tak můžeme přejít na samotnou hudbu.

Hudební styl CLAYMORE, který je naznačený v prvním odstavci, bych hodil do škatule symfonický black metal, hodně ovlivněný DIMMU BORGIR. Bulharská banda k tomu přidává silný power metalový ksicht á la RHAPSODY (OF FIRE). Album je obklopeno středověkou aurou. Do skladeb jsou zapracovány prvky, které dávají pocit, že se ocitáte např. na zimním válečném poli... ozývá se praskot sněhu, tekoucí voda, pohyb a řehtání koní, štěkající pes, zvuky ostruh, či tasení meče... Atmosféra je tvořena i různými folkovými, dobovými motivy, mohutná hradba orchestru dává pocit něčeho silného, mohutného. Určitě bych si nějaké motivy dovedl představit k nějakému fantasy/historickému filmu... anebo jsem je už slyšel?!

Ač jsou muzikanti zkušení, po delším poslechu si začínám říkat, že tato část tu již byla, toto znám a začal ve mně dlodat pocit, že časem mě album přestane bavit. A dost velký problém je, že některé nápady (byť trochu upravené) jiných autorů byly použity vně stavby skladby. Velmi výrazný je například Aram Chačaturjan v polovině skladby „Divine Pursuit" a později do skladby přidaný zvuk spinetu... tak to je už moc. Těch kopírovaných motivů, respektive hodně podobných, se najde celá řada. U titulní „Vengeance is Near“ bych řekl, že to je doslova ostuda. Pro příště by to chtělo více zapracovat a dát albu vlastní tvář.

Paradoxně, ač je na albu spousta známých motivů a má přes padesát minut, se „Vengeance is Near“ poslouchá dobře a nenudí. Epické motivy jsou umně skloubeny dohromady, album se povětšinu drží v rychlém tempu a dokonce i trochu donutí člověka popřemýšlet, co se pod určitým zvukem, motivem ukrývá. Jen mě z poslechu občas vyruší zpěv, který je většinou nevýrazný a z větší části utopený v orchestrálním balastu, ale především havraní blackový skřehot někdy připomíná štěkot nemocného psa. Všechny skladby jsou na stejné úrovni, a tak vypíchnout nějaký lepší kousek snad ani nejde.

Seznam skladeb:
  1. Beast in the Crowd
  2. Centuries of Chaos part II
  3. The Eternal Law
  4. Dancing with the Black Fire
  5. Antichrist
  6. New Threat
  7. Spiritual Fraud
  8. Divine Pursuit
  9. Vengeance is Near

Čas: 54:19

Sestava:

  • Emil Kehayov - zpěv
  • Martin Manev - kytara
  • Kamen Manev - basa
  • Nikolai Nikolaev - bicí
  • Tsvetelin Baltov - klávesy


http://claymorebg.com/ 

http://redrivetrecords.bigcartel.com/



Zveřejněno: 23. 11. 2014
Přečteno:
3459 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář