Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

PYRRHON – The Mother of Virtues CD 2014, Relapse Records

V newyorkském Brooklynu se tedy musí dít věci, to vám povím. Když uvážíme, že se jedná teprve o druhé album kapely (první s názvem „An Excellent Servant But a Terrible Master“ vyšlo v roce 2011 u polských Selfmadegod Records), jsou PYRRHON velkým příslibem do budoucna. Hned vysvětlím. Všude se uvádí, že hrají technický death metal, jsou hráčsky velmi zruční a letos se „uchytili“ u nové stáje Relapse Records. Ta jim zajisté pomůže k větší propagaci a jejich náročná muzika se dostane k ještě většímu množství šílených fanoušků. Ano, pro poslech podobné hudby je nutné být svým způsobem lehce „narušený“. Nebo lépe řečeno, velmi otevřený novým věcem a nebýt uzavřený ve skořepině konzervatizmu.

Od první chvíle do konce se na vás vyhrne neskutečný hlomoz, nešetří se různými disharmoniemi, chvílemi to celé dokonce připomíná zvuky vydávané rozbitými obráběcími stroji.  Myslím, že nebudu sám, kdo nejprve nahrávku zcela odmítal, občas na ni dokonce nadával a o nějaké recenzi nemohla být ani řeč. Zkoušel jsem ve své paměti i databázi nalézt nějaké kapely, které uchopili svoji tvorbu podobným způsobem, ale nakonec mě jich příliš nenapadlo. Možná bychom mohli nějaké stopy zahlédnout v tvorbě slavných GORGUTS (ti jsou ale o hodně vstřícnější a „příjemnější“) nebo i v práci členů hudebního souboru (pocházejícího snad z „blázince“) CIGAN. Když byste si pak vzali tvorbu takových OBSCURA, NECROPHAGIST, THE FACELESS a jim podobných, tak PYRRHON pokračují tam, kde výše zmínění mají zatím své hranice.

Chaos, zmar, nechutenství, horečka, blouznění a znovu chaos. To jsou přesně slova, která mě při poslechu napadají nejčastěji. Vše je svým způsobem hodně neucelené, zmatené a pro „obyčejného“ vyznavače technického death metalu pravděpodobně už za čárou. Nevím vlastně ani, zda PYRRHON nějaké zmíněné hranice posouvají. Tady se totiž nehraje ani tak muzika pro běžného konzumenta tvrdé hudby, ale spíše pro muzikanty a pár submisivních jedinců, kteří se nechávají hudbou rádi týrat (smích). Na tom samozřejmě není nic špatného. Vždyť v dnešní době, kdy je převážná většina kapel jen esencí již dávno slyšeného, jsou podobné úlety a hledání dalších cest vítanou změnou. Nejsem asi z těch, kdo by byli cílovou skupinou hudby PYRRHON, ale své obzory si rozšířím vždy rád.

K sepsání recenze mě tak nakonec donutilo to, že jsem si některé songy (obzvláště ty kratší, některá delší preludia už jsem zkrátka nedal) oblíbil. Zbytek jsem víceméně nepochopil. Desku „The Mother of Virtues“ bych doporučil těm, kteří se rádi nechávají unášet na vlnách progrese, objevují s chutí něco nového a neotřelého. Ostatní by si měli dát pozor, obzvlášť pokud měli někdy problémy s epilepsií. Některé kompozice totiž podobné záchvaty této zákeřně nemoci připomínají. Nevím moc, jak se dá tato deska hodnotit bodově, ale tak nějaké to číslo jsem tam dolů napsal. Berte ho ale s velkou rezervou. Na nahrávce postupně objevuji stále nové věci a i když si po většinu svého času vkládám do svého přehrávače zcela jiné záležitosti, PYRRHON budou občas „příjemným“ kořením, úletem. Mnohdy si při poslechu připadám, jako když jsem jako malý capart roztrhl své mámě korále a snažil se je všechny najednou pochytat, také jsem jich vždy chytil jen pár. Zbytek byl nad mé síly. Deska připomínající odrazy světla v popraskaném zrcadle.

Seznam skladeb:

  1. The Oracle of Nassau
  2. White Flag
  3. Sleeper Agent
  4. Balkanized
  5. Eternity in a Breath
  6. Implant Fever
  7. Invisible Injury
  8. The Parasite in Winter
  9. The Mother of Virtues


Čas: 54:40

Sestava:

  • Erik Malave – basa
  • Alex Cohen – bicí
  • Dylan DiLella – kytara
  • Doug Moore – zpěv


http://pyrrhonband.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/pyrrhonband
http://www.relapse.com/label/


Zveřejněno: 01. 11. 2014
Přečteno:
3342 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář