Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

ZAUM – Oracles CD 2014, I Hate

Při prohlídce seznamu titulů vydaných švédským labelem I Hate mě napadá oblíbená replika z ještě oblíbenějšího filmu. To proto, že nejen život, ale i distro vydavatelství z Norrköpingu je jak bonboniéra – nikdy nevíte, co si vyberete. Obecná škatule doom metalu, v které se nachází většina interpretů vyšlých pod perutěmi švédského interesantního vydavatelství, je při bližším seznámení s těmito nahrávkami příliš těsná a nedostatečná. Což platí beze zbytku i pro kanadské duo ZAUM, jemuž u I Hate letos v červnu vyšel debut „Oracles“.

Nálepkování a škatulkování je nutné zlo, a tak to tak prostě musíme brát. ZAUM jsou v tomto kontextu firmou označováni jako psychedelic doom metal, ale kdyby jim někdo bouchl štempl například mantra doom, nebyl by mimo. Dvojice z kanadského Monctonu je totiž ve své tvorbě víc než čímkoliv jiným inspirována Blízkým a Středním východem, a to textově i hudebně. Inspirace vzhledem k tomu, odkud ZAUM pochází, možná trochu zvláštní, ale překvapením může být i způsob a styl, jakým kapela svou orientální orientaci vyjadřuje. Jestli vám při poslechu prvních minut probíraného CD bude připadat zvuk kytary nějaký divný, neděste se. Žádná tam totiž není, alespoň ne ta klasická. Zpěvák a basista Kyle Alexander McDonald hraje na svůj nástroj přes monolitický vlastní stereo FX systém a ve spojení s četnými podklady sitáru a syntezátorů vytváří neotřelý hudební obsah a sound. Daří se mu to skvěle, však už má taky nějaké zkušenosti, například z odpočívajících stoner/doomových SHEVIL, kde zvuk vytvářely dokonce baskytary tři. Také bubeník Christopher Lewis už má něco za sebou, a zúročuje na nahrávce své zkušenosti nejen z hraní ve stonerových harcovnících IRON GIANT.

Atmosféra a duch starého Orientu z „Oracles“ dýchá po celou dobu nejen díky instrumentálnímu obsahu, ale své dělá i zpěv, často nahallovaný, čistý i drsnější, éterický i dusivý jak horký pouštní vzduch. V každé ze čtyř dlouhých skladeb obsažených na albu zní trošičku jinak, přizpůsobený náladě daného tracku. K tomuto poznání je ale potřeba opravdu trochu více poslechů, což pro mnohé asi bude neskousnutelné sousto, vzhledem k délce skladeb a jejich charakteru. V dnešní uspěchané době a záplavě nových a nových interpretů už většina posluchačů dá jen na první poslech, často i neúplný a letmý. Což je škoda a tento faktor zřejmě bude hrát největší roli v přijetí či spíše nepřijetí posluchačskou obcí. Kdo ale ví, zná a umí dát hudebním nahrávkám čas na růst a vyzrání, ten si „Oracles“ pravděpodobně zamiluje a album pro něj bude častým hudebním společníkem. A musí být samozřejmě nalazen na stejnou frekvenci. Hypnotické doomové meritum v kombinaci se sludgeovými baskytarovými riffy je silně podmanivé a dokáže navodit až meditativní náladu. ZAUM dokážou nejen přenést v čase zpět a vnést do vašich pokojů žár nekonečné pouště, naznačit tajemství starověkých božstev, nechat pocítit nekonečnost výprav, jejichž konec nemusí být v souladu s plánovaným cílem, ale dokážou posluchačovou mysl i duši pročistit. Několikrát jsem se po poslechu CD cítil jak po nějaké očistné terapii a věděl, že další budou dobrovolně následovat. A není pravdou, že ve skladbách se k zhypnotizování poslouchajícího používá jen nekonečné opakování hlavních motivů, například „The Read Sea“ je ukázkovým příkladem, jak napsat skladbu s jemnou, ale dokonalou gradací. V „Omen“ si zase říkám, že takhle by možná zněl Tom G. Warrior, kdyby prožil nějakých pár let v samotě mezi písečnými dunami s neúprosně pražícím sluncem nad hlavou. Každá skladba má ale svůj specifický charakter, jen to chce čas a chuť jej poznat.

Ať se na „Oracles“ koukám z jakéhokoliv úhlu pohledu, napadají mě převážně jen pozitiva. Výborný a nevšední zvuk, podmanivá a věrohodná atmosféra, s kterou koresponduje i jednoduchý, ale vystižný a hezký obal. Album by mohlo být spojnicí pro fanoušky THE WOUNDED KINGS, BONG, SLEEP nebo OM, ale dokážu si představit, že zaujme i člověka nezasaženého těmito jmény či styly jimi produkovanými. Hodnotím vysoko, protože „Oracles“ jsem toto horké léto točil nejčastěji, a jsem si jistý, že se k němu budu pravidelně vracet. Hodně zajímavé by také mohlo být porovnání studiového a koncertního projevu, k čemuž vybízí plánované vystoupení ZAUM, jež proběhne 3.10. v brněnském klubu Boro.

Seznam skladeb:
  1. Zealot
  2. The Red Sea
  3. Peasant of Parthia
  4. Omen

Čas: 48:37

Sestava:
  • Kyle Alexander McDonald – zpěv, baskytara, sitár, syntezátor
  • Christopher Lewis – bicí

http://www.zaum.ca/
http://zaum.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/zaumn
http://www.ihate.se/


Zveřejněno: 19. 09. 2014
Přečteno:
3424 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář