Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

NOVEMBERS DOOM - Odpovídal Larry Roberts - kytarista

Zdravím NOVEMBERS DOOM?docela mne překvapilo, že ?The Knowing? je už vaším třetím albem. Byla vaše tvorba podobná už na prvním albu ?Amid It´s Hallowed Mirth?? Jakou zkušenost máte s Avantgarde Records u kterých CD vyšlo?

I já tě zdravím?ano, nové CD ?The Knowing? je opravdu třetím dlouhohrajícím albem, věř tomu nebo ne. Zvuk se změnil dost podstatně od doby, kdy bylo aktuální první album. To bylo napsáno v letech 1992 až 1994 a je více pomalejší, něco jako žalozpěv, primitivní druh doom metalu, který byl pravděpodobně myslím trochu víc typický pro tehdejší dobu. Později, v roce 1999, jsme vydali druhé album, na kterém hraje skoro úplně nová sestava a které mělo nové skladatele a nové nápady. Když budeš sledovat každé album postupně, můžeš vidět jak šel vývoj, ale myslím, že i když se od roku 94 hodně věcí změnilo, můžeš stále nalézt některé prvky obsažené na všech výtvorech NOVEMBERS DOOM. Já jsem ještě nebyl ve skupině, když spolupracovala s Avantgarde, ale vím, že to byla jednoduchá spolupráce, která pro nás svého času pracovala dobře. Prodalo se mnoho kopií tohoto alba, což bylo pro kapelu dobré, ale nebylo žádné turné nebo tak.  

A co spolupráce s nepříliš známou firmičkou Martyr Music Group na albu ?Of Sculptured Ivy And Stone Flowers?? Jak jste se nakonec vůbec dostali k Dark Symphonies?

Ano, když vypršela smlouva s Avantgarde, kapela procházela mnoha personálními změnami a když bylo konečně druhé album napsané, obrátili se na nás Martyr se spoluprácí. Label to byl docela nový a svého času pro nás udělal co mohl. ?Sculptured Ivy?? vyšlo v létě 99 a dostali jsme na něj dost příznivých ohlasů. Ale když jsme začali plánovat nahrávání a vydání ?The Knowing? bylo nám oběma jasné, že bude lepší odejít jinam a tak jsme se také s Martyr dohodli. V té samé době, Ted z Dark Symphonies, který nás znal a byl naším fanouškem, nás začal hledat, abychom navázali spolupráci a bylo to opravdu v pravý čas. Tak jsme nyní u Dark Symphonies a dosud pro nás pracují dobře. Jsou to dobří lidé opravdu zažraní do tohoto druhu hudby a dark/doomové scény. V tomhle labelu je mnoho dobrých kapel. 

V USA není nějak velká doomová scéna, ale skupiny ze spojených států mají většinou velmi originální přístup k tomuto stylu. Máte rádi spíš US doomové kapely nebo posloucháte evropské hordy. Co vůbec posloucháte za hudbu v soukromí?

Dobře, nikdy jsem opravdu nepřemýšlel, jestli víc dávám přednost těm kterým kapelám z pohledu jejich původu. Myslím že jak USA tak Evropa nebo Asie má mnoho fantastických kapel. Samozřejmě, evropské kapely řídí vše do mocnějších obrysů než ostatní, proto ty odlišnosti ve scénách. Mám rád MORGION, TYPE O NEGATIVE, RAIN FELL WITHIN a mnoho dalších U.S. band, ale mám rád taky bandy jako THEATRE OF TRAGEDY, CATHEDRAL, MY DYING BRIDE, ORPHANED LAND a další. Opravdu mnoho a mnoho dobrých kapel, které si mohou lidi poslechnout. Ve svém volném čase, abych řekl pravdu neposlouchám tak moc doom nebo death metal. Z metalu poslouchám hlavně AMORPHIS a OPETH, ale poslouchám taky třeba CHEAP TRICK, THE CURE, BACKYARD BABIES, HELLACOPTERS, MARY MY HOPE, PYOGENESIS a další. Mám rád hodně různorodé muziky.  

Máte nové CD ? ?The Knowing?. Našli jste svou pravou tvář nebo hodláte pokračovat ve vývoji a dál tvarovat vaše znění?

Nemyslím si, že by jsme měli zastavit vývoj našeho zvuku. V okamžiku kdy se přestaneme vyvíjet se pravděpodobně rozhodneme to zabalit. Právě tvoříme nové album a bude odlišné od ?The Knowing?, ale stále dost podobné aby uspokojilo fandy stejně a doufáme, že ještě víc! 

Myslím, že váš zvuk je vašim poznávacím znamením. Ve skladbě ?Harmony Divine? máte sice podobné sbory jaké používají ORPHANAGE a třeba úvod skladby ?In Memories Past? je jako dvojče některé pecky od TYPE O NEGATIVE. Přesto celek tvoří individuální a originální dílo?

Nikdy nepíšeme skladby s tím, že by jsme měli jakoukoliv kapelu v hlavě. Samozřejmě jak jde čas, vlivy se silně vtírají. Je legrační, že dost věcí které lidi slyší v našich skladbách, nebo když říkají že zníme podobně jako někdo jiný, většinou nakonec ani nevíme že ty kapely existují, natož abychom je někdy slyšeli! Čestně, nikdy v životě jsem neslyšel ORPHANAGE, ale možná jsme podobní, protože dnes je nemožné být 100% originální. My právě píšeme jak cítíme a co zní dobře nám - zůstane. Doufám, že to lidi ocení tak jak to sami uděláme. Snad někdy někdo skutečně uslyší mé skutečné ovlivnění, haha. Je to zima, jakákoliv? 

Líbí se mi, že stále používáte growling. Doufám, že neplánujete i vy nějaké výrazné vokální změny?

Pochybuji, že by jsi se někdy dočkal toho, že by najednou přestal Paul používat growling. Je to významná součást jeho stylu a používá ho rád. Rádi mícháme čistý a brutální vokál, protože ať je to jak chce, nám se tak lépe tvoří skladby.

Dostáváte lepší ohlasy z Evropy nebo máte vetší základnu fanoušku doma ve státech? Jak to vůbec u vás vypadá s popularitou podobné hudby mezi lidmi?

Hmmm, dostali jsme opravdu strašně moc mailů a ohlasů z Evropy, ale víc narostla fanouškovská základna ve spojených státech. I u nás mají fanoušci rádi tuhle hudbu, ale skutečně není tolik rozšířená a nemluví se o ní. Všechno je tu odkázané na tom, co právě hrají na MTV v rádiu a tak.  A když už chtějí něco jiného, tak nějakou písničku MONSTER MAGNET nebo QUEENS OF THE STONE AGE, a kvůli tomu přece nepůjdou poslouchat něco jiného někde poblíž sekce doom/stoner a podobně v mainstreamovém obchodě.

Jste skutečně tak zahaleni v depresi, jak zní vaše hudba? Můžeš mi trošku přiblížit texty, abych si mohl vytvořit lepší představu o vašich myšlenkách?

Dobrá, nesedíme pořád s břitvami na zápěstích, ne! Ale ano, hudba je odrazem našich myšlenek, alespoň do určité míry. Já vím, že další album bude pro nás více niterní, protože bude obsahovat více osobních věcí, které každý z nás zažil v minulých letech. Tuhle hudbu vnímáme přirozeněji, opravdu píšeme co cítíme. Ale někdy se i smějeme, však to znáš!

Co říkáte na US brutal deathgrindovou scénu? Přátelíte se s těmito lidmi nebo stojíte úplně mimo jejich svět?

Samozřejmě, máme několik opravdu dobrých přátel na téhle scéně. A já mám moc rád některé bandy, které hrají brutal grindové věci. Nevěřím v celkovou ideu patřit a výlučně následovat nějakou scénu nebo trend. Co to má kurva za smysl? Tohle není žádný klub, tohle je hudba. Já mám  rád hromadu druhů hudby, vlastně skoro všechno, snad jen kromě rapu. Ostatní v kapele to vidí stejně. Hráli jsme vystoupení i s brutálníma partama, stejně jako třeba se stoner nebo goth bandama atd. Myslím, že takhle je to lepší, než rozškatulkovávat sebe nebo svoji totožnost.

Má obal vašeho nového alba bližší spojitost s titulem ?The Knowing?.

Jasně, obal vytvořili Paul a Travis Smithovi v ohledu na koncept příběhu alba. Je to koncept o někom, kdo procitne s darem vědění předvídat, umí číst myšlenky a vidí do budoucnosti a v zásadě ví všechno, co se vědět dá. Ale je to dar nebo prokletí? Může jedna osoba unést břemeno všech těch vědomostí jako kdy nastane konec světa, kdy zemřou ti, které miluje, bez jakékoliv možnosti něco s tím udělat? To je hlavní příběh CD a artwork je s ním pevně spjat. Ale nedokážu ti říct přesně jak, zadívej se na něj a vysvětli si jej po svém, to je legrace! Hehe 

Jaké jsou vaše cíle s novým albem? Co takhle cesta do Evropy? A jaký byl váš Chicagský koncert s AMORPHIS, OPETH a SHADOW FALL?

Samozřejmě doufám že to byl dobrý koncert! V každém případě jsem moc chtěl vidět jak AMORPHIS tak OPETH a možnost si s nimi zahrát bylo už jen takovým vedlejším plusem. Zítra ráno odlétáme do Bostonu, kde vystoupíme na New England Festu s takovými bandy jako DIMMU BORGIR a hromadou jiných, tak doufáme, že to bude dobré. Až se vrátíme domů, budem pokračovat v pracích na novém albu. 

Dark Symphonies vydávají taky v reedici debutní album s bonusy plus miniCD ?Foe Every Leaf That Falls?. Co můžou fandové čekat a na co se můžou těšit?

Tohle plánujeme pořád, bylo by to dobré. První CD bude znovu vydané s bonusy, to je jisté. My by jsme chtěli udělat ještě bonus CD s reedicí toho mini s live songy a vše v tomhle znovuvydání. Nejdřív jsme to chtěli dát jako bonus k novému albu, ale to později padlo. Mrkněte se na www.novembersdoom.com co je ohledně tohoto vydání nového a vůbec na všechny novinky.

Jak jste spokojeni s životem v USA? Pociťujete nějaký odstup společnosti kvůli vaší metalové image nebo nemáte v tomto směru problémy?

Ach, život tady je docela dost na hovno, stejně jako všude jinde! Ne, opravdu se necítím dobře a nezapadám do myšlenkového schématu, když jdu do společnosti, však to znáš. Ale jinak pracuju jako každý jiný a všechno, jenom na mě někdy civí, protože mám vlasy po prdel, haha.

A co Mary? Jak snáší život s mužským osazenstvem NOVEMBERS DOOM? Neperete se o ni?

Oh, chlapče. Upřímně, Mary je jako naše sestra. Nesesedáváme se kolem ní s tlacháním (stejně jsem přesvědčený, že by nikdo nepochodil, kdyby to udělal). Ona je součást party a tak s ní jednáme, ona je nám ve všem rovna. Nemyslím, že je nějaký rozdíl hrát s ženou, oproti tomu, mít v kapele jen chlapy. Ona je nyní jedna z mých nejlepších přátel. Jednám se ženou s respektem a úctou, ať už je atraktivní nebo ne.

Poslední slova na závěr?

Dík, že jsi si udělal čas k tomuhle rozhovoru! Díky všem, kdo nás podporují nebo nám aspoň dají šanci. Podívejte se po našem dalším albu, které vyjde koncem tohoto roku. Hodně štěstí tobě i tvému zinu. Prozatím se loučím!

Demimortuus & Elvira


Zveřejněno: 12. 11. 2002
Přečteno:
3347 x
Autor: Demimortuus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář