Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CONTRASTIC / ATTACK OF RAGE – Jařmo / Attack Of Rage 10\"split LP 2014, Metal Age

Co nevidět tomu budou dva roky, kdy uzrál v hlavách pomazaných nápad. Nápad dát to opět dohromady. Když to fungovalo jednou, proč ne podruhé? A tak se CONTRASTIC opět vrhli na prkna pódií zahulených klubů a letních festivalů, kde mezitím vyrostla nová generace, která v jejich největší slávě měla úplně jiné starosti než poslouchat tyto severočeské experimentátory.

Návrat na pódia je krásná věc, něco jiného je ale pořídit novou nahrávku. A i na to CONTASTIC mysleli. Po problémech, které vydání řádně dlouho avizované desky provázely, se na světě konečně objevil desetipalec ve formě splitu, na jehož druhé straně si uzmuli prostor slovenští zkušení grindcoristi ATTACK OF RAGE.

CONTRASTIC patří do mého českého zlatého fondu kvůli své desce s Malou mořskou vílou na obalu z roku 2000. Ve své době mě oslovili díky své chuti experimentovat, a i když vycházeli hlavně z grindu, víc se snad od klasicky pojatých grindových kapel svými výstřelky lišit nemohli. Už když jsem viděl CONTRASTIC loni naživo, nové věci se mi dost líbily. To samozřejmě vzbudilo mé očekávání o to víc. Očekávání, jak bude nový materiál znít a jestli i po tolika letech bude model experimentálně laděné hudby fungovat. Protože ruku na srdce, to co dělali v letech minulých, je dnes už téměř standardem. Styly se míchají, experimentuje se o stošest a hlavně, mysl posluchačů je tak nějak všeobecně otevřenější.

Už po poslechu první „Re-abortion“ se mi vykouzlil úsměv na tváři. Proč? Protože to jednoduše stojí za to. Je to jako bych se vrátil o čtrnáct let zpět, ale přitom to zní naprosto moderně. Grindové party jsou základem, ale opět tu vystrkuje růžky u CONTRASTIC tak oblíbená elektronika, která to celé povyšuje do jiného levelu. Jasně, v tomto smyslu se už nejedná o žádný pokrokový prostředek, ale forma, jakou s ní CONTRASTIC pracují a jak dokáže zásadně pozdvihnout  skladby do jiných dimenzí, je jednoduše prvoligovou záležitostí. Těžko vychválit jednotlivé tracky, když každá z pěti věcí na desce se mnou cloumá a vždy se těším, když nastane po grindovém výplachu nějaká vychytávka, ať už jsou to nu-metalové prvky ve stylu SYSTEM OF A DOWN v „Písni osamoceného revolucionáře“, nebo vokál hostující Šárky v „Basima“. Vrchol návratu pak představuje „Jařmo“ s nasamplovanými mluvenými hlasy, podbarvenými smutnou melodií. Závěrečná „Libri prohibiti“ už jenom podtrhuje vše, co bylo vyřčeno. Ve skladbě svým hlasem vypomohl „brutállník“ Žlababa a je tak v zajímavém kontrastu s elektronikou á la PRODOGY. Jak už je z předešlé chvály zřejmé, všechno funguje a sedí na místě úplně dokonalým způsobem.

ATTACK OF RAGE jsou za ta léta působení na scéně vypracovanou kapelou, která se slabým materiálem prostě nepřijde, a to navzdory neustálým personálním rošádám, hlavně na nejcitlivějším místě zpěváka. Oproti experimentálně naladěným CONTRASTIC tvoří opozici v podobě úderných a sevřených songů, které žádné kompromisy a výstřelky nedovolují. ATTACK OF RAGE mají přímočaře seštelované nástroje plné rychlosti a údernosti, čerpající z poctivých starých škol grindové učebnice, kde se najde místo i pro HC výjezdy, viz třeba vhodně použité a navíc chytlavé sešlápnutí z pedálu v „DNE-Shock“. Ale i v tom výplachu a agresi jsou všechny skladby obdařené nějakým pamětihodným nápadem a mají potenciál zaujmout. V tomhle bodě perfektně funguje povedená „Sloboda“ s kritickým textem „Narodil som sa slobodný a taký aj ostanem...“, kde se povedl dobře nafrázovat vokál. Chytlavá věc, i když se pořád jedná o ultimátní nářez.

Samotné provedení tohohle desetipalce je dobře odvedenou prací. Každá z kapel má svou titulní stranu, a to samé platí i pro vnitřek rozkládacího obalu. Zatímco strana CONTRASTIC je využita komiksovými obrázky a názvy skladeb bez dalšího doplňujícího infa, natož textů, ATTACK OF RAGE využili svůj prostor klasickým způsobem a tak nechybí texty, info o nahrávání, sestava ani fotka. Dvě rozdílná zpracování, dva různé náhledy na grindovou problematiku, ale oba dva po hudební stránce na vysoké úrovni.

Pocitově jsou mi samozřejmě mnohem blíž experimentátoři CONTRASTIC, kteří mě svým materiálem nadchli a tím pádem jejich návrat vítám všemi deseti. Odsunout však ATTACK OF RAGE do role otloukánků a přicmrndávačů by byla chyba. Jejich poctivý přístup mi je nanejvýš sympatický, stejně tak jako jejich strana na tomto vysoce příjemném vinylu.

  • CONTRASTIC
  1. Re-Abortion
  2. Píseň osamělého revolucionáře
  3. Bassima feat. Šárka
  4. Jařmo
  5. Libri prohibiti feat. Žlababa

Čas: cca 13 minut

  • ATTACK OF RAGE
  1. Krivé zrkadlá
  2. Sloboda
  3. DNE-Shock
  4. Sociálna Anorexia
  5. Sebaklam

Čas: cca 12 minut

http://contrastic.bandcamp.com

http://bandzone.cz/attackofrage


Zveřejněno: 09. 09. 2014
Přečteno:
3990 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář