Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

NO RETURN je Francouzská kapela, která na mě udělala dojem vynikajícím albem ?Contamination Rises?, pak nebylo o nich dlouho slyšet a nyní přicházejí s novým albem ?Self Mutilation?, které se může pyšnit thrash řežbou, melodikou a agresivní atmosférou.

Vydavatelem je KODIAK PRODUCTIONS! Jsem vskutku potěšen, že taková legenda se nevzdala, chytli druhý dech a taky že je mohu prezentovat v tomto čísle IN DEED HELL! Více nám poví Steeve? Takže?

?Já myslel, že už neexistujete, dokonce jsem se ptal jedné Francouzské kapely jestli náhodou něco o vás neví, protože poslední co jsem od vás slyšel bylo skvělé album ?Contamination Rises? a oni, že jste nahráli nové album a že to prý zní zabijácky? Já skutečně myslel, že jste to zabalili? Co jste vlastně dělali tu dlouhou chvíli? Hmm, třeba se mi to jenom zdá, ale já osobně album ?Self Mutilation? považuji za comeback!

Po ?Contamination Rises? se náš tehdejší label FNAC MUSIC rozhodl zbavit se všech skupin, které jsou oficiálně zodpovědné za jeho finanční problémy. Mnoho kapel se je snažilo přesvědčit, ale marně. Byli jsme připravení na nahrávání nového alba, ale museli jsme si tedy hledat nový label a to tehdy bylo dost těžké, protože jsme si teprve získávali jméno, a tak to ještě nestačilo k dohodě s nějakou velkou firmou. V roce 1995 jsme dokázali nahrát další album, nazvané ?Seasons Of Soul? a velké ?Red Members? roku 1997, díky menšímu labelu CNR MUSIC. Oba byly nahrány ve Studio des Forces Motrices, je to studio Davida  Webera ve Švýcarsku. Co je smutné, že label neodvedl moc dobrou práci v reklamě a nikdy jsme se nedostali nikam dál! Avšak, nikdy jsme nepřestali, přestože jsme po ?Red Members? museli prodělat několik změn. Tehdejší zpěvák a baskytarista opustili skupinu, protože chtěli žít poklidný život, opustili jsme značku CNR MUSIC. Ano, do jisté míry můžeme ?Self Mutilation? považovat za comeback, není divu, protože do NO RETURN před nahráváním tohoto alba přibyli čtyři noví členové.

Jak se zdá moc jste se nezměnili, stále jste tíhli k thrash?spousta těch tzv. true thrash kapel se přizpůsobovali trendům, jedni šli více do death metalu, do heavy a jiní do HC ala KORN atd. Vy jste zůstali věrni klasickému thrash metalu, jak to, že za takovou dobu vaší existence jste se ničím nenechali zlákat, stále je to ten poctivý thrash!

To se tak nedá říct, jelikož jsme se trošku odchýlili z původní verze thrash metalu k power metalu během dvou dalších výplodů. Avšak brzo nás to začalo nudit a tak jsme se vrátili zpět k našemu oblíbenému stylu: thrash - death metal!

Myslíš že thrash bude pořád tak silný jako kdysi? Jmenuj kapely, které tě svým způsobem ovlivnili a nebo která alba tě teď ohromila?určitě posloucháš i něco jiného než thrash!?

Ano, myslím si, že thrash zažívá comeback a taky si myslím, že se bude ještě vyvíjet. Ten fakt, že v metalové hudbě se používá stále více a více přístrojů, myslím, dodá tomuhle stylu novou šťávu. Podívej se, heavy metal se taky navrací, kapely jako STRATOVARIUS, SYMPHONY X a jiné? Třeba teď jsem poslouchal poslední DIMMU BORGIR: už se mi nezdají tak black metaloví, ale spíš více či méně ovlivnění thrashem a deathem, jen si uchovávají tu svou black metalovou image.

Fanoušci staré SEPULTURY a SLAYER, když uslyší ?Self Mutilated? si přijdou na své, nemám pravdu? Jak se díváte vy na vývoj těchto dvou kapel. Mám chápat, že je ?Self Mutilated? takovým obrazem do budoucnosti NO RETURN? Doufám, že o vás teď uslyším mnohem častěji!

Byli jsme trochu ovlivněni kapelou SLAYER, hlavně albem ?Reign In Blood?, co nám fakt nakopalo prdel, o tom žádná, stejně tak i DEATH. Poslouchali jsme všechno od metalu a cokoliv dalšího, vlastně jsme těmto vlivům dost otevření. Ano, to je pravda. Cítím, že styl NO RETURN je blízký stylu a období těchto dvou skupin, ale my jsme se vyvíjeli po svém přinášením nových dimenzí do thrash - death metalu. Jsem si naprosto jistý, že se budeme držet toho co hrajeme, protože je to přesně to co nám jde nejlépe!

Když se podívám na váš obal a nebo na vaše web stránky, hodně často se objevují motivy ženských těl?proč to?  Máš k ženám nějaký specifický vztah? Máš nějaké špatné zkušenosti se ženami? Když se podíváš na dívku co tě ze všeho nejvíce zajímá, vzhled, povaha, způsob vyjadřování, co?

To je jednoduché proč? Protože jsme sexuální maniakové. Každý chlap má špatné zkušenosti se ženami, z toho se staví jeho charakter. Dívka na obálce vyjadřuje svou krásou dvě skryté tváře. Může být křehká a milá stejně jako někdy krutá nebo zvrhlá. To je to, co chci touto obálkou říct: dvě ženy geneticky přizpůsobené a jejichž krása byla zmrzačena: je to metafora na naši společnost ve stálém pokroku. Titulek je propojením mezi texty a obalem. Ta žena tady je tu jako reprezentanta naší společnosti a texty písní vypovídají o společnosti, která je důvěryhodná a tím způsobem nás manipuluje. Ta záře uprostřed je únik, svoboda, ale je moc těžké jí dosáhnout, protože je dobře chráněná.

Hmmm, no to jsme trochu odbočili, že? Nemyslíš, že kdyby se o vás label už dávno pořádně postaral, byli by jste dnes známí snad stejně jako přinejmenším SACRED REICH, KREATOR ad? V čem si myslíš, že byla chyba? Možná je to jen můj pocit, protože v době, kdy jste vydávali alba, tak v ČR vlastně neexistovala pořádná distribuce a promotion takových hudebních nosičů.

Já si myslím, že bychom už tu zřejmě jinak nikdy nebyli. Měli jsme spoustu problémů s našimi labely FNAC MUSIC a CNR MUSIC. Jejich chybou bylo, že nás nikdy  nepředstavovali v cizině, to je ono, proč jsme se nikdy nedostali moc daleko. Museli jsme podepsat kontrakt a to bylo v něm. Teď se ale věci změní, náš nový label pro nás pracuje mnohem tvrději a lépe, než kterýkoliv kdykoliv předtím!

Ve vaší tvorbě se objevují klávesy, určitě dobrý tah a pro thrash trochu netradiční, čí to byl nápad zapojit klávesy do tak nelítostné muziky? Co si od toho slibujete?

Ten nápad pochází od Didiera, našeho bubeníka a ode mě. To jsme tak byli jednou u něj a poslouchali jsme hudbu skupin, ve kterých jsme hráli dřív, než jsme dali dohromady NO RETURN. A poslouchali jsme taky IXION, kapelu, ve které působil Didier v roce 1990, než jsme začínali s NO RETURN. No a když jsme poslouchali jednoho z těch chlapíků, co měl klávesy zapojené na zvláštní pedál a výsledkem byl úžasně nadpřirozený zvuk. Taky mám rád industriální hudbu, novou vlnu, nový styl, trochu mi to pomohlo... Vždycky jsme používali trochu samplů na našich albech, kromě těch předtím, kterým se říkalo ?upravovaná?. Báli jsme se reakce našich fandů ve Francii ohledně ?Self Mutilation?, ale nakonec se to obrátilo v náš prospěch, oni to milují!

V létě odehrajete určitě spoustu festivalů, které například? Máte připravený nějaký speciální program. Zahrnete do playlistu i starší skladby a nebo například nějaký cover od významné thrash kapely, typuji SLAYER, he he? Mimo jiné budete hrát i na NUCLEAR STORM Open Air Festu!

Koncerty, festivaly, všechno co jen chcete! Tohle léto, 7. července v St Paul Trois Chateaux s NATRON a SEPTIC FLESH... A potom festival HELL ON EARTH 13., 14. a 15. července ve Wiener Neustadt  v Rakousku s KREATOR, HYPNOS, SOILWORK, DARKANE, NIGHT IN GALES, DIE APOKALYPTISCHEN REITER, SEAR BLISS a s mnoha dalšími. 20. července u vás! Budeme hrát kousky z ?Contamination Rises?, ale hlavně novou tvorbu od té doby, co jsme hráli poprvé takto daleko od domova, tak si myslíme, že hraní materiálu ze ?Self Mutilation? by mohl být dobrý nápad... A možná, pokud budete hodní, bychom mohli zahrát i písně od SL...he he.

Nevíš náhodou kam se ztratili vaši krajané CRUSHER? A co dělá LOUDBLAST a MASSACRA! Všechny tyto kapely byli pilíři Francie? Yeah, samozřejmě spolu s AGRESSOR a NO RETURN. Taky by mě zajímalo, jestli nevíš co se stalo kapele MISANTHROPE? Pokud vím, tak Alexis Phélipot má studio, kde jste nahrávali ?Self Mutilation?, vycházeli jste spolu dobře? Jste spokojeni s výsledkem ?Self Mutilation??

CRUSHER by se měl dát dohromady znova, ale z jiných členů. LOUDBLAST skončil úplně až na Stephana Burieze, který založil novou skupinu CLEARCUT. MASSACRA, takový pojem, nikdy jsem nevěděl, co se s nimi vlastně stalo a MYSANTHROPE, o těch jsem slyšel, že vyhodili klávesistu Benedicta a kytarista Xavier skupinu opustil stejně jako Alexis, který teď dělá ve studiu na svém sólovém albu. Hádám, že od té doby, co jich už moc nezbylo, se rozpadli úplně. Alexis jen dělal zvuky na našem albu. Šlo to s ním dobře, ale museli jsme odvést na tomhle albu osobní výkon. Mixovali a masterovali jsme to v Malkově studiu (klávesy a samply z NO RETURN), naše nápady byly konkrétní a jediným způsobem, jak jich dosáhnout, bylo udělat to po svém. Jsme docela pyšní na ten výsledek, tehdy to bylo naše první ?ručně dělané? album.

Pověz mi něco o skladbě ?Individual Ideal?? Zdá se mi, že tato skladba je trochu jiná od ostatních? Má své intro a outro a vůbec celá kostra skladby je odlišná? Má to všechno něco vyjadřovat?

?Individual Ideal? je píseň se skutečným pohledem na svět podle individuálních ideálů, že jsou tam lidé manipulováni, svazováni a zatěžováni. Slova mluví o lidském bytí z nadhledu, zobrazují ty, kteří sami sebe nechají zatáhnout do naprostého chaosu, aniž by to zjistili. Lidé si myslí, že jejich životy jsou čím dál lepší, když si můžou koupit všechno co chtějí za své nekonečné a více dostupné prostředky. Potom je otázka soutěže jednoho s druhým, kdo získá víc, ztrácejí svědomí, rozdělují se a stávají se individualisty. Vláda si s tím hraje a drží vidinu země zaslíbené. Získávají výhodu tím faktem, že lidé vždycky chtějí vytvořit odlišné třídy, které také tvoří odlišné individualistické ideály, které jsou jasné: žít a nechat zemřít. Intro je paradoxem, přináší náladu z východních náboženství, představuje člověka jako ovci. Paradoxem oproti textu je to, že píseň mluví o individualistickém světě.

Chtěl bych se zeptat ještě na váš debut ?Psychological Torment?? Nikdy jsem ho totiž neslyšel a moc mě zajímá jak zní tato nahrávka, v jakém duchu se nese, kolik se prodalo kopií (v té době byl hlad po thrash metalu ať byl dobrý nebo špatný), v neposlední řadě mě zajímá, jestli se dá ještě sehnat?

No?bylo ve Francii vyrobeno jen 4000 kopií ?Psychological Torment? a momentálně je už vyprodané. Bylo to první album NO RETURN, styl je více ovlivněn podobou thrashe osmdesátých let skupin jako CORONER, TESTAMENT a SLAYER...

Stejně mě zajímá i MCD ?Red Embers?, co je na něm? Vlastně po tomto MCD bylo dlouhé ticho? Ono doba 97 nebyla zrovna pro klasický thrash ideální?

?Red Members? je více power hard core velké šesti titulové album. Tanguy, zpěvák, byl hodně ovlivněn tímto stylem a můžete to v těch písních cítit, je to o každodenním životě a běžných tématech. Potom, co jsme nahráli ?Red Members? a odehráli jeho turné, zpěvák a basista odešli. Nechali jsme CNR, protože nic nedělali pro naši reklamu. Tak jsme hledali nový label stejně jako nové hudebníky, tak nám trvalo nějaký čas, než jsme našli po ?Red Members? lidi, kteří nám pomůžou s albem ?Self Mutilation?.

To bude ode mě všechno? Jestli máš něco na srdci, řekni to! Čau?

Díky ti Jaromíre a taky IN DEED HELL Magazine & Artwork za podporu a za tento rozhovor. Steeve/NO RETURN

KODIAK PRODUCTIONS, 1 rue Darcy, 75020 PARIS, FRANCE, www.kodiak-productions.com


Zveřejněno: 18. 08. 2002
Přečteno:
3444 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář