Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Každý kdo slyšel mini téhle anglické hordy má možná REIGN OF EREBUS stále za další klasickou britskou black metalovou kapelu s romantickými keyboardy a ženským zpěvem.

Jenomže. Přišly personální změny a s nimi nový materiál zaznamenaný na prvním velkém albu ?Humanracist?. Z melodické pohody se stala nelítostná fúrie plná jedu a nenávisti. Jak a proč k těmhle velkým změnám došlo a o co REIGN OF EREBUS jde, dává jasně na srozuměnou Crucem... 

ptali se: Demimortuus & Maja

odpovídal: Crucem (guit)

1. Vaše mini ?Of Blackest Magick...? se mi celkem líbilo, ale bylo přeci jen trochu moc melodické a neútočné. Proto jsem málem spadl ze židle, když jsem poprvé slyšel ?Humanracist?. Špinavější zvuk, brutální útočné melodie, podstatně větší rychlost a obludně chladné keyboardy. Kdo dal impuls k takové změně v hudbě REIGN OF EREBUS?

Mini ?Of Blackest Magick...? rozhodně nebylo dostatečně agresivní. Členové kapely, kteří byli nějak zapleteni do tvorby tohoto EP v kapele již delší dobu nefigurují. Oni byli vyhozeni krátce po tom co jsme podepsali smlouvu s Blackend records. Já jsem se ke kapele připojil až když byl materiál na EP hotov a já jsem jen nahrál to, co mi ostatní řekli. Nakonec byla kapela přebudována do podoby v jaké působí dnes ? tedy já, Crucem ? kytary, Ewchymlaen se přidal aby obsluhoval synťáky a Cthonian si vzal na starost basu. Byli jsme dlouho tříčlenná kapela a album je právě takové jací jsme mi tři. Hodně lidí očekávalo ?Of Blackest Magick...part 2?, ale je jasné, že když má kapela tři odlišné skladatele nemůže znít stejně. Výsledek je zároveň odrazem toho co posloucháme. Nikdo z nás neposlouchá romantické a melodické druhy black metalu. Cítíme, že pro tohle není na scéně místo.

2.První skladba na albu - ?Stormwinds Of Lucifer?, začíná skvělým motivem, kdy klávesy vytvářejí iluzi snad nějakého zběsilého tance čarodějnic. Je to fakt velmi okultní a zároveň agresivní. Jaký máte vztah k čarodějnictví? Oslovují vás v současnosti až módní čarodějnické společnosti nebo máte raději zlý starodávný obraz čarodějnice? Co říkáte třeba na kasovní trhák mýtu Blair Witch?

Čarodějnice? Tvá interpretace je velmi zajímavá a dokážu si představit co máš na mysli, ale záměr, když jsme psali tuhle úvodní část alba, byl o čisté dychtivé výpovědi. Zkusili jsme vyjádřit vražedný nápor satanské odplaty, jistý druh nukleární hlavice svržené k vyhlazení všeho svatého, Satanův majestátní návrat k uplatnění jeho vlastního řádu na Zemi. Slabí a pobožní budou vrženi mezi odpad a mi přijdeme s bouří jako její součást. Křesťanský holokaust. Abych odpověděl na tvou poslední otázku, film jsem viděl a mám rád jeho odlišný naturalistický styl. Je to něco jiného než populární filmy. Silně nesnáším, když dnes nazývají horrorem filmy s bohatými americkými dokonalými teenagery a hrají k tomu songy vyjebaného Marilyna Mansona. Myslím, že tenhle film je krutý, hlavně konec. Nemám v úmyslu vidět dvojku. Opravdový horror by měl působit znepokojivě, měl by vyzařovat něco,  co v tobě zůstane, podobně jako starý black metal, který posloucháme.

3.I ?Funeral Of The Nazarene? působí stejně nekompromisně. Už s ohledem na název skladby se nemůžu nezeptat na názor na organizované křesťanství a na váš pohled na Bibli a pohádky, které pomotaly hlavu tolika lidem na světě. Jak by podle vás vypadal takový ?Funeral Of The Nazarene??

Má inspirace pro název byla přirozeně v zastaralosti křesťanské společnosti. Není jí tu třeba a není zde vítána. Měla by být pohřbena a zapomenuta. Vezměme jejich kostely a sochy a udělejme jim z nich hroby. Bůh staví na lidské víře a důvěřivosti. Odstraňme věřící a Boha nebude. Rozdrťme poslední zbytky Jehovy na prach! Když se můžou lidé nechat tak snadno napálit knihou pak je nepotřebuji na světě kde bych rád žil. Skladba je poněkud ?nadneseně? o těchto pocitech. Satanovo osvobození, oslava konce Božích pravidel a vlivů. Co člověk stvořil může také zničit...

4.Jak vás vůbec napadlo použít keyboardy takovým způsobem? Většinu kapel změkčují a vám naopak dodávají totálně rouhačskou náladu a atmosféru. Rozhodně zníte podstatně drsněji než angličtí kolegové jako třeba HECATE ENTHRONED.

To je Ewchymlaenova práce. Protože je velmi talentovaným kytaristou (a taky zpěvákem ? zkus jeho další kapelu ACOLYTES RUIN), tak píše hudbu z více metalového úhlu pohledu než normální pianista. To není jako když jsou v kapele čtyři chlápci a potřebují klávesáka, tak vezmou nejbližšího pianistu na kterého narazí, který pak promění hudbu ve svou onanii. Nejsme fandové přílišně složitých syntetických děl. Všechny klávesy na albu přidávají dynamiku soundu, tu může úplně srazit hrany v hudbě nebo přidat tóny, když kytary nebo zpěvy zrovna nemůžou. Velmi pochybuji o tom, že by jsi chtěl slyšet nějaká posraná čembala na našem albu. Keyboardy jsme použili ke zvýšení kontrolovaného chaosu, pomáhají prohloubit a obarvit vír kytar a bicích.

5. ?King Of The Dead?. Skutečně bych musel vzpomínat hodně dlouho, kdy jsem slyšel něco tak horrorového. Máte rádi staré příběhy o nemrtvých, upírech, démonech a nebo se spíš soustřeďujete na realitu a na svou vlastní představu zla? Jedna pasáž v tomhle songu mi silně připomíná DARKTHRONE. Je to záměr? Dá se to chápat jako nějaká pocta? Jaký máte vůbec vztah k norské black metalové scéně?

Název ?King Of the Dead? se vztahuje k podstatě Jehovy, Bohu všech plytkých a prázdných mozků. Vidím křesťany jako bytosti vlastně již mrtvé. Mají nedostatek životní síly, které má Satanská mysl takový nadbytek. Král rasy hlupáků nemá žádnou hodnotu. Pasáž o které jsi se zmínil mluví o prázdnotě, je zahalená temnotou, koncem pravidel. Pro mne je celý song vyjádřen v textu ?dýcháme oheň, který může přeměnit tělo člověka v kámen, ale nás povznášejí Satanova křídla, křídla toho jenž se odvážil růst?. Samozřejmě moderní black metal by nebyl takový jaký je bez rouhání, které nám dalo Norsko. Necítím nic než naprostý respekt pro významné kapely, jež tak oživily scénu. My jsme velkými fanoušky EMPEROR (hlavně jejich starších nahrávek), BURZUM, starých MAYHEM, CARPATHIAN FOREST nebo mezi jinými skvělých MYSTICUM.

6.Další skladbou na albu je titulní ?Humanracist?. Co si tedy mám představit pod tímto termínem? Podle vás je to nejvyšší forma lidství. Můžete podat bližší vysvětlení téhle myšlenky? Nebojíte se nepochopení ze strany některých módně angažovaných idiotů, kteří jen zahlédnou slůvko racist a aniž by pátrali po souvislostech ihned vypisují různé bojkoty?

Na mou duši serem na to jestli někoho tenhle titul štve. Myslím, že velmi dobře ukazuje naše vyjádření se k tomu, co máme raději nežli neustálé vracení se ke klišé termínům ?křesťanský ? statanský?, které ve skutečnosti nemají žádný význam. Tohle je opravdové Peklo. Každý den jsme konfrontováni s průměrností, pokrytectvím, lidským smýšlením ve stádu a konzumní společností a my jsme nuceni žit uvnitř toho všeho. Na veřejných místech jsme obklopeni těmito nízkými formami života a je velmi snadné cítit pyšné odcizení. Uspokojuje mne fakt, že jsem si zvolil žít život  bez jejich pravidel. Hodně lidí si rádo myslí, že jsou jiní, že mají všechno pod kontrolou, možná jsou opravdu čestní sami k sobě. Rádi by zjistili, že nejsou daleko od něčeho co by potvrdilo jejich odpor. To všechno berou jako disciplínu a poctivost, ale přitom jsou schopni povstat proti tomu, co mají podvědomě naprogramované z dávných let. Tohle je u mne opravdový Satanismus - být bez pána. Nejvyšší forma lidství.

7.?Inquisition: Christ? vlastně instrumentálka. V dlouhém a působivém intru se odehrává inkviziční proces. Běhá mi z toho mráz po zádech. Když třeba na jiných blackových albech trpí žena zní to smyslně, ale u vás je to syrové utrpení a krutá realita. Za těmi steny si člověk představí jedině špinavou a zlomenou trosku týranou svými katy? Dokážeš si představit žít v téhle době? Kdyby se to třeba nějak záhadně vrátilo a soused začal posílat souseda na hranici? Brrr. Taky hudební část není žádná muzikantská onanie jak tomu bývá u jiných kapel při instrumentálkách. Je to běs haha.

Rozhodně. Tahle skladba napsaná Ewchymlaenem je čistou odplatou. Jak může být náboženství stále tady, když z historie je více než zřejmé jejich pokrytectví? Když mučili ve jménu Božím? Všechno jejich milosrdenství? Jak jsi napsal ve své otázce je to syrové utrpení a krutá realita. Nejsme na romantické představy o ?zloduších? vraždících z člověčích důvodů nebo z vůle Boží. Papež se snaží vymlouvat na to, že činy inkvizice a její brutalita se zcela snadno schovávají za jméno Boží a tenhle přístup k vině je skutečně do očí bijící. Přitom ve jménu Boha zemřelo více lidí než ve druhé světové válce vinou nacistů. Lidé a vlády se snaží zničit nacistickou obrodu bez odkladu a bez slitování, ale náboženství vesele dovolují udržovat jako součást národnosti a její kultury! Tohle pokrytectví je k vzteku. Jed který Cthonian vložil do svého vokálu v téhle skladbě je pro mně definitivně vrcholem celého alba. Hail Satan!

8.?Prelude To Genocide?. Takže kdo je ten šťastný koho se týká tahle genocida? Vaše vyhlazení probíhá nejen black metalem, ale lze tu cítit i nějaký ten deathový vliv. Jaký je váš vztah k death metalu nebo třeba grind core? Líbí se vám nějaké kapely z těchto stylů?

Zmíněná genocida se týká křesťanů a jejich kumpánů ve zločinu. Jak už jsem řekl, vyhubení náboženství je odplatou a zúčtováním představovaným Satanským pořádkem světa. Už to nebude trvat tak dlouho!! Já stále dost poslouchám Death Metal. Nezajímají mne gore kapely. Jejich songy o pojebaných mrtvolách jsou dětinské. Nedokážou šokovat nikoho mimo metalovou scénu. Na koho tímhle chtějí udělat dojem? Já poslouchám docela často MORBID ANGEL a jinak mám rád taky tvorbu ACHERON, DEICIDE, DEATH (starší), ANGEL CORPSE a NOCTURNUS. Taky nemůžu zapomenout zmínit první dvě alba BOLT THROWER. Neposlouchám novější kapely jako CRYPTOPSY nebo NILE. Jednoduše nerozumím jejich hudbě. Dávám víc přednost kapelám, které byly součástí Floridské scény na konci osmdesátých a počátkem devadesátých let. Většina grind coreových kapel mi je otravná.

9.Poslední song ?Execution: Peace? je vrcholem všeho. Zlomyslnost a jízlivost ruku v ruce ničí cokoliv lidského. Co vám vsadilo do srdcí tolik zla a krutosti. Je tahle hudbou zhmotněná nenávist nasměrována na nějaký konkrétní cíl?

Když někdo řekne, že někoho nenávidí, často se divím, jaký k tomu má ve skutečnosti důvod. Slovo ?nenávist? je hodně široký pojem. Když se tvému nepříteli od tebe dostane soucitu, potom to není tak závažné, jako kdyby jsi byl schopný provést opravdový nenávistný manifest sebe samého v nejnásilnější představitelné formě? Napsal jsem text velmi rychle pozdě v noci a poslední část se ze mne vyvalila a vnesla do mne pachuť chaotické nenávisti a zloby, kterou chovám k určitým lidem. Takhle jsem si představil mé určité oběti, které jsem právě chtěl, pohromadě s mým slitováním, osvobozený od působení neomezené míry ničení a nadávek. Dal bych jim tisíc smrtí. Chtěl bych dobře charakterizovat špinavost a slabost těch, které zvu svými nepřáteli. Je to určitý druh zničujícího rituálu. Je to o útoku na někoho, kdo by ti rád ublížil, fyzicky či duchovně, jako v textu - ?moje ostří je mým štítem?. Tahle skladba je jednou z našich nejoblíbenějších na albu a zároveň poslední, kterou jsme na tohle CD napsali.

10.Hodně black metalových kapel dnes hrdě vystavuje své pohanské, vikingské či slovanské příslušenství a pravý duch black metalu se vytrácí. REIGN OF EREBUS je v téhle době osvěžením a zlo je cítit v každém tónu. Takže ? co REIGN OF EREBUS a Satan? Hlásíte se k nějaké skupině či organizaci nebo nejste pro jakékoliv organizování víry v cokoliv? A jak se díváte na LaVeye a jeho Satanskou bibli?

REIGN OF EREBUS se skládá z velmi rozdílných individualit. Každý má svůj vlastní zájem o okultismus a tak nejsem kompetentní odpovídat na tuhle otázku za všechny, ale základ je v satanismu. Já jsem v posledních pěti letech členem ?Church Of Satan? a jsem velmi pyšný, že jsem se spojil s organizací, která povyšuje lidské vědomí a má spolehlivé členy uprostřed společnosti opravdu nebezpečných individuí. LaVeyovu ?Satanskou bibli? vidím pouze jako startovní bod. Nesouhlasím se vším co je v ní psáno. Je v ní několik slabých míst, na kterých rozhodně nelze ve filosofické debatě stavět, ale už fakt, že existuje a může působit jako předzvěst lidské schopnosti formování vlastních myšlenek o sobě a svém místě ve ?společnosti?, to je něco co tady myslím dlouho chybělo. LaVey možná byl šarlatán a dělal hodně věcí aby udělal svou osobu barvitější, ale nikdy se nenamáhal říct celou pravdu. Myslím, že v téhle knize je toho psáno mnohem víc mezi řádky než v samotném textu. Já si velmi vážím LaVeyova života. Mám za to, že svět potřebuje vůdce pro posun Satanismu, i kdyby nebyl nikdy nahrazen.

11.Jsou způsobeny vaše personální problémy právě názory? Je problém v Anglii nalézt podobně smýšlející spoluhráče?

Chápu co máš na mysli, i když jsi asi chtěl použít slovo ?personnel?. Každopádně, tvá angličtina je určitě lepší než moje neexistující čeština! Ne, naše názory nejsou problémem při hledáním nových členů. Mělo to spíš co dělat s tím, že ve spojeném království není mnoho dobrých bubeníků. Ti, kteří jsou schopní zahrát to, co my potřebujem jsou zakořenění ve svých kapelách. Malleus naprosto sdílí naše názory a ví velmi dobře co je ?Church Of Satan?. Seznámili jsme se s ním po tom co jsme ho viděli hrát v jedné goth-metalové bandě a rozpoznali jeho talent  a chtěli jsme, aby s námi hrál jako hostující hudebník. Ačkoliv je velmi dobrý bubeník, není tolik ponořený do metalu, aby se na nás mohl soustředit tak, jak bychom chtěli. To samé se dá říct o Baalovi. Každopádně, v současné době zkoušíme bubeníka, který by s námi rád spolupracoval a nyní máme taky kytaristu v podobě Adramelecha (který působí i v další UK black metalové bandě THUS DEFILED).

12.V době, kdy si kapely mění stará loga a změkčují a vybrušují zvuk, REIGN OF EREBUS je podstatně tvrdší, zvuk špinavější a logo nečitelnější. Bravo. Zklamaly vás některé oblíbené kapely tímhle přístupem? Co vlastně nejradši posloucháte za hudbu? A jak se tvářili Blackend na vaše nové, téměř nečitelné, logo?

Ha ha, moc díky. Nové logo je stvořené jako symbol znovuzrození REIGN OF EREBUS. Jak už jsem dříve řekl, kapela byla totálně přestavěna v daleko silnější sestavu a názor a potřebovali jsme lidem ukázat, že se jedná o další kapitolu. To samé bych mohl říct o zvuku. Romantika a melodie (v klasické hudební formě) nemají v naší hudební filosofii místo. Tohle je opravdový Satanský Black Metal! Blackend nám nic moc ohledně loga neříkali, protože berou naši absolutní uměleckou svobodu a neříkají nám co máme a co nemáme dělat. Kdyby to dělali nevydávali by jsme u nich. Jediná kapela co mě zklamala, která se mi teď vybavuje, je IMMORTAL. Ani nevyhledávám co teď dělají. Chci si je zachovat v paměti takové, jakými byli na prvních třech albech.

13.Jak se vám zamlouvá život v Britském království? Máte u vás nějaký přehled o životě ve východní Evropě? Co víte o České republice? Znáte jména jako MASTER´ S HAMMER nebo ROOT?

Mám obavy jestli bych mohl šťastně žít kdekoliv jinde, než na opuštěném ostrově bez střetávání jiných lidí. Mohl bych uvést několik důvodů a přijímal bych leda tak návštěvy. Vždycky když kapela dostává otázky o znalostech domoviny tazatele stojí to pravidelně za hovno a neinformovaně. Myslím, že by bylo lepší, zeptat se až eventuálně odehrajeme u vás nějaké koncerty. Samozřejmě znám MASTER´ S HAMMER a trošku znám i ROOT. To je něco, co bych měl v blízké budoucnosti napravit.

14.Co můžou fanoušci čekat v nejbližší době od REIGN OF EREBUS? Půjde znovu o tak velký skok jako mezi ?Of Blackest Magick...? a ?Humanracist? nebo jste se našli v současném znění? Nechystáte nějaké rozsáhlejší cestování po Evropě? Což se takhle zastavit v České republice?

Pochybuji, že se změníme tak jako mezi prvními dvěma výtvory bez zaprodání a změkčení. To určitě NENÍ možné! Samozřejmě pracujeme na zvuku a rozvinutí toho, co jsme započali. Budeme se ale taky hodně soustředit na to co bude dál. Jako kapela se necítíme dobře, když máme dělat pořád to samé dokola, aby byli lidé šťastní. Další album bude více extrémní. Myslím, že účelem je vzít si všechno na posledním albu a znásobit sílu. Řekl bych, že všechny nové skladby jsou ničivější, temnější a mají daleko násilnější zvuk, který však stále udržuje nečisté srdce opravdového black metalu. Máme stabilnější sestavu, kterou podporuje pekelné umění Adramelecha a co nejdřív budeme mít i blastujícího démona za bicími a pak budem přemýšlet o turné. Dostali jsme nabídku předskakovat ENTHRONED a ARKHON INFAUSTUS, což je typ turné, které by jsme brali. Ale naneštěstí teď ještě bubeníka nemáme. Ale vím jistě, že v blízké době navštívíme i Českou Republiku. 

15.Máš právo posledního slova! Takže?

Jednoduše jsem více než rád věnoval svůj čas odpovědím na tvé otázky. Aspoň můžu komunikovat s někým, kdo skutečně albu naslouchá namísto pouhého poslouchání. V tom je velký rozdíl. Nové album bude nahráno na podzim. Koukejte na naši webovou stránku kvůli ukázkám a novinkám (www.reignoferebus.cjb.net). Hodně pozdravů všem, kteří oceňují to, co děláme. Zdá se, že stále je dost těch, kteří věří v opravdový Satanic Black Metal. Brzy se uvidíme na turné. Hail Satan!!

Answers: Anders Lundemark


Zveřejněno: 05. 01. 2002
Přečteno:
3368 x
Autor: Demimortuus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář