Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

AUROCH – Taman Shud CD 2014, Profound Lore Records

Zrovna jsem měl telefonát s nebem. Nějaký anděl s velmi příjemným hlasem mi začal vykládat něco o pekelných plamenech, vroucích kotlích a posledním soudu. Nic nepomáhaly moje výhrady, že jsem poctivý, až to bolí, platím daně a někdy moje dobrota hraničí až s blbostí (smích). Jenže prý nevadí, že se to o mně říká, že prý se moc koukám po ženských, piju alkoholické nápoje a jím maso. Chvilku jsem se snažil obhajovat, ale jeho rétorika připomínala tu, kterou používají dealeři „nejlepšího“ zboží, vyslanci různých pomatených církví i čím dál tím víc se rozmáhající političtí bojovníci (bohužel i v muzice). Tak jsem zavěsil, otevřel si pivo a v hromadě ležící na mém stole jsem se snažil vybrat nějaký pořádný nářez. Potřeboval jsem se od těch slibů o nekonečné blaženosti oprostit. AUROCH z Kanady byli jasnou volbou. Ti hrají blackem, progresivitou a technikou nasáklý death metal. Zpočátku se na mě vyhrnul jen velký chaos a zmatek. Možná jsem byl ještě trošku rozrušený z toho volání s tím podivným rájem, ale postupem času se začalo vše pomalu usazovat.

V tvorbě AUROCH je patrná inspirace MORBID ANGEL, INCANTATION i severskou blackovou školou. Kapela původně hrála thrash metal. Již prvním albem „From Forgotten Worlds“ (2012) nastal ale obrat a pánové se začali zaobírat oním světem a fantastickými knihami pana H.P. Lovercrafta. Novinka je pak volným pokračováním předchozího. Opět se zde šeptá, stavějí nepropustné hráze z kytar, vzývají se mocnosti pekelné (jaká to úleva - smích) a obětuje se všem bestiím světa. Trošku mi přijde, že se tahle smečka zhlédla v australské odpovědi na staré INCANTATION, IGNIVOMOUS (nebo třeba španělské TEITANBLOOD), jen té špíny a hnusu je o mnoho méně. Album je tak o mnoho čitelnější a pro běžného posluchače snad přístupnější (slyšet jsou zde i staří KATAKLYSM či CRYPTOPSY). To „utrpení“, které se nám snaží Kanaďané svým hraním navodit, na mě zabírá jen někdy. Občas se nemůžu ubránit tomu, že se už nebojím, nevěřím jim to.

Největší problém bych asi viděl v tom, že jsou si jednotlivé songy velmi podobné. Nebýt několika vsuvek, meziher a preludií, asi bych měl problém s tím, vůbec rozlišit jednotlivé skladby od sebe. Také s vokálem Shawna Hache (také MITOCHONDRION) mám občas problém. Ten sice pozvedává celé tohle rouhání o nějaký řád výše, ale pořád mi tam něco chybí. Možná je to určitá jiskra, tlak, uvěřitelnost, těžko říct. Podobné momenty se těžko vyjadřují slovy. Nahrávka je to samozřejmě dobrá, možná dokonce ještě lepší, ale chybí jí ten pověstný kousek něčeho navíc. Nechci tím vůbec říct, že by se jednalo o nějaký průšvih, chraňte mě všichni ne-svatí, to ne, ale postrádám takový ten nechutný tlak, kdy se při poslechu otřepete z mrazu v zádech.

Dovedu si živě představit, jak by se asi tvářil ten svatý pomatenec, co mi tak nadšeně volal, pokud bych mu do sluchátka pustil nové AUROCH. Asi by mě proklel na několik pokolení a měl bych dopředu předplacený nějaký hodně dobrý kotel. Asi by ho nevyděsili tolik, jako někteří jiní, o mnohem drsnější a uvěřitelnější barbarští death metaloví kolegové, ale kopřivku bych mu mohl na 100 % zaručit. Osobně jsem si k „Taman Shud“ nakonec cestu vcelku našel, i když s výhradami. Vskutku pekelný materiál, jen té síry bych prosil příště o trošku více!

Seznam skladeb:

  1. Villainous
  2. 8vo - Swirling In Capricorn
  3. Noxious Plume
  4. Taman Shud
  5. Voice Of Gemini
  6. Death Canonized
  7. Defixio
  8. Novemportis
  9. The Balkan Affair


Čas: 25:48

Sestava:

  • Sebastian Montesi – kytara, zpěv
  • Zack Chandler – bicí
  • Shawn Hache – basa, zpěv


http://auroch1.bandcamp.com/
FACEBOOK

http://aurochband.tumblr.com/
http://www.profoundlorerecords.com/


Zveřejněno: 22. 10. 2014
Přečteno:
3371 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář