Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Kapela DESPISE byla založena roku 1998 ve středočeském městě Kolín. Jako každou kapelu i DESPISE provázely v začátcích porodní bolesti v podobě personálních změn.

Nápad konečně se věnovat vážnější tvorbě, po sérii zvrácených projektů, vzešel od Davida ?Dejvyho? Krédla (guitar), který k sobě povolal baskytaristu  Jaroslava ?Beavise? Petříka. První impuls, který uvedl parní válec v plnou činnost obstaral bubeník Tomáš Corn (LYKATHEA AFLAME). Ten se ke kapele přidává ještě téhož roku.

Veškerý hudební materiál má na starosti Dejvy. Jelikož byla hudba již složena, začíná se pilně zkoušet. Na přelomu let 2000 a 2001 se kapela rozrůstá o zpěváka Michala ?Sepp? Kusáka (IMPERIAL FOETICIDE) a zároveň o druhého kytaristu Jaroslava Šantrůčka (IMPERIAL FOETICIDE). V této době ovšem kapelu opouští Tomáš Corn. O pár měsíců jej nahrazuje Radim Dvořák (IMPERIAL FOETICIDE) programující ?automatického bubeníka?. Kapela v polovině roku 2001 s již zamluveným nahrávacím studiem piluje materiál pro realizaci demo nahrávky. V tuto dobu se k DESPISE přidává druhý baskytarista Tomáš Prášek (IMPERIAL FOETICIDE). Tím se kapela rozrůstá na šest členů, v Death/Grindu opravdu neobvyklý  jev! I když  by to mohlo vypadat, že DESPISE je projektem kluků z IMPERIAL FOETICIDE, není tomu tak!

V listopadu 2001 se kapela zavírá do nahrávacího studia v Praze ? Hostivaři a realizuje zmíněné čtyřpísňové demo plné nekompromisního Death/Grindového běsnění, ( 3 skladby vlastní, jeden cover, respektive PYREXIA - ?Confrontation? ) následně nazvané ?Confinement In Decrepitude?.

DESPISE je regulérní kapelou s omezením koncertní aktivity, neboť někteří její členové jsou vázáni svou hlavní kapelou IMPERIAL FOETICIDE. Každý, kdo bude mít zájem dozvědět se více o chystaném CD či dostat promomateriály, obraťte se na následující adresy:

Proč vznikla tato kapela, kdo dal k tomu hlavní podmět, proč zrovna DESPISE? Hlavně se mi nesnaž namluvit, že podle názvu posledního mini počinu SUFFOCATION? Nebo to má silnější symbol, čím to tedy pohrdáte? Ha ha. Jak bys charakterizoval kapelu? A hlavně ji představ, protože jsem si jistý, že lidé vás ještě moc neznají?

Hi brother ?. Slušně rozjetej začátek , jen co je pravda J. Myslím že by bylo nejlepší dát před rozhovor naší historii kde je všechno přehledně sepsáno. Nejspíše je zbytečné to psát znovu.Vrhnu se raději na části otázky, které v historii fans nenajdou. Kupř., proč zrovna DESPISE. No netajím se tím, že jsem obrovským fanouškem skupiny SUFFOCATION, ale na jejich popud náš název opravdu nevznikl (I když si to mnoho lidí myslí). V dnešní době je hrozně těžké najít originální název kapely ?. Jen si to zkus. Nemám rád gore názvy či plácanice slov, které používá každý  ? jen se podívej jsou tu INTERNAL BLEEDING, INTERNAL SUFFERING, ETERNAL BLEEDING a ETERNAL SUFFERING ?. Ne ne, chtěl jsem něco originálního s hlubším významem a myslím si, že DESPISE vyjadřuje velmi mnoho a ještě to dobře zní. Já osobně pohrdám spoustou věcí. Pohrdám z převážné většiny lidskými činy, také věcmi vrozenými jako je chamtivost (ziskuchtivost), sobectví, marnotratnost, nesnášenlivost ?. Také agresí či vírou. Pohrdám lidmi bez citu, pochopení, sebekritičnosti ?. Někdy to není jen o pohrdání, ale i o směsici jiných citů, jako je lítost či nenávist. Někdy se vkrade i bezmoc a stud. Myslím si, že vše jde aplikovat i na světový underground, kde poslední dobou kralují peníze, nenávist a pomluvy. Je mnoho věcí kterými můžeme pohrdat ? jen je musíme správně identifikovat a nebýt lhostejní ?.. Myslím si, že je důležité se s těmito věcmi nesmiřovat, ale řešit je. Tolik k názvu naší kapely. K druhé části otázky: DESPISE bych charakterizoval jako splnění mého snu, zhmotnění mé vize a touhy po svobodném vyjádření sebe sama ?. Nepoužívám na to melodické pasáže neb to s mou temnější stránkou nejde dohromady, je to výbuch nashromážděné energie převedené do nekompromisního Death/Grindového běsnění. Na tu jemnější část svého já mám jiné projekty a vize ?.. Jinak DESPISE tvoří 6 lidí o kterých se dočtete, či jste se již dočetli v úvodníku před rozhovorem.

Složení DESPISE se téměř shoduje se složením IMPERIAL FOETICIDE, nemáš strach aby si lidé nemysleli, že jde o boční projekt této kapely? ha ha, vím co odpovíš, ale je to pro čtenáře, kteří vás neznají? Píšeš, že máte omezenou koncertní činnost, do jaké míry je to pravda? Jinak? Kolik máte za sebou koncertů a jaké vás čekají. Spojujete akce spolu s I. FOETICIDE? Jako? "good price" - za jednu cenu dvě kapely? Určitě to musí dělat problémy?

Složení DESPISE se nejenom že téměř shoduje se složením IMPERIAL FOETICIDE, ono se opravdu shoduje. DESPISE jsem byl jen já (Dejvy) a Beavis ?. Po složení materiálu jsem poprosil kluky z IMPERIAL FOETICIDE, zdali by mi nepomohli zhmotnit mé hudební vize a oni kývli, za což jsem jim nesmírně VDĚČNÝ !!!!!!! Z počátku to vypadalo na jednorázovou spolupráci, leč časem jsme se domluvili na dlouhodobějším působení ? DESPISE je regulérní kapela, kde veškerý hudební materiál skládám já a posléze předávám klukům k ?jemnému? doladění a k aranžím (Jediný kdo má v kapele volnou ruku je zpěvák Sepp ? námětová stránka jeho textů je dech beroucí, frázování a zakomponování textů do hudby brilantní, i když musím přiznat, že občas probíhají hluboké a bouřlivé diskuse J). Tato odpověď vypovídá o tom, že DESPISE není projektem lidí z IMPERIAL FOETICIDE, i když vím že mnoho lidí si to bude myslet ?. Mně to nevadí, projekt ? neprojekt, za nás hovoří hudba a je jedno kdo jí skládá, či kdo je jejím leaderem. S tou omezenou koncertní činností to již není zas tak pravda, spíše to vypadá opačně?.Dohodli jsme se s kluky, že bude dobré aby DESPISE zahráli, tam kam jsou pozváni IMPERIAL FOETICIDE a naopak. Tím se naskýtá mnoho možností koncertování. Zpočátku jsme si mysleli, že vše může býti za jednu cenu leč nejde to?.Do auta se nás 6 lidí nevejde (musíme tedy jezdit dvěma) a od počátku koncertování DESPISE máme i vlastního zvukaře, na což jsem velmi dbal, neboť někteří čeští zvukaři na kapely totálně SEROU !!!!! Venku se již stává pravidelností, že kapely mají vlastního zvukaře, který přesně ví co kapela potřebuje a je ochoten jim na koncertě vyhovět. Vše je potom dokonalejší a preciznější ?.. Myslím si, že si kapely musí uvědomit, že za jejich úspěchem musí stát pár dalších lidí, jako je již zmíněný vlastní zvukař či producent s mnohaletými zkušenostmi, také se nesmí bát investovat do drahých (ale kvalitních) digitálních studií neboť nároky na kvalitu zvuku a produkce stále stoupají (stejně jako na hráčské schopnosti o kreativitě a originálnosti nemluvě)!!!!!!!

Na promo CD-R "Confinement In Decrepitude" je mnoho zajímavých věcí, jako třeba obal od Martina Trojky, cover verze od PYREXIA "Confrontation" a nebo skutečně bestiální zvuk, který by strčil do kapsy i sound od MORTICIAN, ha ha? Jasně možná přeháním, ale jen pro představu? Hlavní je tvorba DESPISE, která se prezentuje brutálním a těžkotonážním death/grind metalem, co mi teda k tomu povíš? Taky mě zajímá co máte díky tomuto promu v plánu? Ozval se vám už někdo na základě vyslechnutí vašeho zvířecího materiálu?

Obal k promo CD DESPISE dělal skutečně Martin Trojka ?. Je to již pár let stará práce, kterou mi Martin zaslal ještě v době vydávání mého zinu SOULS OF UNDERWORLD. Tato kresba se mi natolik líbila, že jsem se ji rozhodl použít později u některé z mých kapel?. Líbilo se mi to tajemno a skrytý význam, který si každý musí najít sám ? kresba se totiž jmenuje ?utrpení? a pokud je člověk pozorný a všímavý (také s otevřenou myslí), najde tam mnoho věcí (a souvislostí), které ho přinejmenším překvapí. Problém je, že kluci mé nadšení z této kresby nesdílí a obal k našemu CD měl tím pádem vypadat úplně jinak, teď se vše vyřešilo tím, že náš materiál vyjde na 5?split CD, kde bude jeden obal který vybrala firma. Dostal jsem se tedy k firmě, kterou by s největší pravděpodobností měla být IMMORTAL SOULS prod. Dostává se nám mnoha odpovědí, neboť rozhodně nehodlám kašlat na propagaci o čemž svědčí 200 rozeslaných promo CD za 3 měsíce ?. V tomto nastoleném rytmu hodlám rozhodně pokračovat, přinejmenším do cifry 500-600 promo CD ?. Být neznámou kapelou je snadné, leč pro zviditelnění v dnešní době člověk musí udělat opravdu mnoho. Již teď mohu říci, že nabídky jsou a myslím že i budou, chce to hledat a pídit se ?. Do konce roku bychom rádi nahráli ještě split 7? EP, jehož realizace je již v jednání a v příštím roce samostatné CD na něž si nás chce ?zablokovat?, již zmíněná firma IMMORTAL SOULS prod. Jinak odezvy od ?velkých? firem jsou většinou stejné, jak jinak než odmítavé, my se ale nevzdáváme a rozesíláme promo CD i nadále kam se dá. Vrátím se ještě k tebou zmiňovanému zvuku ? samozřejmě DĚKUJI za pochvalu ?.. Tento problém jsem naťukl již v minulé odpovědi . Vydat první počin se špatným zvukem a posléze se vymlouvat na nedostatek zkušeností umí každý. Já to vzal trochu jinak ? přes tvrdou přípravu, až po zaplacení drahého kvalitního studia. Všichni jsme do toho šli na 100 % a povedlo se dílo, za které se nemusíme stydět. Nikdo nehádal, že to je náš první počin a že 2 lidé (Já a Beavis) nikdy nebyli ve studiu. My jsme si dokázali, že to jde a příští materiál, který budeme již nahrávat u mě doma a míchat opět v Hostivaři, nás (doufáme) posune zase o kousek dál.

Dejvy? docela dobře jsme se poznali, (nemyslím sexuálně, he he?) před lety jsi dělal časák, teď děláš v rádiu? Proč jsi ukončil existenci časopisu a co si dělal pak? V té době už si uměl na něco hrát nebo to přišlo až v době, kdy ti prostě nestačilo jen poslouchat, mluvit o metalu nebo psát, chtěl ses aktivně zapojit? Dá se tedy říct, že jsi stále aktivní! Já nevím jak ostatní?, ale dost lidí třeba poslouchá death, pak přejde já nevím, třeba na HC, někdo poslouchá "true" black, a pak poslouchá jiný styl, přičemž to co poslouchal před léty, řekněme nemůže už ani cítit? Já třeba poslouchám stále rád to, co mě oslovilo před dávnými lety?, jak je to s tebou? Ono když někdo udělá cover na nějakou kapelu, tak nějak poodhalí své cítění?, takže ve tvém srdci stále vládne death metal? A když death, tak staré kořeny nebo modernější výraz se špetkou HC, hrstkou grindu?, třeba á la DESPISE?

Jsem rád, že jsme se poznali, já miluji proces poznávání nových lidí a věcí. Jsem rád, když se lidé sami ozývají a my můžeme debatovat a přitom se vzájemně duševně obohacovat. Ano je pravdou, že jsem dělal časopis a to konkrétně SOULS OF UNDERWORLD zine, mnoho lidí se ptá, kdy vyjde další číslo nebo jestli jsem se na vše již nevykašlal ?. Kdepak já stále pokračuji a pracuji s tištěným slovem ovšem na internetu. Vytvořil jsem první česky psaný Death/Grindový rozcestník, který kdokoli z vás nalezne na adrese: www.go.to/dejvy. Internet totiž v sobě skrývá netušené možnosti ? přes nulovou distribuci (a přece si každý může počíst kdekoli na světě), nulovou pořizovací cenu pro fans, až po možnosti skoro denní aktualizace. Toto klasická tištěná forma zinů nedovoluje ?. Nechtěl jsem se také svazovat a žadonit v tiskárně o pár výtisků mého časopisu, takto je vše mnohem přístupnější a  lacinější. Kromě internetových stránek ovšem obsahově spoluvytvářím i magazín ORTHODOX, jehož nové dvojčíslo má vyjít na přelomu dubna/května. O rádiu bych se zde nerad bavil, je to má denní práce kterou kdokoli může posoudit na pražském rádiu KISS 98 v ranních hodinách. Dobám kdy jsem na jiných rádiích uváděl své metalové pořady dávno odzvonilo, i když myšlenky na zrealizování internetového metalového rádia se stále nevzdávám. Pokud člověk není aktivní ničeho nedosáhne ? znám také případy, kdy se lidé na chvíli odmlčeli a posléze se do zaběhlého koloběhu horko těžko dostávali, je to časově náročné, ale tento druh života jme si zvolili sami. Píšeš o lidech co převlékají kabáty ? no nevím co mám na toto říci ale 100 % vím, že nemohu NIKDY plivat na své hudební kořeny!!!!!!! Vždy jsem poslouchal kvalitní hudbu (tedy alespoň podle mého hlediska) a snažil se rozšířit svůj hudební obzor, proto bylo logické, že jsem se postupně hudebně vyvíjel ?. Dnes již nejsem tolik ortodoxní, MILUJI starou školu Death metalu na které jsem vyrůstal, ale i nové věci které mě stále ovlivňují a hlavně překvapují. Myslím že covery se dělají jako tvá hudební výpověď a hlavně pocta dané kapele ?. Vážím si tvorby a hudebního přínosu PYREXIE a proto jsme jí také udělali. Nechci dělat Death/Grindové covery, chci aby se naše songy od těch předělaných lišili proto HC/Death styl PYREXIE, už se připravují nové covery na brutální a bestiální věci od BRUJERIE, PANTERY či MACHINE HEAD ?, ale to je velká hudba budoucnosti.

Poodhal své soukromí?, co dělá takový metalista, který zrovna neposlouchá brutal death metal? Já poslední dobou zjišťuji, že mnozí se schovávají, relaxují mimo hrdelní běs, naslouchají zpěvů přírody, soundtrackům? Chodíš třeba někdy do přírody, parků, navštěvuješ hrady, atd? A hudebně? relaxuješ v podobě čeho? Agrhhh? jen mi prosím nepiš, že když si pustíš něco á la TEXAS GORE BRUTAL, relaxuješ za PYREXIE? Které soundtracky tě oslovili, které miluješ? Jak tedy relaxuješ?

Je vidět, že se již trochu známe ?. J ?. Ano, nevěřím lidem kteří tvrdí, že poslouchají POUZE tvrdou odnož hudby nebo ještě ortodoxněji pouze Death/Grind či Black Metal. S lítostí a studem musím konstatovat, že na výlety spojené s poznáváním naší vlasti či okolních států nemám mnoho času a bohužel díky DESPISE ani finančních prostředků. Ovšem neboj se, že bych si to nekompenzoval jinak J, jsem vášnivým sběratelem filmů, periodik spojených s tímto fenoménem a mnoho času a prostředků mi také zabralo sestavení vlastního domácího kina, vlastně kolem filmu se točí celý můj život ? mou velkou vášní je také sbírání originálních filmových nahrávek tedy soundtracků, do dnešního dne jsem jich nashromáždil desítky a do budoucna počítám se stovkami. V tomto směru jsem zcela fanatický ?. Jistě znáš úžasné pocity které se dostavují po poslechu děl od takových jmen jako jsou Ennio Morricone , Jerry Goldsmith , Howard Shore , Michael Nyman , Elliot Goldenthal , Elmer Bernstein , Danny Elfman , Alan Silvestri , James Newton Howard , Nick Glennie Smith , James Horner , Trevor Jones , John Williams či Hanz Zimmer ?. A mohl bych pokračovat donekonečna. Sountracky k filmům jako je např. DEVIL´S ADVOCATE , ALIEN III., THE MISSION, PLANET OF THE APES, PEARL HARBOR, MUMMY I. a II., PIANO, ONCE UPON A TIME IN THE WEST, FINAL FANTASY, THE CELL, CAPE FEAR, THE LEGEND OF 1900, THE LAST OF THE MOHICANS, THE LORD OF THE RINGS, FRANKENSTAIN, JOAN OF ARC, MAN IN THE IRON MASK či FURIA patří mezi klenoty mé hudební sbírky. Nevyhýbám se však ani jiným oblastem hudebního dění ?. Oslovila mne také nová vlna metalu z které mě zaujali např. SLIPKNOT, KORN či LINKIN PARK. Proč si to nepřiznat? Rád vzpomínám také na své dětství kdy jsem se poprvé seznamoval s hudbou a poslouchal THE BEATLES, ROLLING STONES, IRON MAIDEN či PINK FLOYD k těmto kapelám mi láska vydržela dodnes a nemohu říci, že bych jejich nová CD kupoval ze setrvačnosti, neboť mám od všech téměř celé diskografie . MILUJI také elektronickou hudbu a to vše přes Chill Out, Tribal, Deep House, Tech House, House, Techno, Detroit House ?.., až po Break Beat či Jungle. Mám doma tuny desek (vinylů či namíchaných setů) od předních House DJ´s ?. Skupuji veškerá dostupná taneční periodika a dokonce se v této hudební sféře i aktivně hudebně pohybuji ?. Prostě nebráním se vůbec ničemu. Abych ovšem nevypadal jako totální ?zběhlík? musím říci, že mé srdce plesá při poslechu Brutálních věcí převážně U.S. kapel typu : DISGORGE, INCARRION, MALIGNANCY, TORN ASSUNDER, LEAD, DEMONICON, DISAVOWED, PYAEMIA, MORTAL DECAY, ENTER SELF, FATE, CINERARY, VOMIT REMNANTS, INFERNAL DOMINION, DYING FETUS, SPLATTERED CADAVER, THORAZINE, SEVERE TORTURE, SIGNS OF DYING, NARCOLEPSY, K ? LOMNY, REPROBATION, NECROLOGY, INCESTUOUS, BEHEADED, BURIAL, GORGUTS, DISINFECTED, SOILS OF FATE, HUMAN REMAINS, FLESH FEAST,  GORATORY, JASAD,  UNHALLOWED, DEPRECATED, ENTORTUREMENT, SEPSISM, VIRULENCE, THE DILLINGER ESCAPE PLANE, GORGASM, SCATTERED REMNANTS, BRODEQUIN, SUFFOCATION, DEADEN, CLEAN FLESH, DISFIGURED, REGURGITATION, DEVOURMENT, VILE, PROPHECY, NEURAXIS, SKINLESS, CEPHALIC CARNAGE, DEHUMANIZED, TON, PYREXIA či SINTURY ?. To jen co mě zrovna tak napadá ???..

Kde myslíš, že je hranice mezi normálností. Co je u tebe třeba brutální a co ne. Co je podle tebe romantika a co perverzní a co ne, pokus se to odhalit prosím?

To je hrozně těžké a já rozhodně nejsem člověk vyvolený k tomu aby hranice určoval, co mi ovšem přijde nenormální je týrání, zneužívání a zabíjení dětí a starých bezbranných lidí, vykořisťování, tyranie, usurpátorství, přivlastňování  a terorismus ?. Věcí by bylo miliony, ale na to každý snad zná odpověď sám nebo je to na dlouhé diskuse. Brutální je svět kolem nás a romantika?? Věřím, že každý je v určitých chvílích romantický, i když se to samozřejmě před stejným pohlavím stydí přiznat ? Neříkej mi, že při ?namlouvacím rituálu? může uspět člověk hrubý a neurvalý. To nejspíš nikoli a k té perverzitě ?. Co je perverzní??? Každá úchylka je v podstatě pro daného člověka normální, pokud s tím druhý (či více lidí) do páru souhlasí je jejich sexuální život o poznání kvalitnější a zajímavější (pokud ovšem narušuje běžný chod okolí J - pak vzniká problém) ?. Perverzita samozřejmě nemusí býti spojována jen se sexem, ale to je nejspíš na delší diskusi.

A je tady konec?Co může DESPISE nabídnout, máte něco na prodej, kde se o vás lidé mohou dozvědět? Díky, nezapomeň mi poslat foto!

Deathere já vím, že to je již fráze ale já upřímně děkuji za pomoc a podporu DESPISE!!!!!! Myslím, že tyto otázky byly jedny z nejzajímavějších na které jsem kdy odpovídal ?. O DESPISE se nejvíce dozvíte na internetu a to na adresách ? www.despise.webpark.cz či www.go.to/dejvy ?. Pokud máte chuť obraťte se na mne s jakoukoli otázkou. Pokud máte zájem o promomateriály DESPISE pište na mou adresu Dawyd DEJVY Krédl, Na Měkovině 471, Kolín V., 280 00 či emailujte na  ? dejvy666@volny.cz. Děkuji ještě jednou za otázky a zdravím všechny, kteří nám kdy pomohli ?. SPECIAL THANX - Deatman and FOUR SEATS FOR INVALIDES, all in IMPERIAL FOETICIDE, ziny ANTITREND, TUBERCULOSIS, ?.., atd. Díky všem DEJVY


Zveřejněno: 20. 11. 2001
Přečteno:
3326 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář