Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

DAEMON versus KONKHRA - rozhovor s Andersem

V poslední době nebylo o tobě moc slyšet? Jen jsem tě někde viděl jako producenta, je to pro tebe zajímavá práce, baví tě to, na čem všem si už pracoval?

Ano, máš pravdu? Dá se to omluvit tím, že jsem stavěl v posledních  3-4 letech studio. Dal jsem dohromady nejlepší mikrofony, několik speciálních modulů, které skvěle umí dělat perfektní metalový zvuk (stejně jako s rockem apod.), a taky jsem koupil na zakázku americký mixážní pult, je to špička ve své cenové řadě, stejně jako equalizér a zesilovač. Taky jsem získal Pro Tools Tdm systém, který je naprostým snem, tedy pokud jde o produkci hudby. To víš, teď je možné všechno. Je to víc než zábava! Teď si plánuji dělat více věcí na budoucích nahrávkách. Zatím nemám moc zakázek, ale mám zájem spolupracovat s EXMORTEM, ARTILLERY, CORPUS MORTALE a tohle léto dělám s francouzskou kapelou STRANGULATION. Například živé album od THE HAUNTED bylo mixováno taky u mě. Pravděpodobně nový materiál - KONKHRA, si budu produkovat sám, to samé platí i pro DAEMON... Mé studio se jmenuje Starstruck a mám web: starstruck.dk. Nebojte se navštívit tuto web stránku. Kdokoli má zájem ať se ozve, určitě se to vyplatí, protože mé ceny jsou velmi přijatelné a udělám tady pro zahraniční kapely cokoli.

Andersi, co vlastně teď dělá kapela DAEMON? Údajně připravuje svou třetí desku, je to pravda? Co můžeme od ní očekávat?

Hádám, že jste neměli šanci slyšet tu nahrávku a to mě trošku zklamalo. Myslím, že je lepší mluvit o něčem, o čem vím, že jste slyšeli. Ale dá se říct, že jsem na tu desku pyšný. Jsem rád, že spolupráce s Genem byla velice úspěšná. Nemyslím si, že to zní jako staré desky od DAEMON, má to už málo společného se ?švédským? nádechem, zato však je zde mnohem více rychlosti a agrese. Inspirovala nás starší díla od DEICIDE, METALLICA od ?Ride?? a mnohem víc z doby, kdy jsem byl ještě dítě.

Hele Andersi, promo dorazilo o něco později, tak se nediv, ale dá se říct, že s tebou souhlasím! Je to přesně takové jak uvádíš? Jedeme dál? Kde se podělo ?Dracula? logo? Taky by mě zajímalo, co má představovat obal ?Eye For An Eye?? Řekl bych, že je to od stejného autora, co dělal sólovku Jamesovi Murphymu?

Obal dělal Dave McKean. Mimochodem taky dělal obal pro zatím poslední album KONKHRA. Byl jsem s jeho prací velice spokojený, tak jsem ho požádal, aby dělal taky pro DEAMON. Minulé obaly DAEMON měly všechny motiv Ježíše, a tak jsme se rozhodli udělat něco podobného, ale přece něco jiného, jen více svěžejšího, s odkazy na templářské rytíře a historii, která je mi velkou inspirací. Staré logo je pryč, protože Dave nemá rád loga staré školy, s tím souhlasím, bylo to stejně ukradené Draculovi. Dave je v tom absolutně perfektní, alespoň z mého pohledu. Už teď jsem dost nedočkavý jak dopadne další obal. Myslím si, že obal je dost důležitý a když máme Dava, jsem klidný. V případě DAEMON si myslím, že se tentokrát překonal!

V případě KONKHRA jsi spolupracoval s Jamesem Murphym, u prvního DAEMON s Nickem Anderssonem a teď to je Gene Hoglan? Jak se ti podaří navázat spolupráci s takovými osobnostmi? To jako když něco potřebuješ zavoláš mu a on ti pomůže? Jak vzniká taková spolupráce? A jak funguje potom, myslím v oblasti koncertních aktivit apod? Určitě to není jednoduché, jsou někdy problémy?

Dělám hudbu už 12 let nebo tak nějak. Za ten čas jsem se setkal s hromadou různých lidí a někdy se jich ptám, jestli by něco nechtěli udělat se mnou. Někdy řeknou ano, jindy zase ne, ale měl jsem tu šanci hrát se skvělými hudebníky, někdy to člověka trošku zklame, někdy to zase jde skvěle a to je ten případ s DAEMON. Myslím, že na novém album DAEMON se takováto spolupráce povedla.

Myslíš že se někdy dočkáme nějakého živého vystoupení DAEMON?

Bylo by skvělé vyjet na nějaké turné. Pokud DIEHARD bude chtít abychom jeli, pak pojedeme. Gene je připravený, takže záleží na financích, chtěl bych s DAEMON někam vyrazit, protože s touhle kapelou jsme ještě nic neměli. Ale uvidíme?

DAEMON je takový odkaz na starou severskou death metalovou školu? Které kapely tě nejvíce inspirovaly a které se ti stále líbí?

Myslím, že jediná skutečně skvělá kapela ze Švédska byla ENTOMBED. Když děláš s Nickem v Sunlightu, prostě musíš něco dodržovat. Ale nemyslím, že tahle nahrávka je jako každá jiná ze Skandinávie. Myslím, že zdroje inspirace jsou rozsáhlé, ale hlavně americký původ a většinou stará škola. Je to jen trošku oplzlejší a nasranější než předchozí alba DAEMON.

Abych pravdu řekl Andersi, ani nevíš jak moc mám rád staré alba od KONKHRA, vlastním VHS, všechny CD, tričko, atd?ha ha? Ale poslední dobou mě KONKHRA už tolik neříká, jak to vidíš ty? Proč se tvorba KONKHRY tak radikálně změnila, proč? Proč to zní jako METALLICA, když KONKHRA byla vždy death metalovou kapelou! Je to asi blbá otázka, ale prosím vžij se do myšlení fanouška KONKHRY, pro mě je to velice důležité!

No, asi bych mohl odpovědět takto. Nahrávání je vždycky alchymie, a když jsme dělali ?Come Down Cold?, tak ta alchymie zrovna nefungovala tak dobře. Navíc si myslím, že jsme byli unavení a bez inspirace. Per nechtěl hrát rychle a to málo, co jsme měli, bylo spíš o rocku, dělali jsme na ?Second Coming? pro DAEMON, a tak na nahrávku KONKHRA se nic rychlého nedostalo. Chápu proč jsou lidé zklamaní, když znali KOKHRU v jiném kabátě. Ani si nemyslím, že se Perovi vůbec líbily starší desky, ale teď vím, že to byl dost slabý tah od mé osoby ho vůbec angažovat. Odešel tak rychle, jak se objevil v THE HAUNTED. Ale to už je minulost. Po celém tom dobrodružství jsem byl pěkně hladový vrátit se zpátky ke kořenům, a tak jsme vzali Johnnyho, který nahrával na prvních dvou deskách zpátky, hned jak byl Per ze dveří. Přijde mi to příliš dobré na to, aby to byla všechno pravda a myslím, že po další nahrávce uznáš, že jsme se změnili zase k lepšímu, jako když jsme dělali ?Spit or Swallow?. V dubnu začínáme nahrávat a doufám, že se ta deska opět dostane do podvědomí fanoušků. Kim je taky zpátky, takže sestava je úplně stejná jako ve dnech starých dobrých časů. Ale je toho víc! Taky jsme dostali nového producenta, ale vybarvil se jako naprostý kretén. Neměl ani ponětí co chceme a my jsme pak  vypadali před ním jako idioti. Je to Vincent Wojmo a rád bych varoval každou kapelu, aby se od něj držela co nejdál. Prošustruje vaše prachy a ještě víc než vůbec máte. Navíc vaše nahrávka bude znít jako šrot!

Takže nová KONKHRA se chystá, to je skvělé! KONKHRA bude vydávat nové album kdy, co tam bude, jak bude znít, koho tam budeš mít za členy a kdo to vydá, Slyšel jsem, že už ne DIEHARD ? proč?

Už jsem o tom něco naznačil předtím, ale jak víš: sestava je zpátky ve starých kolejích, hudba je absolutně velice agresivní a bude to asi nejagresivnější nahrávka jakou jsme kdy udělali. Nemáme ještě label, zatím je všechno v jednání?Máme nějaké návrhy od DIEHARD, ale teď bychom chtěli lepší label. Ne že by byl DIEHARD odpad, je naprosto OK, ale jsou limitováni určitými oblastmi a je mi blbě z toho, jak to mám vysvětlovat lidem, co píšou na náše webstránky. Ale nejdřív nahrajeme album, a pak se budeme dívat po možnostech. Všechno chce svůj čas!

Co je pro tebe teď nejdůležitější? KONKHRA, DAEMON, nebo něco jiného? Co je největší prioritou tvého osobního života?

Jsem moc rád, že žiji z toho co mám rád, co miluji, tedy z hudby. Postavil jsem studio a budu dělat s hudbou snad do konce svého života. Bude ještě hodně desek a projektů. Plánuji udělat extrémní death metalové album pod názvem ?Killswitch?. Stejně jako další nahrávky KONKHRA a DAEMON. Jsem šťastný a zřejmě se tím budu v budoucnosti ještě hodně dlouho bavit. Mým snem je, dostat na další album DAEMON k bubnování Dave Lombarda. Nevím, jestli by měl zájem, ani kolik by za to chtěl. Ale psát pro něj písně by byl splněný sen. Stále si myslím, že je legendou mezi metalovými bubeníky a jeho přístup a agrese je něco, co se hned tak nevidí. Ale budoucnost ukáže?!


Zveřejněno: 17. 01. 2002
Přečteno:
3222 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář