Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

Tribute ABRAXAS 2CD 2014, Supraphon

Tributní počiny nejsou na české rockové scéně ničím neobvyklým. Takto poctěn byl již OLYMPIC, KATAPULT, Jiří Schelinger a hned dvakrát Petr Novák. Obdarována byla také MŇÁGA & ŽĎORP, jíž věnovaná pocta se v audio či video podobě rozlezla na rovnou pět kotoučů, dále punkoví N.V.Ú. a několik rockerů přispělo na celkem čtyři tributní disky Karla Gotta. Pokud jde o metalovou sféru, takto oslaven byl Aleš Brichta, na jehož tributu byl repertoárově využit rovněž ARAKAIN, poctou však disponují také DEBUSTROL, TÖRR, FATA MORGANA, dvakrát MASTER'S HAMMER či v menší míře MANIAC BUTCHER. Tvrdě crossoverové formace si podmanily Voskovce, Wericha a Ježka, převážně alternativní tělesa Suchého a Šlitra a třeba pardubické kapely místního muzikanta či básníka Buráce. Česky koncipované tributy mají na kontě také zahraniční skupiny METALLICA a RAMONES, několik málo tuzemců přispělo na pocty HELLOWEEN a BLIND GUARDIAN, ale také různých grinderů nebo značné množství tributů americké firmy Dwell Records. Občas nastane situace, že jedno seskupení spáchá hromadnou poctu několika jiným, jak o tom svědčí ARAKAIN, Brichta s Kapitánovou a hosty, HIBAKUSHA, SHEEVA YOGA, KOMUNISTI nebo právě aktuální RETROPROTEST. Jindy pro změnu jeden subjekt poctí jednoho oblíbence, například Schelingera, jehož vzpomnělo dvojité ZEMĚTŘESENÍ a také Jiří Rosbek, ovšem vzpomenout lze i případ, kdy „Dodo hraje Hendrixe“. Kapely ČERTŮF PUNK, DO ŘADY! a ŠANOV 1 realizovaly poctu sobě navzájem a zcela zvláštní kapitolu představují elektronické remixy, jimiž byly poctěny třeba kapely PRAŽSKÝ VÝBĚR, INSANIA, NARVAN či TATA BOJS.

Letos se své pocty dočkal rovněž ABRAXAS, na počátku osmdesátých let jedna z vůbec nejlepších kapel české nové vlny. Přestože tuto nejslavnější éru pánové už nikdy nepřekonali, v pozdější době zaujali koketováním s prvky funky, diska, tvrdého rocku či jiných stylů, čímž si vybudovali pověst žánrově značně pestrého souboru. „ABRAXAS je skupina všech barev a tribute album to dokazuje“, praví v bookletu producent alba Petr Soukup a má naprostou pravdu.

Aby oslava tvorby této kapely byla co nejobsáhlejší, byla zvolena rozmáchlá koncepce dvou disků. Jak se muselo předpokládat, nejčastěji a to rovnou devětkrát je zastoupeno legendární album “Box”, čtyřikrát singly či úspěšný “Rituál”, ostatní alba pak méně hojně či pouze symbolicky, pokud vůbec. Co se týká jednotlivých písní, třikrát se zde vyskytuje “Obyčejnej svět”, tedy včetně jedné anglické verze, zatímco dvakrát “Měsíc” a “Box”, při rozdílnosti přítomných provedení to však nijak zvlášť nevadí. Stejně tak nepřekáží ani ona skutečnost, že přestože drtivá většina zde přítomných nahrávek vznikla přímo cíleně a záměrně pro tento projekt, ve zcela ojedinělých a výjimečných případech bylo použito předělávek nahraných a vydaných již v minulosti.

Možná nejlépe dopadají ty kapely, které si vše nahrály samy a navíc pak přizpůsobily svému žánru. TATA BOJS do písně “Honza rock'n'roll star” úspěšně vložili vlastní tvář a jejich směs přívětivého popu, tvrdšího rocku a taneční elektroniky tak představuje nejlepší možný start. Sebe nijak nepopírá ani LAURA A JEJÍ TYGŘI s vůbec nejmladší vybranou, ale dobře zahranou písní „Sekám latinu“, zatímco STO ZVÍŘAT si přiléhavě k svému názvu podmanilo a rytmy ska vylepšilo píseň „ZOO“. Naopak coby čirá elektronika je prezentován „Box“ v podání STP & DJ F4N4T1K, nicméně aby to bylo ještě pestřejší, nechybějí ani diskotékoví MILF, rapující UGC nebo dokonce folklórní kabaret FRAJÉŘI Z GALERKY. Přestože někteří z nich jsou zde tak trochu do počtu, to rozhodně neplatí pro skvěle zahrané „Nekonečný boogie“ v podání SUZAPLAY.

Také příznivci tvrdší muziky si místy můžou přijít na své. KURTIZÁNY Z 25. AVENUE poskytly před lety nahranou verzi “Každý den je to jinak” a svou typicky ostrou hutností nedokážou zklamat, podobně jako PLEXIS s punkově svižně rozjetou podobou písně “Poprvé”. Zatímco anglická verze “Ordinary World” v podání tvrdých RECODE THE SUBLIMINAL moc nezaujme, mnohem lepší  a nápaditější „Kam jít“ od ATARI TERROR úspěšně staví na kontrastu mezi rachotivým drcením všeho vůkol a oddechově pojatými zpívanými pasážemi. Tvrdšímu zvuku se blíží také průměrnější THE HÁRO, každopádně je to pořád lepší než vesničtí zábavoví veteráni KEKS, jimiž provedená  balada “Bez tebe je noc prázdná tma” zní skutečně hodně prázdně.  
 
Další část gratulantů tvoří ti, kteří buďto běžně působí sólově nebo se výjimečně vymanili z područí svých kapel a zde si vše nahráli zcela či převážně sami. Rozporuplně si počíná Roman Holý, který píseň “Praha – Bohumín” opatřil neodolatelným funky rytmem, žel zároveň z ní dokonale odstranil některé přednosti originálu. Zpěvačka kapely NAVIGATORS Erika Fečová na vkusně chemickém podloží příjemně zpívá „Obyčejnej svět“, kterýžto společně, rockověji, ale také velmi se ctí zvládají billovský Vašek Bláha a wohnutý Matěj Homola. Trochu lépe než solidní Olda Krejčoves si vede Bruno Ferrari, jenž znovu dokazuje, že je skutečný „King Kong“.

Nechybějí ani zpěváci, které namísto jejich vlastní skupiny doprovází přímo samotný Slávek Janda, popřípadě s někým dalším. Vzniklá kombinace kytar a programování však působí většinou poněkud obyčejně až nevzrušivě. Takto podepřené rockové hvězdy Kamil Střihavka, Lou Fanánek Hagen a Vilém Čok jsou tak jen stínem sebe samých, stejně jako hned třikrát přítomný Viktor Dyk, který nepochybně umí zpívat, ale jeho příspěvky spadají do průměru. Lépe dopadá ceněný Boris Carloff, v jehož verzi hitu “Karel drogy nebere” dle tradice nemůže chybět nasamplované drogově úsměvné vyznání božského Karla, použité z televizního cyklu "Bigbít".
 
Naprostou specialitu mimo všechny předchozí kategorie představuje společenství TUZEX, tvořené protagonisty skupin KAZETY, MIDI LIDI, DVA, MONIKINO KINO a VENTOLIN, kterých pojetí písně “Šejk tancuje šejk” zní jako mile příjemný a barevný taneční pop. Na závěr to již samostatně zkoušejí zajímaví elektronici MIDI LIDI, jejichž provedení “Země se točí dokola”, obsahující také  sampl z „Každý den je to jinak“, sice nedosahuje působivosti jejich naprosto úchvatných příspěvků z minulých tributů, přesto však i na tomto patří k jeho vrcholům.

Rozhodně třeba pochválit velmi pestrou mozaiku interpretů, jejichž rozpětí sahá od slavných hvězd přes žánrové špičky až po zhola neznámé formace. Přestože se najde i hodně průměrných položek, naštěstí nechybí ani dostatek skvělých momentů. Když se k tomu připočítá důstojně provedený obal se zlatým potiskem, v jehož bookletu se drtivá většina zúčastněných vyznává ze svého vztahu k této  kapele, je vše korunováno do vcelku zdařilé a reprezentativní podoby.
 

Seznam skladeb (a jejich hodnocení):

CD 1
  1. TATA BOJS - Honza rock'n'roll star (8/10)
  2. Kamil Střihavka – Představa (5/10)
  3. Lou Fanánek Hagen - Filipojakubská noc (5/10)
  4. LAURA A JEJÍ TYGŘI - Sekám latinu (7/10)
  5. STO ZVÍŘAT – ZOO (6/10)
  6. Roman Holý - Praha – Bohumín (6/10)
  7. Erika Fečová - Obyčejnej svět (7/10)
  8. TUZEX - Šejk tancuje šejk (8/10)
  9. MILF - Bosé nohy ve Stromovce (5/10)
  10. Viktor Dyk – Měsíc (5/10)
  11. KURTIZÁNY Z 25. AVENUE - Každý den je to jinak (7/10)
  12. Vilém Čok - Sado maso (6/10)
  13. PLEXIS – Poprvé (7/10)
  14. Boris Carloff - Karel drogy nebere (7/10)
  15. Ondřej Žatkuliak, Viktor Dyk - Užij si svůj den (5/10)

CD 2 
  1. RECODE THE SUBLIMINAL - Ordinary World (4/10)
  2. ATARI TERROR - Kam jít (7/10)
  3. THE HÁRO - O to jde (5/10)
  4. UGC – Box (5/10)
  5. Olda Krejčoves a Okrej – Měsíc (6/10)
  6. Bruno Ferrari - King Kong (7/10)
  7. Viktor Dyk – Manéž (5/10)
  8. SUZAPLAY - Nekonečný boogie (7/10)
  9. Vašek Bláha, Matěj Homola - Obyčejnej svět (7/10)
  10. FRAJÉŘI Z GALERKY - To je havaj (6/10)
  11. KEKS - Bez tebe je noc prázdná tma (3/10)
  12. STP & DJ F4N4T1K – Box (6/10)
  13. MIDI LIDI - Země se točí dokola (8/10)

Čas: 57:11 / 51:01

www.abraxas.cz

Zveřejněno: 09. 08. 2014
Přečteno:
3513 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář