Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ARCHSPIRE – The Lucid Collective CD 2014, Season of Mist

První dojem, který jsem z nové desky ARCHSPIRE získal, byla představa o sympoziu matematiků a fyziků, kde jednotlivým účastníkům dali do ruky nástroje, aby své teorie vyjádřili pomocí death metalu. Několikrát jsem také zažil podobná jazzová preludia na různých festivalech. Vždycky uznale pokývám hlavou nad schopnostmi jednotlivých muzikantů, prohodím něco o tom, že mi to hlava nebere a jdu si domů pustit na očistu starý dobrý rock´n´roll (smích). Občas si u takových smeček vyzobu některé pro mě zajímavé songy a ty si láduju do hlavy. Prvním, co mě při poslechu letošní novinky kanadských maniaků napadlo, byla slova jako zmatek a chaos. Jedná se teprve o druhou desku a tak jsem si říkal, že si ji ještě několikrát projedu a raději odložím na hromadu s názvem „má něco do sebe, ale nebaví“. Jenže pak přišlo to pověstné JENŽE. Od svých kamarádů a známých jsem najednou začal slýchávat samou chválu a ve mně začal hlodat stín pochybnosti (to je hrozné, jak je člověk někdy ovlivnitelný – smích).

Schválně jsem zkusil „The Lucid Collective“ narvat do mp3 přehrávače a najednou jsem zjistil, že to, co mě z desky doma nebavilo, najednou na rušné ulici získává zcela jiný rozměr. ARCHSPIRE jakoby zhudebnili chaos městské dopravy, těžký vzduch nad vozovkou, cinkání tramvají, troubení nevrlých řidičů, ploužící se postavy s hůlkami po přechodech. Jednou pak, když se setmělo a začala blikat pouliční světelná show, každý spěchal domů na svůj oblíbený seriál, opilci se míjeli s matkami od rodin a v oknech workoholiků se začalo svítit, jsem se musel mnohokrát zastavit a začít čerpat tu energii tepajícího města. Deska se najednou stala krásnou kulisou pro lidské hemžení, pro přeplněný druhý vagón soupravy jedoucí k nám do kopců, pro rytmus houkajících sanitek. Nahrávka je to pro mě velmi těžká, mnohdy odpudivá, nestravitelná. Možná mě nakonec přesvědčila ta snaha překonávat překážky, proložená vzornicemi riffů.

Potkává se zde „zmatek“ se stylem, který hrají kolegové recenzovaných, NECROPHAGIST, SPAWN OF POSSESSION, ORIGIN, snad chvílemi DECAPITATED, HOUR OF PENANCE, OBSCURA a jim podobní. Nalezneme zde precizní bubenickou práci, propletené zběsilé výjezdy kytar a propracované vokální linky Oliho (kterému někdy vypomáhá svým hlasem basista Jaron). Tohle všechno dohromady tvoří nespočetné množství rovnic o několika neznámých, které musí posluchač sám rozluštit. Neříkám, že občas nepotkáte i klidnější, přístupnější motiv, ale to jen ve chvílích, kdy se tahle smečka nadechuje k dalšímu šílenému nájezdu na vaše sluchovody. „The Lucid Collective“ je po hudební, produkční, technické stránce vlastně dokonalým kouskem death metalu. Mě ale chybí trošku víc živočišnosti, jiskry, momentů, kdy si budu uvědomovat, že mi hrají do uší lidé a ne „dokonalé“ stroje.

Nechybějí ani různé progresivní vsuvky, mezihry, změny temp, které mi někdy dělají velmi dobře a jindy bych je s chutí vystřihl. „Hudební death metaloví intelektuálové“ budou pravděpodobně na vrcholu blaha, já se ale tentokrát budu držet trošku při zemi. I po dlouhé době pořád nevím, jestli se mi vlastně tahle deska líbí nebo ne. Muzikanti asi zajásají radostí, protože v některých momentech působí ARCHSPIRE jako kdyby přehrávali z nějaké učebnice, kterou sami sepsali. Pro mě, prachobyčejného posluchače, je ale album příjemné jen někdy. Třeba při výše zmiňovaných toulkách městem. Jinak ale bývám spíš zmatený, moje hlava to nebere a přebírá si tuhle změť riffů spíš odmítavě. I přesto ale musím kapele uznat nesporné skvělé hráčské výkony, neotřelý přístup i určitý (chtěný) neklid, který je cítit z každého tónu. Death metalové setkání s chladnou, pečlivě seřízenou mašinou na zabíjení.

Seznam skladeb:

  1. Lucid Collective Somnambulation
  2. Scream Feeding
  3. The Plague of Am (Cogito Ergo Sum)
  4. Fathom Infinite Depth
  5. Join Us Beyond
  6. Seven Crowns and the Oblivion Chain
  7. Kairos Chamber
  8. Spontaneous Generation

Čas: 34:35

Sestava:

  • Oli Peters – zpěv
  • Tobi Morelli – kytara
  • Dean Lamb – kytara
  • Jaron Evil – basa, zpěv
  • Spencer Prewett – bicí


http://archspire.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/Archspireband?sk=app_2309869772
http://www.lastfm.ru/music/Archspire
http://www.reverbnation.com/Archspire
http://www.youtube.com/user/Archspiremetal
http://www.season-of-mist.com/


Zveřejněno: 06. 08. 2014
Přečteno:
3537 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 08. 2014 09:43 napsal/a Asphyx
jaja
Díky za tip, Beyond Creation mi nějak unikli, že mají vyjít...Podívám se jim časem ne zoubek. Já dnes jedu ruské ABORTED FETUS, co přišli na recenzi a přijdu si jak nějaký šílený řezník:))) Baví mě to...
06. 08. 2014 08:00 napsal/a BRUTAL
BRUTAL
Zdravím, je to perfekne album.Teda aspoň pre mna. Super výkony , super hudba. No taký album zahrať tak to musia hudobníci trenovať určitu dobu. Inak ja čakám na nový Beyond Creation. Zdravím