Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TELEPATIE VI

Poté co nám slovenská kapela ANTARES poslala svoje druhé album, resp. po jeho vyslechnutí, jsem ani chvíli neváhal a sepsal otázky, abych se tak nejen já dozvěděl o této bandě více... na moje otázky pak odpovídal basák a zpěvák v jedné osobě Peter...

Přibliž krátce kapelu, pro ty co vás neznají...

ANTARES od svojho vzniku prešiel mnohými štádiami hudobného vývoja. Začali sme pod názvom S.W.A. a vtedy sme ešte hrali niečo ako hard-rock a veľa prebratých vecí vzhľadom na to, že prakticky každý z nás začínal, čo sa týkalo hrania v kapele. Postupne sa však pritvrdzovalo a v roku 1997, kedy už bol na svete názov ANTARES sme po prvý krát zavítali do štúdia aby sme nahrali naše prvé demo. No a to sa už nieslo niekde v medziach heavy-progressive metalu. Od tohto momentu sa dá povedať, že naša tvorba už naberala stále na tvrdosti, aby cez ďalšie promo ?Bleeding Sun? (1998) a debutový album ?Sad Hope? (2001 ? CCP Records) dospela až do dnešného štádia, kedy sa najčastejšie stretáva s prívlastkom melodic death. Ale myslím si, že ani to nie je absolútne presné.

Začali jste už v roce 1994, což není zrovna minulý pátek. Jak se vyvíjela kapela po personální stránce? Myslíš, že občas je nutné něco změnit, aby to kapelu poslalo dál vpřed?

Neviem, či my sme výnimkou, ale základ kapely tvoria od jej vzniku 4 členovia. Michal Miko (bicie), Michal Puškár (gitara), Juraj Mác (gitara) a Peter Kaštíl (vokály). V roku 1999 sme (aj kvôli koncertom) pribrali klávesáka Juraja Dubovského, ktorý s nami vydržal prakticky až do nahrávania aktuálneho albumu, ale pre zaneprázdnenosť (vzhľadom na to, že študuje v Prahe) sa s nami musel rozlúčiť. Rád by som mu aj touto cestou chcel poďakovať za roky strávené v ANTARES. Na jeho miesto nastúpil nemenej talentovaný Michal Patúš, ktorého sme poznali už pri vzniku kapely, ale hudobne sa pohyboval (a ešte stále pohybuje) niekde inde. Ale možno vďaka tomu, že viac-menej holduje jazz-rockovej a podobnej muzike, je prínosom pre kapelu, čo sa týka neodmysliteľných melodických klávesových partov. Takže, aby som to zhrnul, závažné zásahy do zostavy sa u nás nikdy nekonali a zatiaľ sme to asi ani nepotrebovali.

Jak je možné, že o vás není nikde slyšet? Osobně vím, že jste hráli např. v Aréně v Rimavské Sobotě. Co nějaké ty výjezdy k nám do Čech?

To je naša nočná mora. Pravdepodobne to, že žiaden z nás sa nepohyboval v undergrounde intenzívne, sme prichádzali o množstvo kontaktov a možností zahrať si na akciách. Rovnako nám chýbala databáza zinov, kde by sme mohli naše počiny posielať na recenzie a pod. Myslím, že k lepšiemu sa to pohlo po vydaní debutu ?Sad Hope?. Vtedy sme sa trochu viac dozvedeli o cestičkách, ktoré nás môžu dostať na výslnie a začali sme to aj využívať. Nesmierne nám v tomto pomohol Dodo z Galadrielu a vlastne celé bratislavské podhubie, od ktorého som sa veľa naučil a myslím, že teraz je tá pravá chvíľa, aby sme so skutočne kvalitným materiálom zaútočili na všetkých frontoch a definitívne dostali ANTARES na pozície, kde už nikto nebude môcť povedať, že nás nepozná. Pevne verím, že aj vďaka tomuto albumu sa nám to podarí. No a čo sa týka koncertov v Čechách, tam sa to dúfam tiež rozbehne. Hrali sme na Brutal Assaulte v roku 2001, potom dlhšie nič, a potom v Olomouci na All metal feste a naposledy v Českých Budejoviciach. Ale malo by toho byť v budúcnosti omnoho viac.

4. Nové album mě zaujalo, také mimo jiné svou propracovaností, jak dlouho vznikal materiál?

Tvorba je ďalšou špecialitou našej kapely. Prvá vec na albume ?Made in Fear? bola hotová prakticky už po nahratí debutu. Takže niekedy začiatkom roku 2001. Naše skladby vznikajú nesmierne komplikovane a hlavne dlho. Ale možno, že to tak má byť. Pred nahrávaním poslednej dosky, sme si dali dosť záležať na tom, aby všetky skladby boli prepracované a tvorili kompaktný celok. Materiál sme mali hotový prakticky 4 mesiace pred nahrávaním, ale ešte sme ho doma v počítači dolaďovali a trochu prerábali. No a výsledok sa dostavil. Síce to bolo krvopotne vydobyté, ale máme z toho dobrý pocit. A myslím, že aj fanúšikovia si prídu na svoje.

Můžeš představit jednotlivé songy co se týče zaměření textů. Jsou poskládány do celku nebo každý je inspirován jiným tématem?

Textársky sa na tomto albume podieľali traja ľudia. Ja som písal texty do skladieb ?Devils Gift?, ?Made in Fear?, S.D.I.F.M. (ten pôvodne napísal gitarista Michal Puškár, čiže môj je len preklad do angličtiny) a ?...till the End Starts?. Tématicky sa moje texty zameriavajú na určitý spôsob pranierovania vlastností našej spoločnosti, ale ide skôr o osobné pocity ako nejaké revolučné výkriky. Skladby ?Neurotic Child? a ?Infatuation? sú z pera Petra Kokavca a tiež riešia problémy, ktoré môžu trápiť hocikoho z nás, no sú písané zaujímavou formou, ktorá môže pôsobiť úplne odlišne od ostatných. Ale tématicky nie sú veľmi vzdialené. No a skladby ?Mists of Avalon? a ?End in Amon Hen? pochádzajú od Alexandry Pavelkovej a myslím, že už názvy napovedajú, že tieto dielka čerpajú z dávnej histórie a líšia sa od ostatných. Ale keď som sa nad nimi zamyslel, dospel som k názoru, že dej v nich pozostáva tiež len z boja proti niečomu, čo ľuďom komplikovalo život. Takže v konečnom dôsledku to nie je až také rozbité, čo sa textov týka. A myslím, že vo využívaní viacerých autorov budeme aj pokračovať.

Charakterizuj váš hudební styl...

Toto je otázka, ktorú má asi ?najradšej? každý muzikant. Debutový album bol vo všeobecnosti považovaný za death metal, ale pri recenziách a kuloárnych debatách z ľuďmi sme boli prirovnávaný k tvorbe kapiel, ktoré sa štýlovo absolútne nezhodovali. ?Made in Fear? je už štýlovo vykrištalizovanejší, ale už v prvých recenziách sa objavili nálepky ako: black, trash, death, progressive a pod. Takže ja by som túto otázku nechal na každého fanúšika, nech si to zatriedi podľa seba. Ale myslím, že jednoznačne sa za základ môže považovať melodický death metal. Je tam síce množstvo prvkov, ktoré prekryjú tú prapodstatu a môžu zviesť k iným prívlastkom, ale to je myslím si, len dobré.

Album jste točili v Exponentu. Poslední dobou se mi zdá, že všechny kapely odsud znějí podobně. Nezdá se ti? Věnovali jste hledání svého zvuku nějaký extra čas?

My sme predchádzajúce tri pobyty v štúdiu strávili v lučeneckom Power Sounde a dá sa povedať, že nikdy sme neboli spokojní. Vždy bol ten zvuk všelijaký, len nie taký, ako mali ostatné slovenské bandy. Myslím, že aj preto sme vsadili na osvedčenú značku a spoliehali sme sa na to, že odlišnosť tvorby nás trochu posunie mimo ten zaužívaný zvuk Exponentu. My sme spokojní so zvukom novej dosky, aj keď vždy sa tam nájde niečo, čo by človek zmenil, ale konečne znie ANTARES poriadne tvrdo, agresívne, ale zároveń aj atmosfericky a melodicky. To bolo základným cieľom.

Co hosti na albu? Na obalu jsem četl poděkování Dodovi z Galadriel

Dodo je človek, ktorému sme vďační omnoho viac, ako možno poďakovať na booklete. Práve on, spolu s Galadrielom, ma naučil mnoho vecí a cez neho som získal mnoho kontaktov. Nakoniec vďaka nemu sme mohli hrať niekoľko krát v Bratislave a získať si tak fanúšikov aj v hlavnom meste, no a v neposlednom rade nám pomohol aj s vokálmi na Made in Fear, čím tiež prispel svojou troškou do mlyna, k tomu, aby album znel tak ako znie.

Bude nějaká zvýšená koncertní aktivita na podporu nové desky?

Uričite. Robíme všetko pre to, aby sme sa dostali na akúkoľvek akciu a mohli tam propagovať nový album. Verím, že sa vydaria aj podujatia v lete a maximálne budeme chcieť využiť čas do zimy, aby do konca roka bola značka ANTARES známa všade v Československu. A samozrejme aj v zahraničí.

V promo textu, který jste nám zaslali, mluvíte o možném zahraničním labelu, který desku vydá, jaká je situace, už je něco domluveného?

No, ak počítame za zahraničie aj Českú republiku, tak je to myslím si na veľmi dobrej ceste. Nemôžem však ešte v tejto chvíli povedať názov labelu, pretože to ešte nie je na 100%. Ale pravdepodobne v čase, keď už fanúšikovia dostanú do rúk číslo s týmto rozhovorom, bude všetko uzavreté a hneď budeme o tom informovať.

Převážná část ug kapel má zajištěné koncertní aktivity díky výměnným akcím. Jak jste na tom vy?

To je práve jeden z najhlavnejších dôvodov, prečo o nás veľa ľudí doteraz nepočulo. Nemáme možnosť robiť výmenné akcie (sú na to viaceré objektívne dôvody, o ktorých nemá význam teraz písať) a preto strácame množstvo možností dostať sa na pódiá napríklad aj u vás. Neviem, či sa na tom niečo v budúcnosti zmení, ale určite by sme aj my radi pozvali dobré kapely k nám. Všetko ukáže čas, ale myslím si, že organizátorov nový album presvedčí a pozvú nás aj napriek tomu, že im nebudeme schopní koncert vrátiť.

Ohledně vaší webové stránky, moc informací jsem tam nenašel, ani moc fotografií, neškodilo by jí trošku vylepšit. Připravuje se něco, např. v designu nového alba?

Máš pravdu. No nebude to už dlho trvať a na www.antaresonline.sk sa objaví nový dizajn stránky aj v duchu posledného albumu, s novými rubrikami, MP3 a ostatnými finesmi, ktoré nechýbajú dobrým stránkam ostatných kapiel. Treba ešte trošku vydržať.

Jaké jsou plány do budoucna? Nějaký vysněný cíl?

Hlavným plánom je robiť dobrú muziku. Tak, aby bavila nás a našich priaznivcov. Ja verím, že kapela vydrží spolu ešte veľmi dlho a že sa vďaka svojej tvorbe, dostaneme aj na pódiá v Európe, aby sme mohli ukázať, že aj na Slovensku sa robí kvalitný metal. Aj keď to už viacero kapiel od nás dokázalo, myslím, že my by sme mohli pokračovať. Určite chceme, aby ANTARES poznal každý metalista v Československu a aby naše albumy boli súčasťou ich zbierok. Ak to tak bude, tak sme za vodou, nie?

Něco závěrem...

Na záver chcem samozrejme poďakovať FOBIA zinu za priestor, ktorý nám poskytol, prajem veľa čitateľov a nech sa underground stále rozrastá, tak aby sme mali aj v budúcnosti koho tešiť aj našou tvorbou.

ALL THE BEST

Peter & ANTARES

www.antaresonline.sk

Recenze na album MADE IN FEAR ZDE.


Zveřejněno: 26. 05. 2003
Přečteno:
3514 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář