Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Ticho bouře zine existuje na scéně něco kolem jednoho roku. Za tu dobu se už docela dostal do podvědomí. O přípravě plátku a dalších věcech jsme si povídali se šéfredaktorem Pepou.

Celý tvůj zin je psán na stroji a s dobrou úpravou (já sám si to nedovedu představit), popiš jak takové číslo vzniká?

Výroba takového čísla tak jak to dělám já je dost složité a počítač by vše rozhodně urychlil. Myslím, že podrobný postup práce by čtenáře nudil, ale pokud to chceš vidět, tak přijeď na návštěvu a já tito názorně ukážu.

Neuvažuješ s někým spolupracovat, myslím s někým kdo má počítač?

Samozřejmě by to bylo lepší, ale je dost problém sehnat nějaké nadšence v totálně mrtvým kraji na tento styl muziky a práce. Zrovna teď jsem dostal zajímavou nabídku. Tak jsem zvědavej jak se to vyvine.

Posledního čísla jsi napsal, že jsi ho rozšířil skoro 400 kusů, co všechno jsi proto musel udělat?

Co všechno jsem proto musel udělat? To co by měl dělat každý, zabývající se podobnou činností. Kontaktoval jsem kde koho a snažím se spolupracovat kde s kým. Dost jsem toho prodal i přes své mini distro.

Vychází zin v pevném nákladu, nebo podle potřeby doděláš výtisky?

Nevychází v pevném nákladu. První várku dělám co nejvíc kusů a pak dodělávám další abych měl pořád nějaké kusy k dispozici pro eventuelní zájemce.

V kolika letech jsi se začal zajímat o tenhle styl muziky?

Asi tak ve čtrnácti Jenže tenkrát tady byla doba rudého temna a sehnat nějakou nahrávku byl dost problém. Možná si někteří vzpomenou na pakárnu skrze dlouhý vlasy nebo nášivky na bundách.

Kdy tě napadlo, že bys mohl vydávat zin a popř. dělat i distribuci?

Bylo to už víc jak před rokem. V té době jsme se pokoušeli shánět lidi do kapely. Zkoušeli jsme ve dvou a pomalu každá zkouška končila pěknou opicí. Nudil jsem se a chtěl jsem něco dělat. Takhle vzniklo TICHO BOUŘE. Distro vzniklo dost spontánně, když mi pár lidí psalo, kde sehnat recenzované nahrávky, že jim kapely neodpovídají na dopisy. Bylo v tom i přímo pár nabídek od kapel na distribuci.

Myslíš, že by jsi si mohl tímto vydělat na bezstarostné stáří?

O tom pochybuju, i když by to nebylo od věci.

Jaký je tvůj názor na komerci?

Záleží co bereš jako komerci. Rozhodně nemám rád, když se muzika dělá cíleně ke zvýšení prodejnosti a ještě je to nazýváno přirozeným vývojem.

Vzal bys do distra dema skupin Hanson a Spice girls, kolik místa v zinu bys jim věnoval?

No jistě. Ještě jsi zapomněl na Kelly Family, ale v tomhle případě je zbytečný dělat zin. Propagaci za mě udělá Bravíčko a ta piča z Esa. Čau Terezo, kterýho muzikanta teďka sjíždíš? Kdy budu na řadě?

Tuto činnost nemůže dělat člověk, který není hudbou posedlý. Představ vaší kapelu?

Takže naše kapela se jmenuje GOVERNMENT OF PANSIES (vláda macešek). Stylově je to dost těžko zařaditelné, neboť muzika obsahuje prvky heavy, thrash, death, black, doom a v jedný skladbě i blues. Zpíváme v rodném jazyce a využíváme různých vokálů. V březnu se jde do studia a snad z toho něco vzejde. G.O.D. tvoří: Vítek Prachař - bicí, Martin Tomeš - kytara, Zdeněk Kalibán - kytara, zpěv, Josef Jůza - zpěv. V současné době se začínají zacvičovat basák a klávesistka, takže po roce a půl existence budeme snad kompletní. 

Jak je to se spoluprací s ostatníma zinama popř. kapelama. Mají zájem nebo se musíš doprošovat?

Při týhle odpovědi bych se mohl nasrat takže stručně. Je spousta kapel, který mají na háku odpovídat na dopisy. Jsou ale kapely, které mě pomalu pravidelně informují o různém dění okolo nich. Některé z těch kapel by ani propagaci nepotřebovaly neboť už své místo na scéně mají. Spolupráce se ziny je podstatně lepší.

K životu patří srážky s blbci. Máš nějaké zkušenosti? Nelíbí se někomu tvůj zine?

Jo srážky s blbci patří k životu, ale nikdy nevíš, jestli tím blbcem nejsem zrovna já. Co se týče zinu, tak vyloženě záporný dopis jsem nedostal. Na poslední číslo mi chodí vyloženě kladné ohlasy. Samozřejmě s připomínkami a dotazy a to oprávněnými.

Teď celkem letí aféry metalových skupin s náboženskými fanatiky. Jaký máš na toto názor. Jseš připraven bránit svojí tvůrčí činnost proti podobným mentálům?

Nemám rád náboženský fanantiky. Jsou to vymazaný hlavy a nestojej mi za ztrátu slova. Ty pitomci ani netuší jakou bezplatnou reklamu metalu dělají.

Co říkáš tomu, že německý METAL HAMMER je teď už jenom HAMMER (pozn. Corbowa - jeho poslední čísla posrala komerční kráva)? Myslíš, že budeš do budoucna nucen tvůj název zkrátit jen na TICHO ?!?!? abys udržel prodejnost?

Nějak tento časopis nesleduji tak jsem změnu názvu ani nepostřehl. Z komerčních důvodů název zinu rozhodně nebudu. Avšak fanzin ?TICHO? připravuji. A kdy vyjde? Až se naše planeta naštve, otevře své útroby aby pohltila civilizaci. Láva sopek sežehne vše živé a oceány pak pokryjí celou Zemi aby dali vzniknout novému životu. Lepšímu.

Je nějaká neznámá kapela, jejíž demo by tě při prvním poslechu totálně dostalo?

Takovejch kapel je víc. Radši ponechám bez komentáře.

Řekni svoje 3 nejoblíbenější kapely a jejich alba, popř. co bys doporučil z tvé distribuce?

To je to samý. Mám už rozsáhlou sbírku nosičů a vybrat tři nej je těžký. Mohu ti akorát napsat co poslouchám při psaní odpovědí. Je to klasika HELLOWEEN ?Walls of Jericho?. Co bych doporučil z distra? Každá hudba má duši, jen je její třeba najít, takže mohu doporučit vše.

Jaká kapela z tvého distra se nejlíp prodává, kolik kousků?

Z prvopočátku byl hlavně zájem o black, ale teď je to spíš brutal death a grind. Největší zájem je asi o kapelu DECAY a jejich novinku, která zmizela velmi rychle a čekám na další kousky.

Co plány do budoucnosti? Neuvažuješ třeba o vydávání nosičů kapelám?

Plánů je spousta, ale momentálně je prvotní prosazení naší kapely. Ne že by mě nelákalo vydávání nosičů, ale chybí čas a hlavně finance. Tak že asi ne.

Poslední ?otázka?, Pepo máš slovo .........

Mimo poděkování tobě za možnosti vylití srdce na stránky FOBIA zinu, chci hlavně upozornit všechny co se dostali do styku s TICHEM BOUŘE, že díky zvýšeným aktivitám GOVERNMENT OF PANSIES a absenci managementu bude nadále vycházet zin jako velmi nepravidelný občasník, ale nekončí. Tento nedostatek by vyřešil příchozí manager. Najde se nějaký? Distro jede dál na 99,5 %. Veškeré další informace na adresách:

Zdeněk Kalibán, Komenského 1040, Litomyšl 570 01

Jůza Josef, Morašice 32, 569 53


Zveřejněno: 07. 04. 1998
Přečteno:
3509 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář