Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

BURNING SAVIOURS – Boken Om Förbannelsen CD 2014, I Hate

Kde tohle skončí? Masivní retro vlna návratů o pár rockových dekád zpět neutuchá a teorie přirozeného vývoje a individuality dostává zase jednou na zadek. Had se zakusuje do svého ocasu a jeden aby začal přemítat nad tím, jak daleko až lze dojít ve vykrádání minulosti a vědomé ignorace přítomnosti. Jestli to takhle půjde dál, vydavatelství I Hate za chvíli začne vydávat nahrávky pro původní generaci hippíků a módu gramofonů vystřídá opětovný nástup kotoučových magnetofonů. Vše myšleno samozřejmě s nadsázkou, ale u zmiňovaného labelu vyšlo už dost alb vracejících se hudebně do dob dávno minulých a kacíři BURNING SAVIOURS jdou v tomhle směru možná ještě o kousek dál než ostatní.

Čtveřice z městečka Örebro ve Švédsku nás svou tvorbou přenáší do dávných časů, kdy pelešení dětí květin na rozkvetlých loukách pomalu střídalo obcování na černých sabatech, a kdy marihuanou provoněnou auru lásky a míru pokradmu vytěsňovala temnota a hudební přitvrzování. I když se kapela pojmenovala podle skladby nestorů PENTAGRAM, hudební spojitost není příliš velká. Stejně tak označení doom, které se často, nevím proč, se skupinou spojuje, berte s velkou rezervou. Čistý hard rock ve svém raném období, neboli jednoduše starý bigbít, to je to, v čem se BURNING SAVIOURS vzhlédli a co bezostyšně kopírují. Samozřejmě s příchutí temnějších textů, trochou té psychedelie a mystiky. Bylo by ovšem nespravedlivé skupinu nazvat bezvýraznou kopírkou a tím to celé uzavřít. Jako muzikantům jim to totiž hraje docela dobře a i přes svou nepůvodnost dokážou posluchače nenudit a snad svou muzikou i potěšit.

Když totiž přehlédneme, že na bandě není lautr nic originálního, muzika to není špatná. Je jí přizpůsoben i archaický rockový sound, který v dnešní testosteronové době působí osvěžujícím dojmem. Bicím se nic nepřidává, kytary mají správné rockové pnutí a nahrávka má jistou atmosféru a působí svěže. Náladu nekazí ani zpěvák, který hodně inklinuje ke klasickému hard rockovému výrazivu, stejně jako struktura skladeb. Ty neoplývají přehnanou komplikovaností, ale nejsou ani primitivní, a instrumentální stránka je také na solidní úrovni. Kapela pracuje s klasickými riffy a postupy, dá se říct milionkrát slyšenými, ale nějakým zvláštním způsobem se jí podařilo dosáhnout toho, že nemám pocit, že už jsem tu či onu skladbu někde stoprocentně slyšel. Je těžké být revivalem a přitom tak neznít, BURNING SAVIOURS se to víceméně daří.

CD „Boken Om Förbannelsen“, které vyšlo v polovině letošního dubna, není řadovým albem, ale jedná se vlastně o kompilaci čtyř singlů, vyšlých v rozmezí let 2011 až 2013, tedy po dvouleté pauze a třech albech jí předcházejících. Vypichovat konkrétní skladby je bezpředmětné, materiál zní vyváženě a nasnadě je jen otázka, pro koho je vlastně určen. Milovníci starých pořádků dají přednost původním, a ruku na srdce, zajímavějším originálům, mladší generace má už zase mezi současnými retro běžci své koně. Takže ve výsledku asi kluci skládají hlavně pro sebe, což má taky smysl. Bodování není důležité, při shrnutí všech faktorů to vychází někde mezi 6 až 7, ale jelikož tam cítím srdce a ne kalkul, trošičku přidám. A po poslechu si opět zkontroluji datum v kalendáři.

Seznam skladeb:
  1. Förbannelsen
  2. Midnight
  3. The Offering
  4. Spirit of the Woods
  5. Doomus Maximus
  6. The Nightmare
  7. I Am Lucifer
  8. Hon dansade med döden

Čas: 37:58

Sestava:
  • Mikael Monks – kytara, zpěv
  • Jonas Hartikainen – kytara
  • Fredrik Evertsson – basa
  • Martin Wijkström – bicí

https://myspace.com/burningsaviours1
https://www.facebook.com/burningsaviours

Zveřejněno: 29. 05. 2014
Přečteno:
3422 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář