Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
HEIDEN – Andzjel

17.5.2014, Dětmarovice

Ani v letošním roce nebudou severomoravští příznivci metalu ochuzeni o svou tradiční dávku kvalitní a drsné muziky, která se již pošesté (oficiálně popáté) bude servírovat na Grabofestu. A stejně tak jako loni, i letos bude veškeré dění soustředěno do dětmarovického Dělnického domu, kde se 17. května od 17.00 hod. představí hned několik velice zajímavých a zvučných jmen nejen domácí metalové scény. Tak jako vždy, i letos bude festival koncipován jako vzpomínka na Petra ‘Grabo‘ Grabovského – velkého fandy metalu a kamaráda nejen místních muzikantů, kteří se před pěti lety rozhodli uctít jeho památku tím nejlepším možným způsobem, a sice uspořádáním festivalu na jeho počest.

Letos to bude přesně deset let, kdy se Petr ‘Grabo‘ Grabovsky vydal předčasně a nedobrovolně na svou poslední cestu, a k tomuto smutnému kulatému výročí sestavil celý Grabo team vskutku výjimečný line-up. Podle pozvaných kapel, které budou tentokrát zastupovat spíše extrémnější metalové žánry, to vypadá na pěknou hudební vichřici, jež se sálem Dělnického domu prožene. Už jen jméno jednoho z headlinerů zavání nejen pekelnou zatuchlinou, ale především blackmetalovým kultem. Brněnští antikristi ROOT drhnou své černé řemeslo již více jak čtvrt století a své věrné ‘ovečky‘ si už dávno omotali nejen svými satanskými verši z pera vrchního lucifera Big Bosse, ale zejména pak svou po čertech skvělou muzikou oděnou do těžce temného atmosférického hávu. Do Dětmarovic přijedou připomenout nejen své kultovní fláky, ale pochlubí se i novopečeným koncertním náhradníkem u Cradle Of Filth – kytaristou Ashokem. A kdo nechyběl na minulém Grabofestu, určitě si s baskytaristou Ivanem Hubíkem připomene jeho loňské vystoupení s Hypnos. Co čekat od této neuvadající legendy? Pořádně syrovou, živelnou a nespoutanou jízdu, třeba zrovna takovou, jakou naservírovali na loňském živáku Viginti Quinque Annis In Scaena.

Mezi headlinery letošního ročníku lze dozajista zařadit i polské thrashmetalové komando THE NO-MADS. Kytary ostré jako struhadlo z Teleshoppingu, devastující rytmika a nad tím vším démonická Sylwia ‘Alcoholady‘ Papierska – tak nějak by se dala ve zkratce charakterizovat tahle drsná sebranka, která se po světě potlouká již od roku 1999. Pokud patříte mezi příznivce Sabiny Classen a její smečky Holy Moses, tihle Poláci by vám mohli kápnout do noty. Na Moravu přivezou určitě našlapaný setlist, ve kterém se jistě objeví i ukázky z jejich čtvrté řadovky Lost Control, která spatřila světlo světla v loňském roce. Připravte se na pořádnou Thrash Alcoholisation jízdu. The No-Mads ovšem nedorazí od severních sousedů jako jediní. Společnost jim bude dělat zatím poměrně čerstvá formace OFFENCE, která již ovšem stihla zabrousit své tesáky po boku takových spolků, jako například Enthroned, Demonical, Diabolical, Christ Agony, Pandemonium, Hate ad. A že na kontě zatím nemají žádnou oficiální dlouhohrající nahrávku, rozhodně nevadí, protože svůj připravovaný debut R.A.W. možná exkluzivně představí právě na Grabofestu. Proti svým služebně starším kolegům se pohybují především v těžkotonážních deathmetalových vodách, ve kterých je cítit příslušnost ke staré škole evropského death metalu z počátku 90. let.

Ovšem ani domácí scéna nebude ochuzena o kvalitní zástupce a za tuzemské můžeme určitě brát i slovenské BRAINSCAN, kteří jsou díky častému koncertování v Čechách a na Moravě stále tak nějak federativně rozkročeni nad oběma republikami. A hodně rozkročení jsou i nad vlastní muzikou, kterou sice označují jako alternativní metal, což je ale vlastně jen taková neoficiální nálepka k neskutečnému stylovému mixu. Jejich tvorbou se prolínají prvky deathcoru, thrashe, hardcoru, progresivního metalu, metalcoru, a dokonce i rocku. Tohle vše dokonale uhnětli a promísili i na svém posledním albu Reflections, kterým zaručeně rozsekají i dětmarovické fanoušky. A svůj grindcorově nabroušený sekáček zatnou do publika i českobudějovičtí ‘spermetalisti‘ ISACAARUM. Tahle původně blackmetalová smečka, která letos slaví rovných dvacet let své existence, se postupem času stylově přetransformovala a neomylně vystoupala až na pomyslný vrchol tuzemské grindcorové scény. Nutno ovšem podotknout, že jejich brutální muzika je až překvapivě inteligentní a svým způsobem i silně chytlavá, takže by si zde mohli přijít na své i neortodoxní grindeři. Pokud jste ještě neslyšeli jejich poslední počin Whorecraft, máte nejvyšší čas tento nedostatek napravit. Romantické ‘písničky o lásce‘ jako Spermafrost, Born For Porn nebo Cum Together vás určitě semelou, takže se raději připravte předem.

Dalším zajímavým spolkem, který se na Grabofestu objeví, budou pražští MINORITY SOUND. Pokud máte rádi například industriální mašinerii Fear Factory nebo cybermetalové výstřelky Devina Townsenda, asi byste si neměli tuhle talentovanou formaci – najdeme zde i ex-členy Return To Innocence, Rites Of Undeath či Poppy Seed Grinder – nechat ujít, a to i z toho důvodu, že vystoupení na Grabofestu bude jedno z mála, kde je budete mít možnost letos vidět. Jestliže jste zatím neměli čest se s kapelou blíže seznámit, zkuste to napravit třeba s poslední deskou The Explorer. Možná ale během festivalu dojde i na menší ochutnávku něčeho nového. Minority Sound totiž pracují na své další řadovce, takže se nechme překvapit. Z nedaleké Ostravy dorazí thrash/deathová úderka NAHUM, která širší hudební veřejnost zaujala zejména svým debutem The Gates Are Open z roku 2012. Agresivní thrashové riffy, deathová brutalita i melodická uvolněnost, to vše bude ke slyšení během vystoupení této letos přesně desetileté kapely, která své kulaté jubileum určitě ráda oslaví i s fanoušky v Dětmarovicích. Černým koněm letošního ročníku by se mohli stát deathmetaloví ‘dřevorubci‘ DEAD CARNAGE. Kapela, která vznikla teprve v loňském roce, svým názvem patrně asi nikomu nic neřekne. Když se ovšem podíváme pod roušku aktuální sestavy, zbystří své smysly patrně nejeden fanoušek metalu a grindcoru. Bývalí či současní členové Disfigured Corpse, G.O.R.E, Hector a Solar System spojili své síly a výsledek této kooperace bude vůbec poprvé ke slyšení právě na Grabofestu, takže rozhodně další důvod vydat se v květnu do Dětmarovic.

Pravidelní účastníci ovšem dobře vědí, že se sem vyplatí vyrazit i z jiného důvodu. Jedině na Grabofestu totiž můžete ochutnat kultovní a soutěžně oceněný guláš Armageddon, ale k chuti určitě přijdou i další produkty domácí kuchyně. Některé z nich se dozajista stanou i kořistí vybraného šťastlivce, jenž si zakoupí ten správný kupon do tradiční tomboly, která bývá vždy patřičně bohatá a chybět samozřejmě nebude ani letos.

Webové stránky festu najdete na těchto odkazech:

www.grabofest.cz


http://bandzone.cz/fan/grabofest

https://www.facebook.com/events/602796426469956

https://www.facebook.com/Grabofest

Zveřejněno: 08. 05. 2014
Přečteno:
3253 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář