Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

NETHERBIRD – The Ferocious Tides Of Fate CD 2013, Scarecrow Recordings

Dlouhých devět let museli ujít Nephente a Bizmark, než stvořili pravou black-death metalovou fúzi, o kterou se pokoušeli už v roce 2004, kdy založili NETHERBIRD. Nutno dodat, že ne vždy se všechno povedlo a proto se muzikantům často stávalo, že na jejich nahrávkách posluchač slyšel místo vlastních nápadů věrnou kopii CRADLE OF FILTH. I přes tento malý hendikep bylo z hudby NETHERBIRD znát, že tato kapela má potenciál, a jednou, až se oprostí z britských okovů, bude moci jejich hudba vzlétnout a rozpínat se jako bájný Fénix na metalovém nebi.

Právě nahrávka „The Ferocious Tides Of Fate“ je přesně tou, která pro NETHERBIRD  značí nový začátek. Všech šest songů je oblečeno v krásném zvukovém kabátě a i přesto, že nepatřím zrovna k fanouškům krystalicky čisté produkce, protože mi přijde, že tím nahrávka ztratí svou osobitou atmosféru, musím uznat, že právě tento sound posouvá kapelu do podstatně vyšších sfér. A přesně taková, jako zvuk, je i hudba. Propracovaná, mnohdy nekompromisní, i epická, ale především melodická.

Ihned na úvod se kapela postará o naprostý očistec s kouskem „Elegance and Sin“, který se hudebním světem proletěl jako první a vlastně i jediný singl k této desce. V této skladbě nejde jen o extrémní otáčky, které by vám vymlátily mozek. Tato skladba doslova dýchá a vyvíjí se v proměnlivém tempu kytarových rifů a nálad. To druhý kousek, který obsahuje pouze úryvek textu z Hávamál odříkávaný někde uprostřed bouře, tvoří menší intermezo a připraví nás na třetí štych, což je na zpočátku pěkně ostrý death, který vám zatřepe všemi kostmi v těle. Ten se během několika málo minut přehoupne až do klasických blackových vod, ve kterých se otáčí zabřednut až po kotníky do úplného konce. Pokud jsem výše psal, že v první skladbě jde o očistec, tak v případě čtvrtého, nejvíce melodického songu, ve kterém se dočkáme i zvuku houslí, se spíš jedná o pomalé olizování plameny, ze kterých je i na desátý poslech cítit nejen smrt, ale především bolest. Zde jde naprosto úchvatně slyšet dokonalou hru bicích, o kterou se nepostaral nikdo menší, než Nils Fjellström, kterého mnozí znají například z DARK FUNERAL a který jak se zdá nadobro zakotvil u svých krajanů z NETHERBIRD. Předposlední skladba má nádech tajemna a i přesto, že vybočuje svou chameleonskou proměnou snad v každé její sloce, dokážou muzikanti s naprostým přehledem své myšlenky dotáhnout veškerými odbočkami zpět do nálady, která zapálila neznámý pocit hned na začátku. Proto se hudba v této kompozici točí stále dokola v pokřiveném kruhu všech nálad a nadějí. Pokud by celé CD obsahovalo takovouto hudbu, nejspíš by si nenašlo tolik posluchačů, ale jako zpestření nahrávky a udržení pozornosti se jedná o skvělý tah. „Of the Setting Sun“ částečně pokračuje v předešlé písni nastolené progresi, jen s tím rozdílem, že po krátké chvíli sklouzne zpět do přímočarých a melodických vod death-blacku, ve kterých se kapela asi cítí nejlépe.

Muzikanti si moc dobře uvědomují, že stejně jako hudba samotná, tak i obal je to, co může kapelu prodat. Proto jej opatřili reprodukcí obrazu od romantického malíře Marcuse Larsona. Přesněji obrazem, který nazval „Noční moře s hořící lodí“. I když se to mnohým nemusí zdát patrné, tak podle mě kapela na booklet zvolila naprosto vystihující scénu. „The Ferocious Tides Of Fate“ je totiž úchvatnou procházkou po moři extrémních hudebních odnoží, plných melodií, se kterými si NETHERBIRD pohrávají přesně podle své vlastní chuti. A hořící loď může představovat kapelu samotnou v zápalu jejich nové hudební éry. I přesto, že se o této desce nedá napsat, že „boří hranice žánru“, můžu směle konstatovat, že jde o jednu z kapel, o kterých toho v brzké době hodně uslyšíme.

Seznam skladeb:
  1. Elegance and Sin
  2. Så Talte Ygg
  3. Ashen Roots
  4. Shadow Walkers
  5. Along the Colonnades
  6. Of the Setting Sun

Čas:
36:42

Sestava:
  • Nephente – zpěv
  • Bizmark – sólová kytara
  • Nord – kytara a zpěv
  • Tobias Jacobsson – basová kytara
  • Nils Fjellström – bicí

http://netherbird.com/
https://www.facebook.com/netherbird
https://twitter.com/netherbird
http://www.youtube.com/netherbird
http://www.reverbnation.com/netherbird




Zveřejněno: 21. 01. 2014
Přečteno:
3411 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář