Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DEVOURING – Primordial Being of Chaos EP 2013, vlastní náklad

Dnes bych mezi „námi death metalisty“ rád přivítal mladou, nadějnou kapelu ze Španělska, která si říká DEVOURING. Dovolte, abych je pro začátek trošku představil. Jedná se o smečku, která se zhlédla ve starých GRAVE, BLOODBATH, DISMEMBER, DESULTORY, ale i třeba takových LOCK-UP. Tentokrát se jedná jen o skoro půlhodinovou ochutnávku v podobě EP. A na to, že je to teprve první zásek kapely, určitě se nemají proč stydět. Sice se kapela nevyvarovala klasických počátečních nešvarů, jako ne zcela dobře ošetřeného zvuku, ale zase jim nechybí to správné undergroundové nadšení. Určitě stojí zato alespoň párkrát si jejich desku poslechnout a vést i nadále jméno DEVOURING  v paměti. Jde totiž o velice příjemný nátlak ve znamení nejen švédské death metalové školy. DEVOURING mě zaujali hlavně schopností vytvořit gradující song. Dalo by se to říci i jinak. Měl jsem jednoduše na jejich cd již po několika přehráních chuť. Což není v té záplavě tolika nových death metalových kapel zrovna málo. Prostě a jednoduše, na rozdíl od spousty dalších spolků mě zaujali.

Protože je recenzované EP opravdu prvním příspěvkem na death metalovou scénu, musí člověk trošku přivírat obě uši. Hlavním problémem je již výše zmíněný zvuk. Chybí mu plnost a drive. Přesto je kapela schopna některými pasážemi moje sluchovody příjemně rozsekat. I délka celé nahrávky je citlivě a dobře zvolena. Nestihne nudit. Je pravda, že některé nápady nepocházejí ze síně originálních, ale zase na druhou stranu, tohle se dnes stává i o hodně slavnějším kapelám. Bohužel příliš výrazný není zpěvák Joan, který se sice snaží, co to jde, ale v některých momentech mi přijde, že už to moc nedává. Co si budeme povídat, i death metalový chrapot je přece náročná hlasová disciplína a trošku více práce s hlasem by určitě nebylo na škodu. Naopak pochválit musím zpracování kytar. Na těch to tady vlastně celé stojí a padá. Některé motivy jsou opravdu krásné (rozuměj morbidní), lehce zapamatovatelné a dobře přístupné. Bicí a basa sice dobře plní svoji funkci, ale neočekávejte bůh ví jaké výkony. Dával jsem cd povinně spoustu poslechů a musím říci, že jsem si vcelku rochnil. Na to, že mi ještě před pár dny jméno kapely neříkalo vůbec nic, jsem byl vcelku spokojen.

Musím uznat, že „Primordial Being of Chaos“ v sobě má pasáže, které stojí za to vstřebat a dát jim čas. Pak je ale na albu také spousta vcelku nezáživné vaty, která dokáže nudit. Při další, plnohodnotné desce bude hodně záležet na tom, zda si kapela sežene dobrého a kvalitního producenta a vše doladí o nějaký řád výše (chce to jen makat a makat, pánové!). Soukromě si myslím, že DEVOURING určitě mají na to v budoucnu natočit dobré album. To ale samozřejmě záleží na spoustě faktorů. Přeci jen, cesty Páně jsou nevyzpytatelné. A nikdo z nás není prorokem. Hlavně to je ale jen na kapele. Zatím můžu jen prohlásit, že nadšení, zápal a hráčské dovednosti jim určitě nechybí. Kdo ví, až naberou potřebné zkušenosti, obrousí své ostruhy, našetří nějaké peníze (protože co si budeme nalhávat, spousta věcí okolo muziky je právě o penězích) a ujme se jich nějaký schopný a ochotný label, třeba se dočkáme menšího zemětřesení na scéně. Recenzované EP pak bude zajímavým a žádaným sběratelským kouskem ve sbírce každého death metalisty.

Zatím je ale nutné se držet více při zemi. Předložený materiál je sice dobrý (v některých momentech více než dobrý), ale na blahořečení to zatím není. Většina muziky na EP je sice v rámci stylu slušná a příjemně se poslouchá, ale to je málo. Chybí mi větší tlak a něco, co by mě přišpendlilo na zeď. Jinak se, jako sinusová křivka, pohybujeme jen okolo průměru. Jednou jsme nadšeně nahoře a pak zase klesne dolu pod průměr. Výsledkem budiž hodnocení dole pod článkem. Nakonec přeci jen o fous převýšily klady a tak jsem jeden bod přidal navíc. Záleží jen na DEVOURING, jak za to vezmou příště. Doufám v novou desku, kde kapela odstraní počáteční nešvary a pak si budeme užívat nějakou zajímavou nahrávku. Uvidíme. Zatím berte tuhle španělskou ochutnávku spíše jako přihlášku do evropského death metalového klubu. DEVOURING jsou ve zkušebním období. Jsem zvědavý, s čím přijdou příště. Přeji hodně štěstí.  

Seznam skladeb:

  1. Ad portas mortis
  2. Dismemberment
  3. Wall of Putrid Flesh
  4. Extinction of Life
  5. Devouring the Roots
  6. Morbid Insanity
  7. Primordial Being of Chaos


Čas: 27:30

Sestava:

  • Joan – zpěv
  • Biel – kytara
  • Sak – kytara
  • Alex – basa
  • Ose – bicí


https://www.facebook.com/devouringtheroots
http://devouring.bandcamp.com/
http://www.reverbnation.com/devouring


Zveřejněno: 02. 05. 2014
Přečteno:
3236 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář