Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

BY THE PATIENT – Afterbirth EP 2013, vlastní vydání

Svět vždy byl, je a bude v podstatě jen o souboji mezi peklem a zemí. A jestli si myslíte, že jsem zapomněl na nebe, tak to není pravda. Každý správný posluchač tvrdé muziky přece již dávno ví, že neexistuje. Možná jen v představách pár naivních lidí. Každopádně, dánští bojovníci za práva death metalu BY THE PATIENT stojí na té správné straně. Již od roku 2006 bojují s hlavou hrdě vztyčenou a s rozhodností seveřanů. Mají na svém krvavém kontě dvě řadová alba a letos se přišli pochlubit s dalším počinem v podobě desky „Afterbirth“. A můžete vzít jed na to, že se opět jedná o atmosféricky laděný death metal s vlivy švédské školy, kterému nechybí jak pomalejší pasáže, kdy si můžete vychutnat kousek záhrobí, tak i pořádné nářezové chvilky, při kterých si vymlátíte palici do sytosti. BY THE PATIENT svoji muziku uchopili s mladickým nadšením, s velkou energií a i když jsem neměl donedávna s těmito vyslanci pekla nikdy nic do činění, hned od prvních tónů mi přišlo, že se známe snad odjakživa.

Jestli jsem to dobře pochopil (texty nejsou přiloženy), tak název alba je zvolen dle jednoho velmi „pěkného“ amerického hororu. BY THE PATIENT vám sice noční můru asi nezpůsobí, ale mohl bych vám klidně přísahat na to, že pokud jste příznivci „špíny v mezích zákona“, tak byste mohli být nadmíru spokojeni. Líbí se mi ta nespoutanost. Opravdu jsem měl chvílemi pocit, že bych byl schopen roztrhnout imaginární řetězy, kterými jsme každý v dnešní době spoutáni. Tohle je přesně ten neučesaný death metal dle mého gusta. Žádné zbytečnosti, jen obrovský příval riffů, nadšení a šílenosti. Z toho každou chvíli vylétne na povrch chladivá melodie jako vystřižená z gothenburgské školy. Ale nebojte, kapela se tím určitě nesnaží nějak slevit na tlaku, dokonce i ta sóla jsou špinavá jako svědomí řádových kněží. Marně jsem hledal nějaké podobné smečky, ke kterým bych mohl BY THE PATIENT přirovnat. Ne, že by byli natolik originální, jen se mi moc nechce je automaticky zařadit do škatulky „klon té které kapely“. Koneckonců, zkuste je sami a uslyšíte.

Samozřejmě, nemáme zde co do činění se současnou první ligou, ale nějak cítím v kostech, že tentokrát peklo zase o kousek vede nad zemí. Velice dobře ošetřený je zvuk od Jacoba Bredahla. Obal bych rád zhodnotil, ale jednak jsem nikde nenašel autora a hlavně jsem ho moc nepochopil (smích). Mám sice mlhavou představu, že by to mohl být jakýsi vlk čekající na smrt, ale klidně to může být soumrak posledních dnů převtěleného Ježíše Krista (smích). Schválně jsem si zkusil sehnat (bohužel jen v mp3) předchozí dvě alba skupiny a pokud bych měl mluvit o nějakém posunu nebo vývoji těchto Dánů, asi bych se musel hodně zamyslet. Možná je novinka více dynamická a „šílenější“, nevím. Každopádně, tohle z kapely ani potencionálních i současných fanoušků asi nikdo neřeší. Tady jde úplně o jiné věci. Pamatujete to nadšení, když jste se v dávných dobách dostali k nějaké metalové kazetě (pokud ne, tak si zkuste představit, že vám nejde nová deska „za Satana“ stáhnout)? Přinesli jste si ji domů a čekali, co z kazeťáku vyleze. Kolikrát to bylo nic moc, ale přesto jste byli rádi, že zrovna tuhle kapelu máte doma. Tak přesně stejný pocit mám z BY THE PATIENT.

Na začátku jsem se vás zapomněl zeptat, komu že to vlastně fandíte? Jestli odpovídáte, že naší milé polo-zničené Zemi, tak BY THE PATIENT nejsou nic pro vás. Pokud vám ale hrají často v přehrávačích samé špinavé, rouhačské kapely, mohli byste být spokojeni. BY THE PATIENT sice nemají absolutně vůbec nic společného s black metalem, ale cítím tam ten „zdravý“ odpor proti všemu. Rebelii. Tihle mladíci mají jednoduše death metal v krvi. A toho si cením o hodně víc než určité „nepůvodnosti“. Těch sedmnáct minut, které EP obsahuje, je sice jen takový malý vzorek, ale i tak se pro mě jedná o velmi příjemné smrtící osvěžení. Určitě výhrady bych sice měl, ale jako celek mě deska baví, rád se k ní budu znovu vracet a doufám, že se brzy dočkáme dlouhohrajícího CD. „Afterbirth“ mi chutná a pokud se bude v Dánsku znovu přidávat, budu stát jako první u okénka této severské death metalové kantýny. Pěkná a příjemná deska.

Seznam skladeb:

  1. Of Darkness
  2. A Dead Meaning
  3. Bellum
  4. Afterbirth


Čas: 17:07

Sestava:

  • Troels Cort Nielsen – basa
  • Adam Schonemann – bicí
  • Theis Wilmer Poulsen – kytara
  • Simon Sonne Andersen – kytara
  • Tan Mohl-Hansen – zpěv

http://bythepatient.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/bythepatient
http://www.revolution-inc.dk/


Zveřejněno: 25. 08. 2014
Přečteno:
3305 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář