Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
HEIDEN – Andzjel

SLAUGHTERDAY – Nigthmare Vortex CD 2013, F.D.A. Rekotz

„Chladná vůně operačního sálu. Klidné a soustředěné tváře lékařů. Vedle mé pravé ruky tancuje křivka znázorňující tep mého srdce. Stůl mě chladí do zad a já pomalu upadám do říše snů. Operace mé death metalové hlavy prý trvala jen pár minut. Horší byl ten návrat z říše fantazie do naší tvrdé reality.“ Uff, to byl zase sen. Jenže není divu, celý týden pořád dokola poslouchám nové CD německým smrťáků SLAUGHTERDAY. Ti letos přicházejí se svojí prvotinou a říkám rovnou, je to masakr! Dlouhé táhlé riffy ve stylu ASPHYX (někdy položené až někam ke slavným BLACK SABBATH) jsou prokládány pořádnou jízdou jakou uměli snad jen spolky jako DISMEMBER, GRAVE, ENTOMBED. Sem tam zazní i odkazy na takové veličiny v oboru jako SINISTER, CELTIC FROST, AUTOPSY. Zkrátka, SLAUGHTERDAY se do toho opřeli z té špinavější strany. Tlačí před sebou valník pořádného hnusu a beznaděje. Přesně takovýhle underground bývá tím, který dokáže rozjitřit nejedno posluchačovo dávno nakažené srdce. Na to, že se jedná o první desku kapely, můžete očekávat pořádně propracované inferno. Tady se zabíjí vlastníma rukama, nejsou k tomu zapotřebí žádné odlidštěné stroje. Stačí dva pánové, kteří obstarávají všechny nástroje. Vyzdvihnout musím určitě hlas pana Bernda Reinerse, to je neskutečný „kanál“, který dodává celé desce ještě větší kus pravosti.

Určitě jste někdy viděli nějaký film, kde hlavní hrdina pomalu a s náležitým patosem umírá v hlubokém močálu. Tak tady si odmyslete filmové triky a hezkého mladého hrdinu. Představujete si to? Tak si svažte nohy, dejte si kolem krku betonové závaží a můžete rovnou skočit. Zatěžkání mohutnými riffy se pomalu brodíte hnilobnými melodiemi. Čím víc se snažíte uniknout, tím větší tíha vás stahuje do hlubin plných krve, bahna, lidských pohnutek, které se bojí většina z nás jen vyslovit. Ani nevím proč, ale mnohokrát jsem si vzpomněl na kanadské soukmenovce DISMA. Ti sice hráli o nějaký řád „tvrději“, ale prožitek z muziky jsem měl velmi podobný. Na obal mistra Marka Coopera (jinak také CHAOS INCEPTION, GLORY HOLE, DEAD FLESH a mnoho dalších) jsem byl schopen doslova „zírat“ dlouhé minuty. Je to přesně jeden z těch obrazů, které ve mně vzbuzují obdiv, pokoru a snad i „strach“. Přitom na něm nenaleznete žádnou mrtvolu ani lebky (ona tam tedy vlastně jedna je, ale je krásně „ukrytá“). Ale přesto ho řadím mezi nejlepší, které jsem měl letos možnost vidět. To by to nebyl label F.D.A Rekotz, aby nahrávka nevyšla i na vinylu. Zde máte možnost vlastnit několik provedení. Osobně jsem viděl jen černou verzi a i když nejsem znalec tohoto nosiče, mohu jen doporučit.

Pro fanoušky a posluchače chorobného old school death metalu bylo učiněno absolutně vše. A to jak po formální (zvukové i grafické) stránce, tak i v oblasti „nápadů“. Těmi SLAUGHTERDAY doslova hýří. Je sice jasné, že po celou dobu citují z již dávno napsaných učebnic, ale k tom je dodávána obrovská porce energie a nadšení pro věc. Na „Nigthmare Vortex“ opravdu uhnívají všechny kosti, ožívají dávné příběhy nemrtvých i praskají lebky ve švech. Apokalypsa mé hlavy pokračuje během celého tohohle rituálu. Musím se přiznat, že tentokrát jsem kouzlu tohoto CD propadl během několika pár prvních setkání. Je zde totiž k dispozici vše potřebné pro můj nehodný death metalový život. Emoce, které se zde rozprostírají od těch smutných, umírajících až po ty zuřivé a zběsilé. Technicky to sice není zase tolik „složité“, ale o to větší důraz je kladen na atmosféru a jednotlivé motivy jsou vypilovány skoro až k dokonalosti, kterou umí snad jen samotná Smrt. Zajímavé bylo, že kolem mě mohla klidně zuřit městská doprava, ruch všedního dne v práci nebo provoz domácnosti a já jsem byl schopen vnímat jen SLAUGHTERDAY. Ostatní jakoby neexistovalo.

Tahle německá smečka je jedním z mých objevů roku 2013. Moc dobře sice vím, že se tady nehraje vůbec nic převratného, dokonce bych si troufal tvrdit, že většinu toho všeho jsem již někde mnohokrát, snad tisíckrát, slyšel. Přesto se mi „Nigthmare Vortex“ líbí natolik, že musím hodnotit vysoko. Pro mě je tato deska takovým krásným únikem z dnešní jinak tolik uspěchané doby. Vše je zde poctivé, uhrančivé, plné rozdílných emocí, řezající, někdy až bolestivé. To spojení starého death metalu, thrashe (patrného sice jen v krátkých okamžicích), doom metalu a snad i kousku toho černého kovu, mi dělá velmi dobře. Je to přesně jedna z těch desek, které jsem zcela propadl. Nebude nás sice asi mnoho, kdo si tuhle kapelu oblíbíme, ale i tak bylo mou milou povinností vás o této temné smečce informovat. Pokud tedy máte zájem, vyhledejte nejbližší dubovou rakev, zkřižte ruce na prsou, ulehněte, zapalte svíce k odchodu vaší duše do temných hlubin a nechte se unášet nočními můrami do království smrti. Močál plný utrpení, který dovede způsobit jen samotný death metal jdoucí na samotnou svoji podstatu!

Seznam skladeb:
  1. Unearthly Evocation
  2. Nightmare Vortex
  3. Addicted To The Grave
  4. Cosmic Horror
  5. Morbid Shroud Of Sickness
  6. Cult Of The Dreaming Dead
  7. Obsessed With The Undead
  8. Cryptic Desolation


Čas: 39:35

Sestava:

  • Jens Finger – kytara, basa
  • Bernd Reiners – zpěv, bicí


http://slaughterday666.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/slaughterdayofficial
http://www.myspace.com/slaughterday666
http://www.fda-rekotz.com/gx/


Zveřejněno: 22. 02. 2014
Přečteno:
3562 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář