Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

AVENGER, PANYCHIDA, MORTIFILIA, HELLOCAUSTOR, NEUROTIC MACHINERY

Malé jubileum letos oslavila tradiční veselice konaná pravidelně pár dní před koncem roku v režii pořadatelské skupiny AVENGER. Již popatnácté si dali metalisté oraz od přeplněných stolů či televizní zábavy a vyrazili poslechnout nějaký ten „metál“...

Dva dny před akcí se omluvila skupina DESIRE FOR SORROW kvůli úrazu bubeníka, Rámusovi se ale na poslední chvíli podařilo sehnat náhradu v podobě NEUROTIC MACHINERY, kteří v 19.45 akci zahájili. „NEUROTICI“ se představili ve značně okleštěné sestavě, místo tří kytar byla k dispozici jediná, další kytaristé byli na cestách, resp. ve špitále. Zdá se to být neuvěřitelné, ale jeden z kytaristů prý skončil v nemocnici s kostí z ryby zaseklou v krku. Ani u mikrofonu nestál tradiční zpěvák, ale Kaťas z LLYR, takže to mohlo dopadnout všelijak... Ale nedopadlo. Mně se vystoupení líbilo, Kaťas sice říkal něco v tom smyslu, že ze složité muziky bude jednoduchý death metal, ale to mi možná sedlo lépe. Druhá kytara by se asi „uživila“, ale i ta jediná dokázala se ctí odehrát, co bylo třeba. A taky pěkně vynikla Jakubova basa, která by možná v plné sestavě tak nezněla. Slušný rozjezd.

HELLOCAUSTOR pro změnu neměli basáka, ale zato dvě kytary, které pěkně řezaly. HELLOCAUSTOR si na začátek svého setu připravili překvapení v podobě intra poskládaného z úryvků klasických thrashmetalových hitů od velikánů žánru; zazněla tedy METALLICA, SLAYER, KREATOR... z našich luhů pak ARAKAIN, KRYPTOR, DEBUSTROL. Vtipný úvod, žel trochu dlouhý, poloviční čas by stačil. Ale sestříhané to pánové měli pěkně, žádné násilné škuby... HELLOCAUSTOR pak odehráli obdobný set jako nedávno na Phantoms v Plzni, energický, od poloviny vystoupení bych se nebál slova výborný. Trochu to sice srážely nepříliš vtipné průpovídky zpěváka, ale celkově dobrá rachota.

Jestliže se mi dvě předchozí kapely líbily, tak MORTIFILIA mě nadchla. Docela dlouho jsem západočeskou eskadru smrti neviděl, takže mi sešla z oči i z mysli, album „Fate“ už jsem taky delší čas neposlouchal... Chyba! Živě MORTIFILIA zabíjela. Precizní koncert seskládaný ze všech etap existence kapely, která před pár dny oslavila patnáct let na scéně bez jediné změny v sestavě, se musel každému příznivci klasického melodického death metalu líbit. Mně pořád baví třeba letitá vypalovačka „Just Funny Day“, ale užil jsem si to celé! I díky skvostnému zvuku, takže byly krásně slyšet všechny kytarové finesy i pěkně basové vyhrávky.

Atmosféra se zatím trochu přelévala, na death metal bylo spíše komorněji, na thrash došlo i na několik tanečků, největší rotyka se pak udála při setu PANYCHIDY. Vlčák do půl těla asi inspiroval jednoho z pařmenů, k němu se jich několik přidalo a tak se pod pódiem vesele tancovalo, hlavně při skočnějších skladbách podbarvených samplovanými dudami. Úvod ale patřil mluvenému intru, které na novém albu „Grief for an Idol“ plní funkci outra. A to je zajímavé, úryvek z Jiráskových Starých pověstí českých (O bílé paní) je opravdu působivý. Kolotoč chytlavých motivů pak zabíral skoro na všechny příchozí, kapela sázela jak nové songy, tak léty prověřené fláky, Honza V. překvapil čistým vokálem, za bicími už zase úřaduje Honza K. a PANYCHIDĚ to jednoduše řečeno sedlo.

Proti programu nabrala akce takřka hodinový skluz a tak se před koncertem AVENGERU sál trochu vylidnil. Škoda, protože AVENGER měl premiéru v „nové“ sestavě... No nové, Honza se po letech (když nepočítám oslavu dvaceti let na scéně) vrátil i s mikrofonem za bicí a druhá kytara jela z playbacku. Trochu nezvyklé, když člověk vidí Rámuse drhnout jednu kytaru a druhá je taky slyšet, ale dnes to takhle dělá celá řada věhlasných kapel a nakonec je důležitý výsledek – a ten byl skvělý. AVENGER mají z čeho vybírat, takže zazněl průřez celou tvorbou, samozřejmě s důrazem na tu novější. „Godless“ pořád vraždí, „Duševní chirurgie“ deptá a závěrečná monster hymna „Dark metal“ hypnotizuje! Parádní tečka za vydařenou akcí, na které se mi líbily všechny kapely.

Skončilo se až kolem půl druhé, celkem došlo 100 platících, atmosféra byla jako vždycky takřka rodinná, protože většina přítomných se mezi sebou znala, zvuk byl celý večer parádní a cela akce jakbysmet!

Fotky: Maruška

Zveřejněno: 26. 12. 2013
Přečteno:
3376 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 12. 2013 17:47 napsal/a Coornelus
Podle fotek
to byla slušná oldies party :-)))
27. 12. 2013 19:20 napsal/a immortal
Za mne...
Velkej dík Rámusovi za tuto parádní akci, ostatně jako každej rok v tomto čase. Neurotiky jsem slyšel poprvé a musím souhlasit s Johanem. Každopádně by je chtěl slyšet i s ostatními mistry strun, jelikož jak v žertu podotkl zpěvák, že ti lepší kytaristé chybí, tak musím před tím třetím do party jen smeknout, zahrál to vkutku parádně a muzika měla grády. Hellocaustor - správnej říznej thrashovej kvapík a jsem rád, že jsem (já) mohl po letech vidět na pódiu Vlada. Mortifilia slovy Pepíka Hnátka: kluci dozráli je čas postoupit tentokráte do extraligy, nádhernej a kurevsky sehranej a zahranej detík určenej pro velkej fest, třeba Brutal (Shindy zalov také v domácích vodách, máme tu skvělé kapely). Panychida - není co dodat, to si jeden zapaří jedna báseň, tenhle pagan mne prostě bere a na závěr Avenger - jen bych opakoval Johana, tohle se prostě nikdy neoposlouchá a Honza za bicíma je prostě uragán, hnal kupředu Panychidu a dohnal do cíle i Avenger. Rozlučka a jelo se domu. Já mám největší radost z nákupů, obdaroval jsem se novým CD Panychidy a LP Satyricon - The Age Of Nero, radost mám převelikou.
26. 12. 2013 23:22 napsal/a Richard Abraham
SKF
Rád čtu takovýhle články. Ať se akci daří i nadále!