Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

GBH – Perfume And Piss LP 2013, Papagájův Hlasatel Records

Tak tohle je zásah do černého. Jediný poslech posledního alba GBH mi stačil k tomu, abych zatleskal; nejen kapele za zdařilou nahrávku, ale i Papagájovi, který se postaral o gramo-vydání a snadnou dostupnost alba českým punkerům. Navíc jde o jedinečné vydání, protože vinyl pod Hellcat Rcs, kteří „Perfume And Piss“ vydali v roce 2010 na CD, nevyšel.

Klasičtější obal punkové desky si snad ani nelze představit. Logo, fotka kapely před plotem s ostnatým drátem a název alba, jednoduché, působivé. V obdobném duchu je udělána zadní strana přebalu, seznam skladeb a fotka zpěváka z koncertu; nic víc, nic míň. Černá deska je vložená do obyčejné bílé kapsy, balení kompletuje vnitřní příloha, na níž jsou texty s vysvětlením jejich vzniku a rozsáhlá děkovačka. Potěší i taková drobnost, jako na každé straně jiná přelepka ve středu desky (na áčku seznam skladeb na obou stranách, na béčku znak vydavatele). Nechybí tedy nic podstatného.

Podstatná může být i informace, že nahrávku mixoval Lars Frederiksen z RANCID, podstatnější ale je, že GBH i po více než třiceti letech stále mají co říci a na scéně si rozhodně nedělají ostudu. Deska jedním slovem šlape. Krátké úderné skladby na pomezí punku a hardcore nezapřou old school přístup, ale co jiného od těchhle bardů taky čekat? Prostě krátce, jednoduše, v podstatě chytlavě a rozhodně ne nudně. Hodně se mi líbí zvuk, který je na punkové poměry možná až příliš uhlazený, ale na druhou stranu jsou všechny nástroje pěkně slyšet, perfektně se povedlo posadit do rovnováhy takřka všudypřítomný zpěv s instrumenty, tudíž se nic s ničím nepere, zpěvu je rozumět, ale kytara, basa i bicí jsou pod zpěvem výborně rozeznatelné. A hlasitost je taky zajímavá, už dlouho si můj zesilovač neužil takové výsady, abych jej „prohnal“ na pěkných 25 % rozsahu.

GBH dobře vědí, že v jednoduchosti je krása, v pestrosti pak spása. (úsměv) Takže neservírují štychy podobné si jako vejce vejci, ale docela pestrou paletu co do temp i stylů. Úvod je sice ukázkovou punkovou prací (skvělá „Unique“ a následující dva songy), ale strana A přináší i řekněme nestylové kompozice, tu první v podobě syrové „Cadillac One“ vedené v pochodovém rytmu. Následuje opět tradiční věc, ale i ty klasiky jsou každá jinačí, což má kromě vcelku pestrého zpěvu na svědomí hlavně kytara, která neustále přichází se zajímavými vyhrávkami a na punk neotřelými sóly, takže i metalové uši nebudou nespokojené. A když se rozjede „Dead Man Walking“, zaplesají všichni ctitelé HC a old school metalu. Pro mě nejlepší kus první strany, naštvaná a nadupaná záležitost.

Béčko začíná stylově punkrockovou klasikou, ale druhá „Polytoxic“ opět míří lehce alternativním směrem – zdobí ji pulsující baskytara a střídání dvou základních motivů, svižného melodického refrénu a zemitých meziher, v nichž ještě přizvukuje kytara různými drobnůstkami. Jako zpestření sice dobré, ale mně přece jen více sedí ta typičtější poloha, jíž přináší následující „Ballads“, která se prostě valí, zpěvák chrlí text, nechybí pěkné gradující sólo a typické punkové bicí. Ještě drsněji vyznívá „Power Corrupts“, ale mně se zase nejvíc z celé strany líbí předposlední věc, skočná „Going Sideways“, v níž se hlavně refrén, doprovázený sborovým hulákáním, určitě stane koncertní tutovkou; příjemné jsou i melodie, které kouzlí kytara. Závěrečná pomalá skladbička se zpočátku poměrně hodně odlišuje (prostor dostává akustická kytara), ale po minutce se zase valí jednoduše a rychle a tak nějak rozevlátě, jako kdyby se pánové chtěli trochu vyblbnout... aby song uzavřelo pocitové vybrnkávání na španělku.

Náklad čítající 1000 kusů se asi rychle rozkutálí do celého světa, takže není na místě delší váhání s pořízením kvalitního nosiče. Za ty tři stovky je to vlastně (skoro) zadarmo. (úsměv)

Seznam skladeb:

Side A
  1. Unique
  2. Kids Get Down
  3. Perfume And Piss
  4. Cadillac One
  5. San Jose Wind
  6. Dead Man Walking
  7. Invisible Gun

Side B
  1. This Is Not The Real World
  2. Polytoxic
  3. Ballads
  4. Power Corrupts
  5. Going Sideways
  6. Time Flies

Čas: cca 38 min.

Sestava:
  • Colin – vocals
  • Ross – bass
  • Jock – guitar
  • Scott – drums

www.phr.cz
www.myspace.com/gbh


Zveřejněno: 20. 12. 2013
Přečteno:
3283 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 12. 2013 10:16 napsal/a Peťan
Dží Bí Ejč
Pěkná recka, super album! Jedna z mých top kapel britskýho punku. Klasika!