Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

FLESHLESS – Grindgod LP 2013, Nice To Eat You Records / PigeonShit Agency

Doba přeje vinylům, o tom nemůže být sporu. Kromě spousty kapel, které novinky vydávají pouze na gramofonových deskách, se v posledních letech objevila řada reedic, díky kterým mohou vinyloví maniaci doplňovat své sbírky, znovu poslouchat staré nahrávky a kochat se covery alb v optimálním rozlišení. Další na řadě jsou děčínští FLESHLESS...

Ti už jsou na scéně spoustu let, pravidelně vydávají nahrávky, koncertují, leč mně se paradoxně jejich studiové počiny vyhýbaly. Slyšel jsem více skladeb FLESHLESS na koncertech než doma a jejich diskografii prakticky neznám; první nosič, který vlastním, je právě vydaný „Grindgod“, podle všeho mnohými považovaný za nejlepší nahrávku kapely v celé její historii. Nedokážu to žel posoudit, navíc přemýšlím, jestli 14 let starou nahrávku recenzovat klasicky, nebo jen popsat, jak vydání vypadá, protože to „přece všichni dávno znají nazpaměť“. Nakonec to vezmu zlatou střední cestou, protože jak ukazuje můj případ, ne každý nahrávku zná.

Takže co to tedy FLESHLESS v roce 1999 (na)hráli? Ač název svádí k tomu, že jde o božský grind (a já si to před poslechem myslel taky), skutečnost je trochu jiná. Zjednodušeně by se hudba dala označit jako death/grind, díky programovacím bicím s přídomkem strojový. Bicí se z alba valí jak lavina a myslím, že živý tvor by je asi v rychlých pasážích nezahrál, a že ty rychlopalby převládají. Nicméně nejen totálním běsem byli FLESHLESS živi, poměrně často sahali k pomalejšímu tempu a díky tomu nahrávka netrpí syndromem monotónnosti. A pak ty zajímavé vyhrávky a sóla, které se objeví vždycky, když se to nejlépe hodí... Dalším plusem je rozumná délka skladeb kolem tří minut a výsledkem je zábavné a zajímavé album, které si s chutí poslechnu nejen když „musím“. Když to teď poslouchám „povinně“ a píši tohle pojednání, zkouším najít song, který bych vypíchl.  Vůbec nejvíc mě baví ten s nejdelším názvem, „Doomed Glorification Of Blasphemy“, kterému šlape na paty „Perverted Intention“, v obou případech skladby plné zvratů. A celkem paradoxně mě, grindu se spíše vyhýbajícího člověka, baví i grindová sypačka „A Piece Of Flesh“; určitě mi přijde zábavnější, než zahuštěná deathová řezničina „Beautiful Enough To Kill“, i když kratinké kytarové vyhrávky mají taky něco do sebe. Překvapivě uprostřed druhé strany, nikoliv na konci, je umístěna skladba „Každý z nás“, která se objevila na CD „A Tribute to MASTER´S HAMMER“. FLESHLESS si tenhle velehit upravili, řádně jej zrychlili a „zdeathgrindovatěli“. Navíc si do studia přivedli Jana Ježka (TORMENT ANATOMY), který doplnil Vladimírův hrdelní chropot blackověji položeným výrazem. Vrchol alba přichází s nejdelší položkou, čtyřminutovou košatou kompozicí „Death And Dying“, v níž se všichni opravdu vyřádili, nevyjímaje zpěváka Vladimíra.

Zvuk zdá se trochu zestárl, ale rozhodně není špatný, Hostivař byla už před lety zárukou určité kvality. Já bych SICE snesl čistější produkci, ale na druhou stranu je nahrávka obrazem doby a tak je nutno na ni nahlížet. 

Provedení vinylu a obalu je řekněme standardní, pětisetkusový náklad taky. Černá gramodeska je vložená do oboustranně potištěné černobílé kapsy, která obsahuje všechny texty (s výjimkou coveru MASTER´S HAMMER), pod nimiž jsou výřezy z přední strany přebalu. Titulní obrázek namaloval Jiří Lhota, jehož obrázky k FLESHLESS prostě patří. Kromě šíleného „řezníka“ kresba obsahuje spoustu „roztomilých“ detailů, třeba ve střevech se přehrabujícího myšáka nebo číslo na noze nebožtíka (666), a ve výsledku v podstatě nechutná kresba vzbuzuje spíše úsměv. Proti CD edici (Obscene) je vinyl samozřejmě kratší, tehdy bylo jako bonus přifařeno demo „Grinding“, které už také vyšlo na asfaltu, a to dokonce obrázkovém.

Seznam skladeb:

Side 1
  1. Daemonic Exordium...
  2. Perverted Intention
  3. Exhumed Brutallity
  4. Evil Odium
  5. Grindgod
  6. Doomed Glorification Of Blasphemy

Side 2
  1. A Piece Of Flesh
  2. Beautiful Enough To Kill
  3. Každý z nás (MASTER´S HAMMER – Ritual)
  4. Art Of Horrification
  5. Death And Dying
  6. ...Final Desolation

Čas: cca 30 min.

Sestava:
  • Michal – bass guitar
  • Jarda – guitar
  • Vladimír – throat
  • Luděk – guitar
  • Jan Ježek j.h. – vocal (2/3)

http://bandzone.cz/fleshless
www.pigeonshit.cz
www.ntey.wz.cz

Zveřejněno: 03. 12. 2013
Přečteno:
3630 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář