Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

MEGADETH – Super Collider CD 2013, Tradecraft / Universal Music Group

Tak si tak sedím, pročítám si recenze na svých oblíbených zahraničních serverech a najednou zjišťuji, že jsme u nás nějak pozapomněli na letošní MEGADETH. Bylo toho o jejich nové desce všude sepsáno již mnoho a abych pravdu řekl, ty názory jsou kolikrát natolik rozdílné, že jsem byl poměrně zmaten. Jsem zvyklý psát recenze z originálu a jelikož Universal Music Group na moje žádosti o promo CD na recenzi již několik měsíců nereagovali, musel jsem si ho koupit sám (smích). Tedy, já si ho nejdřív půjčil od kamaráda, abych případně nevyhazoval zbytečně peníze. Samozřejmě někde v zadních přihrádkách souborů v mém počítači se již dlouhou dobu válely jak mršina MP3. Pokud tedy máte chuť, slyšte můj názor. Na vědomost se dává, že zrzavý kapitán amerického monstra MEGADETH Dave Mustaine vydal nové album. Už dopředu bylo zcela jasné, že bude budit emoce, každý se k němu bude chtít vyjádřit v nejedné diskuzi a mnoho internetových přátelství se kvůli němu rozpadne (smích). Přiznám se, že několik prvních společných setkání mě přiklonilo spíše na stranu kritiků (a to jsem velký fanoušek starší tvorby). Jenže čas ubíhal a já občas dostával znovu a znovu na ten prskající hlas chuť. Mám rád i Mustainovy riffy a tak jsem se časem najednou stále častěji přistihnul, že si mimoděk podupávám nohou do rytmu. Nebylo to sice rovnou setkání třetího druhu jako dřív, ale přijde mi, že se o žádný vyložený průšvih nejedná.

Chybí mi samozřejmě ta dávná energie, která by člověka smetla ihned z povrchu zemského, ale uvědomme si, že hlavní protagonista je dnes již pán v letech a hrát pořád dokola to samé by ho asi nebavilo. To je koneckonců poznat i na jeho současné pódiové produkci, kdy máte většinou pocit, že ho to až tak úplně nebaví. MEGADETH jsou dnes samozřejmě součástí obrovského mediálního kolosu a spousta z vás je automaticky odsoudí, protože už to dávno není „ten správný nářez“. Jenže já se stejně nemůžu ubránit dojmu, že mám před sebou velmi pestré album. Najdeme na něm jak nářezy typu „Built of War“, hard rockový song ve stylu „Forget to Remember“ (jsem sám, kdo tam slyší odkaz na ACCEPT?), dokonce pohodovou, jakoby jen kolem proplouvající „The Beginning of Sorrow“. Nesmím zapomenout skoro až do country hozenou „The Blackest Crow“. Stranou nezůstávají ani zajímavé bonusy, kde zazní dokonce i trubka. Zkrátka, Mustaine a jeho parta se snažili o co nejrozmanitější album. Spoustu fanoušků to samozřejmě totálně rozhodí, ale přiznejme si, muzika je jen jedna, ne? Přitom konkrétně moje osoba se ráda vrací z posledních alb snad jen k řezajícímu masakru „Endgame“. Tam by se také s klidem vyjímal i otvírák letošní desky „Kingmaker“.

Album je sice velmi pestrobarevné, plné zajímavých momentů, ale stejně se v určitých chvílích nemůžu ubránit tomu, že jsem některé nápady již několikrát u této kapely slyšel. Pánové si sice dávají bedlivě pozor, aby sami sebe úplně „nekopírovali“, ale některé postupy jsou si velmi podobné. I tak se ale jedná o album, které jsem od MEGADETH vskutku nečekal. Některé songy mi po čase pronikly přímo do krve. Jsem rád, že jsem se nakonec k této desce po čase vrátil, nechal ji uzrát a dal jí šanci. Není to záležitost na první poslech. Přitom by člověk očekával, že to bude jen další produkt, nahraný víceméně kvůli výdělku (což samozřejmě svým způsobem je a nevidím na tom nic špatného). Dokonce mě tato deska natolik zaujala, že jsem si ji zařadil do pořadníku recenzí, které „chci napsat“. Nevím, jaký bude mít „Super Collider“ komerční úspěch a abych pravdu řekl, ani mě to moc nezajímá. Prostě a jednoduše, občas dostávám na ty Mustainovy songy chuť. Co jsem se byl schopen dočíst, nějaký prostor prý při skládání dostali i ostatní členové kapely a je to jen a jen dobře. Konečné slovo má sice asi Dave dobře ošetřené ve smlouvách, ale je znát, že tentokrát byl hlava otevřenější.

Po dlouhém přemítání, lehkých pochybnostech a častého poslechu, jsem nakonec dospěl k názoru, že patřím tentokrát spíše do skupiny příznivců nového alba. Není to sice nic, co by mě nějak zásadně ovlivnilo na kolik let dopředu (to už si u mě MEGADETH kdysi dávno splnili), ale rozhodně se nejedná o desku, která by mě nějak urazila. Dokonce se k ní rád vracím a i když mám zásadu, že si sám kupuji jen ta CD, kterým dávám osm bodů, tentokrát jsem učinil výjimku. Předpokládám totiž, že „Super Collider“ ještě uzraje. Uvidíme. Rozhodně jsem nezažíval žádné návaly vzteku apod. Spíše jsem zpočátku jen tak čekal, co se mnou tihle Američané udělají. Výsledkem je pak pár těchto (samozřejmě subjektivních) řádků. Ve srovnání se staršími zásadními alby se sice jedná o takový lehký odvar, ale rozhodně nejsem uražen. Pestrá, zajímavá deska od legendárního monstra. Co chtít víc?

Seznam skladeb:

  1. Kingmaker
  2. Super Collider
  3. Burn!
  4. Built For War
  5. Off The Edge
  6. Dance In The Rain
  7. The Beginning Of Sorrow
  8. The Blackest Crow
  9. Forget To Remember
  10. Don't Turn Your Back...
  11. Cold Sweat


Čas: 45:14


Sestava:

  • Dave Mustaine - zpěv, kytara
  • Chris Broderick - kytara
  • David Ellefson - baskytara
  • Shawn Drover - bicí


http://www.megadeth.com/


Zveřejněno: 18. 11. 2013
Přečteno:
3363 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 11. 2013 10:07 napsal/a Opat
...
Já se prvního poslechu hodně bál poté, co jsem viděl ten příšerný obal. Ale jak tu psal Kubajz, na takový odpočinek od marastů je to ideální, rád si to jednou za čas poslechnu.
19. 11. 2013 19:59 napsal/a Ifa
The Worl Needs...
No vidíš Skipi a já beru album v nadpisu jako jedno nejlepší v diskografii. Prom mně to bylo takové znovuzrození té kapely. Vlastně ani nevím proč. Třeba Risk je jediné album, které mně opravdu nebaví. Asi, že Mustainovi prej radili kluci z Metallici a on je poslechl...:) Jinak tahle kapela mně jindy nezklamala, i když už to nemá takové kouzlo jako kdysi dávno...
19. 11. 2013 18:49 napsal/a Míra
Rock
Tak já při odpočinku od thrashe si momentálně dávám Blue Öyster Cult a Rush. :) To jen přispívám k tématu - odpočinkový poslech.
18. 11. 2013 17:26 napsal/a KubaAjz
Megáči
Mě to baví, když si chci odpočinout od agresivní muziky, šáhnu po nových Megadeth. Ale chápu důvody proč se tahlo album nelíbí všem. Mě baví a to je hlavní:-)
18. 11. 2013 12:29 napsal/a skipi
Risk
Risk rozhodne obstál v čase, skladby jsou tam super (to myslím opravdu vážně :-)), a kdyby to neneslo nálepku Megadeth, ale třeba jenom Mustain, tak by mělo album úplně jiné hodnocení. Jako chápu, že nemáš chuť dávat nový zásek vícekrát, ale v mém případě pomohlo, že jsem si ho dal znovu až za několik týdnů. BTW osobně nemám moc rád World Needs, ale třeba jsem ho jen moc neposlouchal :-).