Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

AMBERIAN DAWN – Re-Evolution CD 2013, KHY Suomen Musiikki

Finští symfoničtí powermetalisté AMBERIAN DAWN, pocházející z Helsinek, působí na scéně od roku 2006 a na svém kontě mají čtyři, z mého pohledu velice zajímavá alba. K nám do redakce zaslali na recenzi svou aktuální novinku, jejíž název „Re-Evolution“, už mnohé prozradí.

Nejedná se totiž o klasickou novinku, ale v podstatě o výběrovku, na které nalezneme 11 znovu nahraných skladeb z předchozích desek. A jaký je vlastně důvod, který kapelu k tomuto kroku vedl? V podstatě jediný. Výměna zpěvačky. Po vydání dosud poslední řadové desky s názvem „Circus Black“ v roce 2012 totiž AMBERIAN DAWN opustila dosavadní vokalistka Heidi Parviainen, kterou nahradila nová zpěvandule, vystupující pod jménem Capri. A jelikož kapela zřejmě chtěla co nejdříve novou zpěvačku představit co nejširšímu možnému publiku, rozhodla se nečekat na vytvoření nového materiálu a vybrala zmíněných 11 starších věcí, které opětovně natočila a opatřila vokálem Capri. Nejvíce je zastoupeno právě poslední jmenované album „Circus Black“, ze kterého se skupina rozhodla zařadit hned 5 věcí - „Lily Of The Moon“, Crimson Flower“, „Circus Black“, „Cold Kiss“ a „Charnel’s Ball“, z debutu „River Of Tuoni“ zde nalezneme písně „Valkyries“, a titulní „River Of Tuoni“, z alba „The Clouds Of Northland Thunder“ (2009) jsou to „Incubus“, „Kokko – Eagle Of The Fire“ a „Lost Soul“ a jedna skladba, konkrétně „Come Now Follow“ je z třetí řadovky „End Of Eden“ (2010). Ještě dodám, že písně nejsou řazené chronologicky dle data vydání, ale na přeskáčku.

Možná si teď říkáte, v čem, je výměna na postu zpěvačky u této kapely tak podstatná, že se rozhodla jít právě popsanou cestou. Z pohledu posluchače je změna opravdu dosti zásadní, jelikož každá z vokalistek disponuje naprosto odlišným hlasovým projevem. Pro bližší představu pro ty, kteří kapelu neznají, bych to přirovnal k situaci, která nastala před několika lety u jiných finských metalistů, jistě všem známým NIGHTWISH, kde do té doby působící Tarju Turunnen nahradila Anette Olzon. I Heidi Parviainen se totiž hlasově pohybuje ve stejných vodách jako Tarja, její doménou je tudíž spíše operní poloha zpěvu, kdežto nastoupivší Capri zaujme více přirozenějším, živelnějším a rockovějším hlasem. Dovedu si představit, že ne všichni dosavadní fandové kapely se dokážou s touhle změnou smířit, ale já osobně s tím nemám problém, v pohodě si můžu poslechnout jak původní verze s vokálem Heidi, tak i desku „Re-Evolution“, kde jsou zmíněné věci v podání Capri.
Hodnotit CD tentokráte nebudu, protože by mi to přišlo tak trošku divné (úsměv), pouze doporučím všem fandům skupiny si ho poslechnout a budu se těšit, že v co nejbližší době budu moci zhodnotit i zcela nový materiál.

Malou zajímavostí na úplný závěr je, že jako hosté se každý v jedné skladbě, objevili členové STRATOVARIUS Timo Kotipelto (č. 9) a Jens Johansson (č. 6).

Seznam skladeb:

  1. Valkyries
  2. Incubus
  3. Kokko – Eagle Of Fire
  4. Lily Of The Moon
  5. Come Now Follow
  6. Crimson Flower
  7. Circus Black
  8. Lost Soul
  9. Cold Kiss
  10. River Of Tuoni
  11. Charnel’s Ball

Zveřejněno: 06. 11. 2013
Přečteno:
3443 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář