Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MYSTERIOUS ECLIPSE – Hell of Pain CD 2013, vlastní náklad

Slovenská skupina MYSTERIOUS ECLIPSE má v rodném listě uveden rok narození 1996, v CV pak celou řadu nahrávek, ať už řadových, nebo demosnímků či promo-snímků. Přesto na sebe zatím nedokázala upozornit natolik, aby se o ní více vědělo, aby se s ní u našich východních sousedů počítalo do metalové špičky. Na vině určitě byly i neustálé personální změny, „nekonečný“ seznam bývalých členů by vydal na deset kapel. Dlouhou dobu to spolu táhli Martin Bradáč a Michal Hrabovský, nicméně dnes už je v kapele jen Martin, poslední pamětník roku 1996. S ním dnes tvoří kapelu kvartet spoluhráčů, přičemž změn proti minulosti je hned několik, v první řadě je třeba kvitovat živého bubeníka (starší nahrávky měly bicí programované), v druhé zmínit zpěvačku, ve třetí návrat kláves (které nahrál Martin).

Co se týče hudebního posunu, žádná revoluce se nekoná. MYSTERIOUS ECLIPSE stále míchají melodický death s (minoritním) black metalem a s progresivními prvky, a ač se za mikrofon postavila dívka, ve většině skladeb to není poznat. Petra totiž (většinou) nezpívá, nýbrž řve, a rozšiřuje tak řady slečen, které z hrdla vyluzují to, co ve většině deathových kapel chlapi. Je to jistě pozoruhodné, na druhou stranu mi Petra zatím nepřijde úplně přesvědčivá, hlavně hluboký murmur je takový nucený, nepřirozený, lepší jsou křičené „vokillní“ polohy a pochvalu zaslouží i to, že jsou hlasové projevy hodně pestré a zpěvačka nejede jen v jedné lajně. Problém ale vidím v angličtině, na první poslech je poznat, že výslovnost je typicky školní a místy tahá za uši.

Hudba MYSTERIOUS ECLIPSE se pohybuje v již zmíněných mantinelech, navíc v poměrně širokých co se modernosti/nemodernosti týká. Místy si připadám jako kdybych poslouchal nějaké starší demo třeba MASTER (typické old school riffy v „Gate“, poměrně násilně naroubované na předchozí melodickou pasáž), většinou ale převládá současnější podoba melo-deathu, občas vcelku šikovně obohacená o klávesové party. Nechybí ani náznaky heavy metalu, třeba kytarové hrátky v titulní kompozici jsou docela fajn, tady by se dalo mluvit o progresivním metalu, ale při vší úctě ke kapele, všechno mi to přijde takové nevýrazné, ničím nevybočující z řady obdobně znějících kapel. Chybí mi něco, co bych si uložil do podvědomí, co bych si zapamatoval, co by mě usadilo a řekl bych si „ano, to je ono, to je skvělý nápad, to mě chytlo...“. Nic takového se žel nedostavuje ani u dalších skladeb, vše je tak nějak solidně zahráno, některé momenty, hlavně v režii kytar, na chvíli zaujmou, ale jako celek na mě nahrávka působí jako ryzí průměr a nezachrání ji ani symfonické klávesy („Dark Side Of Humanity“), ani nevýrazný hostující zpěvák v „Back In Black“, i když právě tahle skladba je díky honosným klávesám a schizo pasáži uprostřed po hudební stránce nejlepší z těch s anglickými texty.

Cestu z bludného kruhu, ve kterém se kapela pohybuje po celou dobu své existence, vidím v pokračování toho, do čeho se pustila v závěrečné kompozici „Ruža“. Vcelku jednoduše postavená skladba, která mě první polovinu hrací doby opravdu baví. Proč pořád vymýšlet nějaké krkolomnosti, když v jednoduchosti je síla. Navíc je „Ruža“ nazpívána slovensky, což také vítám, stejně jako duet Petry s Michalem Machajdíkem.

Sice nevím, co přesně chtěl autor říci obrázky v bookletu, ale na pohled vypadají kresby a černobílá kombinace na titulní stránce i na těch dalších pěkně. Uvnitř knížečky jsou k dispozici texty, kvalitní fotka kapely i klasické poděkování; grafika je střízlivá a zaslouží pochvalu.

Čas: 35:37

Seznam skladeb:

  1. Gate
  2. Hell Of Pain
  3. Power Of The Storm
  4. Dark Side Of Humanity
  5. Parallel Universe
  6. Back In Black
  7. Soulkeepers
  8. Ruža

Sestava:
  • Petra Kity Siažiková - vokills and vocals
  • Martin Bradáč - lead duitar
  • Jozef Malina - rhythm guitar
  • Lukáš Glos - bassguitar
  • Jozef Kramárik - drums

www.bandzone.cz/mysteriouseclipse
www.facebook.com/mysteriouseclipse.sk

Zveřejněno: 08. 11. 2013
Přečteno:
3556 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář