Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

Ač všichni neustále brblají, že je u nás metalových akcí moc a proto na ně chodí málo lidí, žádostí o mediální spolupráci přibývá.

Snažíme se vyhovět všem, trpělivě nasazujeme tiskové zprávy, zveřejňujeme plakáty, po dohodě i bannery. Jak je dobrým zvykem, za tyto „služby“ nám pořadatelé udělují akreditace, načež my přinášíme z těchto akcí reportáže. To je standard, běžný i u dalších s námi srovnatelných médií, ostatně nějaké pokyny máme na webu v sekci Spolupráce.

Některé podmínky uvedené v této sekci ani nevyžadujeme, jsme samozřejmě rádi, když nám pořadatel umístí logo na plakáty, ale když to neudělá, tak informace zveřejníme taky. Nebráníme se žádné formě spolupráce, kdokoliv nám napíše, dostane odpověď.

Na druhou stranu mám tyhle aktivity žerou spoustu času, zejména když pořadatel nepřemýšlí. Netýká se to samozřejmě zavedených promotérů, tam je většinou k promotion přistupováno s rozumem, ale někteří „dobráci“ nám tuhle činnost nejspíš nechtíc ztrpčují.

Jak by to tedy mělo vypadat?

Ideálně tak, abychom s nasazením článků a obrázků měli co nejméně starostí.

Když dojde tisková zpráva ve wordu a obrázky plakátu nebo fotky kapel v jpg v rozumném rozlišení, jsme spokojeni, nasazení je otázka několika minut.

Ale...

První zádrhel: Obrázek o velikosti několika mega.
To nám rozum nebere... Proč někdo pošle v jednom mailu dva obrázky, každý o velikosti 10 mega (nebo 5, 4), když snad každý, kdo se na internetu pohybuje, ví, že takovéhle obří obrázky nikdo nezveřejní. Akorát nám tím s odpuštěním zasírá mailové schránky a přidělává práci se zmenšováním obrázků. Už několikrát jsme některým expertům psali, že takhle velké maily budeme nemilosrdně mazat. Zatím jsme to neudělali, ale uděláme to! Obrázky prostě stačí o velikosti 300 kilo...

Druhý zádrhel: Obrázky, tabulky a podobné blbiny v textových zprávách.
Ono to na první pohled vypadá hezky, dáme do wordu nějaký obrázek, tabulku s vystupujícími kapelami a linky na jejich weby... Ale... Nedovedete si představit, co to dá práce vyseparovat a nasadit, aby se článek zobrazil nějak rozumně. Cesta je jednoduchá - pište jednoduše, bez vychytávek, bez vložených obrázků, tabulek, log v tiskových zprávách, grafiku v rozumném rozlišení přiložte.

Třetí zádrhel: Tisková zpráva v těle mailu, plná grafických vylepšení.
To vypadá ještě lépe, přímo z těla mailu vykukuje kapela, pod ní plakát, písmo je barevné, půlka textu je psána velkými písmeny... kromě toho, co je uvedeno v bodě dva, je tu další nebezpečí - mailový prohlížeč. Každý máme jiný, často se stává, že mail přijde rozsypaný jak čaj, písmena s diakritikou jsou zmršená... Píšeme většinou zpátky, aby to pořadatel poslal znovu ve wordu, ale opět nám to přidělává práci.

Čtvrtý zádrhel: Délka tiskové zprávy, pravopis, obecné zásady pro psaní textů. 
  • Tisková zpráva by měla mít optimální délku, protože v dnešní uspěchané době málokdo přečte třístránkový elaborát s podrobnou historií všech vystupujících kapel. Ideální délka je jedna strana formátu A4 běžným písmem, tiskovka může být i kratší, na druhou stranu tři řádky mezi tiskové zprávy nedáváme, to patří do Novinek.
  • Pravopis možná někomu nepřijde důležitý, ale věřte, že někdy je to opravdu teror na mateřský jazyk. Není v našich silách tiskové zprávy kontrolovat a opravovat, takže je zveřejníme tak, jak je obdržíme. Pak se do nás v diskuzích někdo trefuje, že tam a tam máme chyby. Mrzí nás to, a tak jediná možnost je, že takové zprávy zveřejňovat nebudeme...
  • Důležité je i dodržování základních zásad týkajících se zejména mezer. Jsou jedinci, kterým je cizí dělat za každou čárkou (tečkou, otazníkem, vykřičníkem...) mezeru, pak jsou jedinci, kteří naopak mezery nacpou před tato znaménka. Vypadá to odpudivě, nás to zase akorát zdržuje, protože někdy se holt nedá nic dělat a aby byl text čitelný, mezery upravíme. Ale dělat to donekonečna nebudeme...

Od nynějška zahajujeme testovací období, během kterého budeme nevyhovující tiskové zprávy vracet k předělání. Řekněme do konce roku platí toleranční patent, od 1.1.2014 začneme tiskové zprávy odporující zdravému rozumu mazat.






Zveřejněno: 10. 10. 2013
Přečteno:
4178 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář