Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

KAAR – Kaarokalypsa CD-R 2012, vlastní náklad

Thrashmetalová vlna stále nabírá na síle a stále a stále se objevují nové kapely. Třeba KAAR. Ti vznikli v roce 2005, ale zatím o sobě příliš vědět nedali. Sice koncertují, většinou na undergroundových akcích, ale žádné další aktivity jsem nezaznamenal.

Ale to právě teď napravíme a podíváme se na loňské album s názvem parafrázujícím apokalypsu. Obal zaujme na první pohled, protože na něm převládá výrazná červená barva, navíc v čele vyděšených lidí běží nějaký církevní hodnostář; dalšímu flanďákovi se hlava proměnila na kaši po zásahu projektilu z letadla, které celý ten průvod kropí municí. Jinak je ale obal (což je pro jediný list formátu 12 x 12 cm ještě celkem silné slovo) hodně strohý, kromě sestavy, maličkých nekvalitních fotek a pár slov díků v něm není nic; mně chybí hlavně texty. Ty jsou aspoň na Bandzone a že bych z nich byl zrovna nadšený se říci nedá. Ďábel, peklo, pentagramy, ohně, temnota, smrt, náboženství, špatní lidé... témata, která se objevují, ale zpracování je takové jednodušší.

Když jsem si CD pustil poprvé, napadlo mě, jestli neposlouchám nějaké neznámé demo KRYPTORU nebo některého jeho souputníka. Old school jak vyšitý, se vším všudy, se všemi plusy i neduhy. I když neduhy... Je vůbec možné kapele vyčítat, že zvuk je jak z konce osmdesátých let, že to bubeník mydlí takovým tím punk/thrash stylem, zpěvák vykřikuje jak mu „zobák“ narostl, kytary chrastí a stavba skladeb je taky jak z roku osmaosmdesát? Podle mě ne.

Jistě, dnes se to hraje přece jen trochu jinak. Vezmu-li třeba zběsilce LAHAR, RADIOLOKÁTOR nebo sofistikovanější EXORCIZPHOBII a 1000 BOMBS, tedy aktuálně populární smečky, tak jsou KAAR mnohem větší retro, ostatní party to dělají o poznání moderněji, byť s jasným odkazem. KAAR by se krásně vyjímali na Death Metal Session, na předrevoluční Barče, ale myslím si, že se neztratí ani dnes. Zaujmou ortodoxní thrashery a špinavce, nepohrdnou jimi ani ostřejší pankáči, já, Peťan, Míra a KubaAjz. (úsměv)

Hned první slovo, které zazní, je thrash! Po něm se rozjíždí rychlá thrashová klasika, ale nejen nářezem je „Kaarokalypsa“ živa. Už v „O bolesti z vás“ se občas zpomalí, „Krev“ se ve středních tempech nese polovinu hrací doby. Vcelku nenápadně začíná „Sémě zla“, ale nakonec se z téhle skladby vyklube jedna ze dvou nejlepších položek alba. Proč? Protože po pomalém úvodu se to „nějak zvrtne“, kytary se rozkvílí, tempo nabere obrátky a je tu SLAYER model „Reign In Blood“. Rozvážně začíná i další skladba, do popředí se dere baskytara, a je to určitě dobře, alespoň je nahrávka pestřejší. „Mrtví jsou zpět“ zpestřuje i sborový zpěv, ale nemyslím si, že by se nějak extra povedl, asi by bývalo chtělo si s ním více pohrát. Vrchol alba nastává s příletem „Messerschmitta“. Je to rychlé, je to ale i melodické, líbí se mi střídání dvou vokálů, hrubšího ve slokách a nařvaného v chytlavém refrénu, líbí se mi klasické thrashové riffy, které už člověk slyšel stokrát, ale neomrzí. Jestliže jsem ke sborům měl v případě „Mrtví jsou zpět“ výhrady, tak v posledním nářezu „Přibitý ke kříži“ se povedly a refrén je díky nim pěkně úderný, podobně jako hra bubeníka v dlouhé instrumentální valivé pasáži.

Shrnutí je prosté: zábavná nahrávka, které toho ke špičce žánru chybí celkem dost, ale na druhou stranu je z ní cítit opravdovost.

Seznam skladeb:
  1. O bolesti z vás
  2. Krev
  3. Sémě zla
  4. Mrtví jsou zpět
  5. Pekla zář
  6. Messerschmitt
  7. Přibitý ke kříži

Sestava:
  • Tomas – kytara, zpěv
  • Ludvátor – basa, zpěv
  • Ozz – bicí
  • Honza – kytara, vokály

Čas:
29:42

www.bandzone.cz/kaar

ROZHOVOR



Zveřejněno: 05. 10. 2013
Přečteno:
3867 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 11. 2013 19:18 napsal/a Mandéz
Kdo z nás je další Amadeus?
Ještě že tu máme kritiky, aby jsme věděli co poslouchat. Fuck them!
05. 10. 2013 13:16 napsal/a KubaAjz
Thrash!
Pro mě zas jedna z nej domácích nahrávek! Zpěvné jednoduché, snadno zapomavatelné texty. Přímočarý thrash. Žádné nudné experimenty. A vyhovuje mi i středně tempá rychlost. Protože to nevyšlo na vinylu dávám 9/10 a za pár hodin mosh na Garáži v první řadě!
05. 10. 2013 08:57 napsal/a Coornelus
Slabota
Možná je to poctivý a autentický, ale mě to zní jako tvrdší vesnickej bigbít. Ono je fajn být old school, ale tohle je přesně ten případ, kdy to prostě nefunguje. Nebudu polemizovat tady s početnou enklávou thrasherů, ale tohle je něco mezi průserem a slabotou. Možná mě to živě v Písku překvapí. Uvidíme. Studiovka mě nudí. 3/10
05. 10. 2013 00:12 napsal/a Peťan
Kaarokalypsa
Přesně jak píšeš - mě se to líbí :-) Sice nic novýho a nic extra, ale zatraceně poctivý a autentický thrash. A to je někdy více, než vymýšlet nějaký blbosti jak být originální. Těším se na jihočeský dvojkoncert KAAR dnes na Garáži v ČB a v listopadu v Písku. Thrash!