Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ESCARNIUM – Excruciating Existence CD 2012, Hellthrasher Productions

Jednou za čas je nutné pořádně vyvětrat staré hroby. Jinak by mohlo dojít k tomu, že se začne pod povrchem vašeho oblíbeného hřbitova hromadit zlo. Není přece nad to, když jednou za čas proběhne pořádná oslava nemrtvých. Nemyslím teď podobný, médii i samotnými lidmi zprofanovaný svátek, který se koná někdy na podzim. Mám na mysli pravou nefalšovanou noc oživlých mrtvol. Všichni, kdo rádi posloucháte záhrobní old school death metal určitě moc dobře víte, že pro takovou oslavu je nutné, aby kapela vyznávala ty správné vzory (zde třeba INCANTATION, IMMOLATION, REPULSION a někdy snad i staré dobré CARCASS), uměla náležitě hrát a ještě dodala do svých skladeb kus svého uhnívajícího srdce. Nemusím vám doufám říkat, že všechny tyto potřebné ingredience ESCARNIUM mají a i když jejich album bylo vydáno již minulý rok, pořád má pro mě velkou sílu. Jelikož jsem se k zakoupení originálu dostal teprve nyní, mohu se s vámi podělit o pár řádek věnujícím se těmto brazilským antikristům až dnes. 

Hned od úvodu se na vás vysype pytel prašivých kostí a v podstatě až do konce budete prožívat jen ty nejtemnější chvilky svého do té doby jinak zcela zbytečného života. „Excruating Existence“ je pro mě přesně tím nenápadným albem, které mě uhranulo svojí velkou silou, totální blasfémií a hlavně skvělými nápady. Tohle je jednoduše underground ve své křišťálové podobě. Pokud budete někdy pořádat nějaký zombie večírek, mohu vám jejich muziku jen a jen doporučit. Ta špína linoucí se z desky je až nakažlivá a pokud si v takovýchto věcech libujete, myslím, že určitě neprohloupíte, když svoje ucho nasměrujete na brazilské souřadnice. I když se jedná teprve o první dlouhohrající album kapely (mají za sebou ještě jedno demo, splitko i EP), máme před sebou vyzrálé, krví a zatuchlinou nasáklé rouhání, které musí udělat radost snad každému, kdo rád po večerech bere do ruky páčidlo a sem tam si nějakou tu rakev otevře. Samozřejmě, nejdřív si ji musíte vyhrabat a to vyžaduje nejen nadšení, cit pro věc a šikovné ruce, ale také určitou shovívavost, protože všechno, co ESCARNIUM předvádějí, tady již samozřejmě dávno bylo. Zde je to ale uchopeno s velkým nadšením a tak je vcelku lehké brzy podlehnout.

První, co mě na desce zaujalo, byl obal (Emerson Maia a Nestor Carrera). Ten kaňon zkázy na něm znázorněný ve mně sice evokoval podobná témata u jiných kapel, ale i tak má v sobě určitě velkou chorobnou přitažlivost. Nahrávalo se velmi špinavě, ale pořád „přístupně“ v Brazílii (Studio 60, Revolusion Studio) a za deskou jako takovou stojí polský label Hellthrasher Productions, který se na nechutnosti podobného ražení dlouhodobě soustřeďuje. Není tak problém (jako to kolikrát bývá) sehnat pro českého fanouška cd (což už také není vždy dobrým zvykem). Myslím, že pokud máte chuť na pořádné umírání, tak zde byly splněny všechny důležité a „povinné“ náležitosti. „Excruating Existence“ je temné jako nebe před přicházející bouřkou a hudba si vás dokáže omotat kolem prstu (tedy alespoň mě určitě). Dlouhé, rozmáchlé motivy, zastřený hlas, dusající bicí. To vše je pak v jednom celku až nebezpečně morbidní. Představte si znesvěcený kostel někde u hřbitova. U márnice zase někdo nezavřel dveře. Na oltáři je krev, nikdo neví, jak se tam dostala a kolik obřadů pro přivolání zla bylo vlastně už vykonáno.

Jestli vám nic nelidského není cizí, myslím, že by se vám mohl loňský příspěvek do záhrobí určitě líbit. A že neradi tančíte? Nebojte se, ti, kteří se právě pohybují mezi nežitím a smrtí, tancují pomalu. Musí totiž dávat pozor na zbytky odpadávajícího masa. Nebudeme si nic zalhávat, musíme tam jednou všichni. Tak je lepší se připravit za našeho momentálního působení zde, nemám pravdu? A když si k tomu vezmete, že vám k tanci a poslechu bude hrát kapela z nejpovolanějších, myslím, že to pro vás nakonec bude velice příjemný večírek. Zhasněte světla, ať nás neruší. Zapalte svíce a vypněte topení, jinak se vám mohli vaši kolegové ze starých hrobek brzy rozpadnout. Zavřete oči, stejně je nebudete už potřebovat, a nechte se jen unášet na tónech přicházející smrti. Jsme moc rád, že jsem našel ve svém rozpočtu pár kousků bankovek, abych si mohl tuhle vstupenku do pekla pořídit. Až se totiž jednou budou před (fuj) božím soudem vážit mé hříchy, budu mít své jisté. Půjdu tam, kam patří všichni vyznavači old school death metalu, do pekla. Tam nám bude spolu dobře. A hrát nám budou ESCARNIUM. Velice silná deska, která ani po roce neztratila svoji sílu!

Seznam skladeb:

  1. 731
  2. Salvation Through Zyklon B
  3. Excruciating Existence
  4. Self Proclaimed Messiah
  5. Nuclear Burial
  6. Death Metal Terror
  7. Dark Clouds Above Hells Fire
  8. Slaves of An Ending Fate
  9. Covered In Decadence

 

Čas: 38:40

Sestava:

  • Nestor Carrera – bicí
  • Vitor Giovanni – basa
  • Victor Ellian – kytara, zpěv
  • Eucini Santy – kytara


http://escarnium.bandcamp.com/
http://www.last.fm/music/Escarnium
http://www.myspace.com/escarniumdm
http://www.hellthrasher-distribution6.home.pl/


Zveřejněno: 22. 09. 2013
Přečteno:
3253 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 09. 2013 07:33 napsal/a Hynek
LP
Ještě poznámka (pro milovníky vinylů) vyšla tahle nahrávka u Wolfsbane Records na LP.
23. 09. 2013 07:30 napsal/a Hynek
4.10.2013-Břeclav
4.10.2013 bude ještě koncert Escarnium v Břeclavi-Klub Piksla
22. 09. 2013 09:04 napsal/a Asphyx
děkuji a doplnění
Díky, jen pro doplnění: https://www.facebook.com/events/207704689384665/ Budeme tam!
22. 09. 2013 08:58 napsal/a Peťan
Live Escarnium
Pěkná recenze jako vždy :) Zbývá snad jen dodat, že Escarnium zválcují 3.10. i Prahu (Modrá Vopice)