Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

FARSCAPE – Primitive Blitzkrieg CD 2013, Metal Inquisition Records

Brazílie, to je karneval, pláže, fotbal a pak také extrémní hudba. Death i thrash metalem tato velká země zásobuje celý svět. Dávno to už není jen SEPULTURA. Mladá generace se kromě míče sápe po kytarách a udržuje plamen thrash metalu živý. Mezi tyto strážce ohně patří např. VIOLATOR, BYWAR a pak také FARSCAPE. Touto recenzí dáme prostor rodákům z Ria de Janeira. Třetí deska „Primitive Blitzkrieg“ jim vychází akorát v době oslav patnácti let vzniku.

Brazilci po vás skočí jako hladová šelma už v samotném úvodu. Špinavý neupravený old school thrash metal trhá maso z těla stejným způsobem jako nestvůra na obálce alba. Jihoamerická cesta časem do první poloviny osmdesátých let, kdy na vrchol šplhaly zabijácké hordy jako SLAYER nebo VENOM. „Fallen Household“ totiž roztáčí „slayerovské“ riffy v nečisté formě, že nebudete věřit datu vydání této novinky. Jednoduchý thrash punk „Behind the Sweet Mask“ potvrzuje heslo „v jednoduchosti je síla“. Tři minuty, pár úderů bicích a jeden riff – zábava zaručena. FARSCAPE přihazují polena do (moshpit) kotle rychlostí topiče na speedu. Z „Morbid Covent“ budete mít ještě hodně dlouho hlínu pod nehty. Šílení doktoři vykopali staré mrtvoly a zavedli jim transfuzí hektolitry své mladistvé krve. V  „Sucked into Another Reality“ se opět vrátíme ke starému dobrému thrash metalu. Pořádně otočte ovladač hlasitosti doprava, napněte uši a začněte hrozit. Brazilská káva to sice není, ale i zde získáte povzbuzení těla i ducha.

První polovina „Primitive Blitzkrieg“ předkládá špinavé a blasfemické osmdesátky. Pro lepší retro poslech bych vzal magnetofonovou pásku, na kterou bych přehrál tuto desku. Pásku bych následně zakopal pod zem na jednu noc. Vzal bych si walkmana (předchůdce všech iPodů) a stoupl si ke zdi hřbitova. „Homicidal Explosion“ pořádně kope do hniloby a vytváří hutnou atmosféru po dobu pěti minut, což je to nejdelší z celé pekelné devítky. Na vizitu přijde „Dr.Death“ a předepisuje dávky black – thrash – punku, které mají oživit i mrtvé. Případně zabít živé a opětovně je oživit za pomoci chorobného vokálu z úst WitchCaptora. Kapela má celkově zajímavé přezdívky. Můžete se sami přesvědčit. Možná zní klišovitě či kýčovitě, ale u VENOM se dneska nepozastavujeme u jména jako Cronos nebo Mantas. Předposlední „Night Tripper“ nabídne lehké odskočení od ostatního „zlo metalu“. Neotesaný NWOBHM jak z okrajů Velké Británie. Eponymní (jako celé album) „Primitive Blitzkrieg“ metá a šlehá rychlé riffy a následně se v hromy proměnil zvuk bicích. Schovejte deštníky a všechny pokrývky hlavy, protože tady vám nepomohou. Podlehněte tomuto živlu a vstřebávejte dávky brazilské energie.

„Primitive Blitzkrieg“ otevírá hrobku z prehistorických osmdesátek. Doba, kdy všechno byl heavy metal a internet neexistoval. Zvukem se Brazilci blíží oné špinavosti a hudebně se nesnaží o žádné progresivní kousky. Je to prostě směs blacku, thrashe, punku a heavy metalu podávaná podle starého receptu.

Seznam skladeb:
  1. Palace of Bones
  2. Fallen Household
  3. Behind the Sweet Mask
  4. Morbid Convent
  5. Sucked into Another Reality
  6. Homicidal Explosion
  7. Dr.Death
  8. Night Tripper
  9. Primitive Blitzkrieg

Čas: 33:28

Sestava:

  • WitchCaptor – kytara,zpěv
  • WhipStriker – basa
  • PoisonHell – kytara
  • SkullKrusher – bicí

http://www.farscape.kit.net/
http://www.myspace.com/farscapekillers





Zveřejněno: 02. 09. 2013
Přečteno:
3283 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 09. 2013 16:58 napsal/a KubaAjz
Farscape
Díky za tip! thrash metalu není nikdy dost! ale na Havok to nemá
02. 09. 2013 11:08 napsal/a Peťan
Farscape mě baví
víc než Havok. Syrový a neurvalý thrash s lehkou příchutí starých Sodom a NWOBHM. Pěkná recka, za mě 8/10.
02. 09. 2013 07:23 napsal/a Asphyx
zajímavá
kapela i recenze, díky. Rád jsem si rozšířil obzory. Řeže jim to pěkně chlapcům.