Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

24.8.2013, Zbiroh - náměstí

Předposlední sobota před koncem prázdnin patřila ve Zbirohu konečně rockové hudbě. Akce měla jednoduchý název „Rockový večer", ale o to víc s vystižným podtitulem „DOST BYLO DECHOVKY - Do Proluky na bigbít". A kdo bydlí ve Zbirohu, tak určitě dobře ví proč!

Původně jsem neměl v plánu z této akce něco psát. Prostě jsem se šel podívat na koncert kamarádů, kteří pro svoje i naše potěšení občas vymyslí akcičku a předvedou nám, co je baví, co nás baví... Jen občas to není, protože poslední dobou jsou koncertně víc a víc aktivnější. A protože jsou a chtějí, aby vše bylo v pohodě, tak si prozaicky říkají V.P.O.ho. Jasně, je to zkratka z názvu „Vzhůru přes oceán". A jsme doma. Kdo zná, tak ví, v jaké sféře zájmů se budeme pohybovat.

A hned tady je důvod (tři důvody), proč se mi nechtělo report z akce psát. Kamarádi, revival, a ještě k tomu tvrdím, že na revivaly nechodím. Výjimka potvrzuje pravidlo. S bídou na prstech jedné ruky bych napočítal revivaly, na kterých jsem byl. Tou výjimkou může být třeba SEPULTURA revival (TORTHARRY) anebo už i zmiňovaní V.P.O.ho, kteří jak všichni ví a tuší, "revivalují" kapelu VITACIT, jednu z mých srdečních záležitostí, potažmo Miloše Dodo Doležale. A proč jsem se rozhodl report teda napsat? Celá akce u mě přehodnotila a úplně obrátila můj názor a na konci jsem byl pevně rozhodnutý, že kluky z V.P.O.ho aspoň takto trochu podpořím a report napíšu.

První kapelu, která tento „Rockový večer" otevírala, DRACU JUICY z Rokycanska, jsem měl tu čest vidět zhruba před měsícem také na akci pořádající kapely. Kluci produkují rock říznutý punkem a jsou zde slyšet velmi dobře ozvěny z dřevních dob klasického roc'n'rollu. Hudba je dobrá na zábavu, k pobavení s přáteli, k pivečku, ale abych byl z jejich produkce docela nějak odvázaný, bych neřekl. Nevýrazný rock, který občas nějakým kouskem zaujme a naopak zas některé kousky jsou hudebně jednoduché a po textové stránce dětské, působící ještě jako ve vývinu. Říkanková „Zlatá brána" nebo „Dummy" mě nebraly, ale naopak taky snadno melodicky a textově zapamatovatelná píseň „No Time" je zase dobrá a refrénové ...no time, no doubt... se střídající polohou hlasu mě bavilo. Nakonec i je fajn, jak punková kytara je pěkně skloubená s rock'n'rollovou brumlající basou. Pokud to kluky baví, tak je to O.K.

VITACIT mám rád a Miloše Doležala ještě víc (úsměv). Tak proč mám jít na revival, když to vše jde skloubit na originál koncertu a ještě k tomu, když jsem jej skoro dva roky neviděl. Miloš daleko a určitě jej někdy uvidím. Tento koncert je za rohem, tak proč nejít. Je pěkně, někde sednu, dám pivko, prohodím pár slov se známými. Nezvučí se dlouho, jak jsem kluky z V.P.O.ho viděl minule, tak to mají slušně vychytaný a jede se hned na věc jak, jinak než starým dobrým VITACITEM. Po intru se rozjíždí rázná skladba „Lovec lebek" z prvního alba „Vzhůru přes oceán". Od samého začátku je výborný zvuk a pochvaluji, jak to mají kluci zmáknutý. Ale i přes tuto skutečnost musím uznat, že originál je pouze Dodo a někde pociťuji, že jeho hlas schází. A to hned u další hitovky „Zvony". „Umlčte zvony, umlčte kladiva, co do nich buší…“ Dušan Bukvic, zpěv a kytara, nějak dlouze protahuje první slabiku slov buší, ruší… holt jsem zvyklý na originál. Ale to jsou jen malé detaily na kráse. I když nějaké změny zase vnímám pozitivně. A tím je Dušanova hrubší až chraplavou polohu hlasu, která je mně sympatičtější než hlas Doda v devadesátých letech. A takto zní dobře například následující píseň „Vzhůru přes oceán" anebo potom předposlední, trochu upravená Hendrixova (Dodova) verze písně Hey „Joe“.

Cituji „Protože metalisti nejsou zvěř, tak kluci dávají poslední vitacitovku ,Zvěř´". V.P.O.ho bych nálepku VITACIT revival určitě nechtěl přilepit, i když mají VITACIT v oblibě a kluci jej hrají víc než dobře. Ale protože něco ve zkušebně páchají také svého, tak samozřejmě nesmí chybět vlastní věci. A tou je skladba „Avatar". Parádní heavy metalová nálož s ještě pěknějším sólem na kytaru, kterou obsluhuje Dušanův bratr Hynek. Když jsem představil sólující kytaru, tak je slušnost představit i zbývající osazenstvo kapely, která taktéž byla představena u další vlastní písně „Sahara". Do bubnů mlátí Láďa Vlček a na basu, která příjemně prostupuje na povrch u zmiňované skladby, hraje Petr Vrzal. Jinak skladba je v rockovějším tempu než předešlá a v každém případě kytary tu slušně taky řežou. Prostě mi to nedá a musím se zpět vrátit ke zpěvu. Ze „Sahary" na mě dýchá feeling Dana Horyny (MERLIN) a mně se píseň takto podaná moc líbí. Kluci dali ještě „Za co se platí", u které opět přitvrdili. Jejich vlastní produkce je mi sympatická, tak jen takto dál. Posledními skladbami byly už zmiňovaný Jimmy Hendrix a poslední vitacitovka z prvního alba „Beznaděj".

Večer určitě není beznadějný, ale pořád mi ještě neprolítlo hlavou, že „to se musíš o tento zážitek s někým podělit". Pod přístřeškem, pódiem, které je křtěné dechárnou, se připravuje poslední kapela a můžu už dopředu říct, že to byl pro Zbiroh headliner s velkým H. Zbiroh je trochu specifický. Jak jsem psal v reportu z koncertu kapely ARAKAIN, tak je vlastně nepřístupný rockové, ne-li metalové hudbě. Ve Zbirohu vládne pevná ruka dlouholetého starosty (až je to v dnešní době neskutečné) a tradiční dechovkový Váčkařův Zbiroh. Nu, a stručně řečeno, přes to vlak nejede. Tak snad se to časem obrátí, snad dnešní večer je první krok.

Zrovna při zkoušce kapely AVIDITY FOR... jsem si říkal, kolik přijde stížností na radnici ve stylu, co to je za hluk, že na to nikdo není zvědav... Jak jsem se dozvěděl, tak kapela byla na rychlo domluvena, doporučena místo jedné odpadnuvší, tak by se i dalo říct, že se nevědělo, co se od nich dá čekat, protože nějaká tvrdší metalová kapela by na náměstí neprošla, ale kdo ví. V každém případě už zde bylo dost lidí, zastavili se i kolemjdoucí. Jak by ne, když byla akce zdarma, tak ke stánku s pivem se zastavilo o „pár" lidí víc, co by za žádnou cenu na takovou akci vůbec nešlo.

Intro, samply a „Leonidas". To vypadá slušně. Thrashové záseky, hned mně připomínají ARAKAIN z období „Apage Satanas". Výborný hlas Jardy Nováka, ze samplů se ozývají sbory, slušně to vše dokresluje symfonická hudba, která je precizně zapracovaná do hutných metalových tónů. Pokračuje se dál klávesy, chór „Železné jízdy", hrubý, tvrdý, ale zpěvný hlas a opět řezající kytara, kterou obsluhuje mladý a určitě talentovaný kytarista Matýsek (jak byl oslovován) a který ji má sakramentsky nabroušenou. Mně se vybavuje tvrdá metalová kombinace něco na způsob známé formace CRUADALACH, ovšem bez oné mystiky a tajemna. Tady je to tvrdá, chorálová oslavná hymna. Musím uznat, že hudba měla švih, byla to blesková jízda a energie, která začala proudit k nám z pódia, zůstala od začátku až do konce. Časem bych místo samplů pro pódiovou show uvítal určitě klávesáka.

AVIDITY FOR... mají na svém kontě promo CD, na kterém je pár skladeb. Všechny skladby byly odehrány. Takže následovaly ještě hity (musím říct, že všechny písně jsou hity) „Před popravou", „In Memoriam", ke které má kapela natočený v leteckém muzeu ve Zruči videoklip, a velmi úspěšná „Poslední čarodějnice". Vše je přehledné, výborný zvuk pořádně nahlas, ale nijak přehulený, čitelný z jakéhokoliv místa náměstí. Zírám na to s otevřenou čelistí. A myslím, že nejsem sám. Ke konci setu a po ukončení produkce to probírám s Dušanem a Hynkem a máme na akci jen pochvalná slova. Nebo jsme beze slov? Na Zbiroh je to nevídané, neslýchané a hodně úspěšné.

Je půl hodiny před desátou a kapela ukončuje svůj poměrně krátký set. Nebo se mi to zdá? Nenudil jsem se a bavilo mě to. Bavilo to nejen mě osobně a tak je vyvolán přídavek. AVIDITY FOR... opakují skladbu „Leonidas". Myslím, že se prohnala náměstím opět „Železná jízda" a samozřejmě nejúspěšnější písnička jako druhý přídavek „Poslední čarodějnice". Ke konci, aby se město probudilo z letargie, si bubeník vystřihnul sólo. Kdybych měl dávat ocenění za nejlepšího hudebníka večera, tak by to byl právě bicmen Jiří Kočí (ex-Fata Morgana). Abych byl se jmény kompletní, tak basu obsluhoval Pavel Vaněk. Že kapela nemá další písně a opakovala prakticky znovu celý set, tak to nikomu nevadilo.

Takový úspěch jsem zde doopravdy nečekal a celá akce vyzněla víc než pozitivně. A myslím, že takový obyčejný „Rockový večer" zůstane zapsán na špičce povedených místních koncertů. Závěrem bych chtěl poděkovat klukům z V.P.O.ho za velmi vydařený večer.

Foto poskytl pan zvukař, děkuji.

Celá fotogalerie


Zveřejněno: 27. 08. 2013
Přečteno:
3909 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 08. 2013 18:38 napsal/a 4H
Děkuji za chválu
Byl jsem překvapen, moc se líbilo a mimochodem bylo dobře zvolené pořadí hrajících kapel.
27. 08. 2013 17:21 napsal/a Marcela (manažerka kapely)
Avidity for...
Děkuji za opravu jména našeho zpěváka.
27. 08. 2013 11:32 napsal/a Zalll - basák V.P.O.ho
Vydařená akce ve Zbiroze
Někdy to prostě vyjde a nám se to splnilo. Děkujeme všem zúčastněným Rockového večera ve Zbiroze. Jen tak dál, byli jste SUPER!
27. 08. 2013 09:11 napsal/a Marcela (manažerka kapely)
Avidity for...
Tímto bych chtěla poděkovat kapele V.P.O.ho za pozvání, byl to opravdu skvělý večer. K článku mám jen jedno upřesnění a to, že náš zpěvák se jmenuje Jarda Novák. Ještě jednou díky a těšíme se na další společné akce.
27. 08. 2013 08:12 napsal/a Duše
Rockový večer
Moc hezky napsáno :) Já věřím,že pro velký zájem o rockovou hudbu ve Zbiroze to není poslední vlaštovka!Tak snad bude psát o čem i příští rock.