Nejbližší koncerty
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

EVILE – Skull CD 2013, Earache Records, Century Media

Máte chuť na americký pokrm vyrobený ve Velké Británii. Hamburger v mátové omáčce a teplé pivo k tomu? Nemusíte mít strach, protože vám nebudu předkládat žádné experimenty z fast food kuchyně. Naopak, bude to velmi zdravé a ještě zhubnete pár kil. Jaký zázračný přípravek to dokáže? Americký syrový thrash metal, který mladá kulinářská formace EVILE očistí, rozporcuje, upraví a servíruje ve velkých porcích. Po dvou letech od minulého alba připisují do jídelního menu další položku Skull.

EVILE se už nastálo začlenili mezi stálice nové vlny thrash metalu. Společně s GAMA BOMB, WARBRINGER, MUNICIPAL WASTE nebo HAVOK. Každá z kapel praktikuje svůj styl a všechny získávají čím dál větší ohlas mezi fanoušky.

Samotné nahrávání dostal do rukou producent Russ Russell, kterému pod rukama prošla plejáda kapel od NAPALM DEATH, DIMMU BORGIR či LOCKUP. A opět měl bystré uši a přesnou ruku. Placka „Skull“ je velmi dobře ozvučená, zvuková lavina dotváří už tak zabijácký materiál.

Připravte se na pekelnou devítku! Thrashové přízraky vyjíždí z Minas Morgul. Hned první „Underworld“ ukazuje typickou práci EVILE. Přesné riffy se změnami jak na houpačce a kudrlinkové kytarové sólo. Titulní „Skull“ je doslova materiál až na kost. Atmosféra, kytarové sekačky, změny – nudou rozhodně neumřete. Skandované „Skull, Skull, Skull“ si budete broukat ještě dlouho poté. Pokud se v začátku jezdilo na sekačkách, pak v „The Naked Sun“ si pánové ještě přibrali motorové pily. Chytlavý thrash metal a lá stará (dobrá) METALLICA. Srovnávat ryze jen s touto kapelou by byla chyba, v tvorbě britských thrasherů jsou cítit vlivy od METALLICY, PANTERY i domácích dnes už neexistujících XENTRIX. Nejedná se totální vykrádání, protože EVILE umí velmi dobře kouzlit s nástroji. Následuje „Head of the Deamon“, která je dalším z představitelů chutného míchání pomalejších a rychlejších (groove) temp. Lebka je rozpůlena ve dví a uvnitř se schovává ještě pět velkých masožravých červů, kteří se vám dostanou pod kůži.

Je temný večer, kolem jen mlha a na hřbitově se něco odehrává. Rozevře se hrobka („Tomb“) a z ní se pomalu line hudba zkázy. Sedm a půl minuty dlouhá balada brnká na struny všem milovníkům tzv. metalových ploužáků. Pravověrní thrasheři nemusí zoufat, protože další příspěvek ve formě „Words of the Dead“ je zase něco pro jejich srdíčko. Vyzvěte kolegu a zatančete si v rytmu svižných riffů. Ol Drake umě hladí kytaru a ta mu za jeho péči odpovídá skvostným kytarovým sólem. Džíska vám nestihne uschnout, protože „Outsider“ nezpomaluje a řítí se cestou jako splašený válečný kůň. „Chat You Become“ jede ve střední tempu a zní tak groove (thrash) metal, jaký si v dobách slávy dovolila PANTERA. To poslední „New Truth, Old Lies“ patří do řad propracovaných děl. Tohle dě(í)lo střílí střídavě pomalé a rychlé salvy riffů. EVILE už nejsou ryze thrashovou bestií, ale dávají najevo, že thrash metal lze uchopit i technicky, melodicky a vytvořit pěknou koláž. Pokud se dostanete k nějaké limitované edici, tak na vás čeká bonusová skladba jako „A Sinister Call“ anebo alternativní verze tracků „Words Of The Dead“ a „Outsider“.

Čtvrtá studiovka je dle mého nejlepší deskou EVILE, pominu-li debut „Enter the Grave“. Ten je svojí syrovostí a surovostí asi to nejlepší od těchto Britů. „Skull“ překonává zbylé dvě předchůdkyně a svojí vyhraností představuje budoucnost thrash metalu. Pochválen buď producent Russ Russell, který vytvořil drtivý zvuk. Zapovězen budiž ten, který EVILE už začal zatracovat. Toto je jedna z povedených desek tohoto roku (nejen) v rámci žánru.

Seznam skladeb:
  1. Underwood
  2. Skull
  3. The Naked Sun
  4. Head Of The Demon
  5. Tomb
  6. Words Of The Dead
  7. Outsider
  8. What You Become
  9. New Truths, Old Lies

Čas: 48:24

Sestava:
  • Matt Drake – zpěv, kytara
  • Ol Drake – sólová kytara
  • Joel Graham – basa
  • Ben Carter – bicí

http://www.evile.co.uk/


Zveřejněno: 01. 08. 2013
Přečteno:
3378 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 08. 2013 20:31 napsal/a Asura
Xentrix - Míra
Jo jestli chtějí vydat desku to nevím, nějaký koncerty a festivaly hráli. Ale jak to bude dál, ví jen oni sami. Ještě jsem si vzpomněl na kapelku Amok (Skotsko) a jejich deska Downhill without breaks. Tam je skvělý vokalista, má dost zajímavou barvu hlasu... A těch kapel je hodně, to se nedá stíhat. A máš recht, cio jsi vyjmenoval, patří mezi ty známmé :-)
05. 08. 2013 14:16 napsal/a Asphyx
inu
Vlastně oboje. Jednak mi vadí ta stylizace do slavnějších kolegů (to protahování jako toho pána z Metallicy mě docela irituje). Melodický zpěv nevadí (samozřejmě rašpli já raději), ale nemá to vůbec \"koule\". Je to mdlý.
05. 08. 2013 13:42 napsal/a skipi
zpěvák
Jako že je zpěv melodický, potřebuješ větší rašpli anebo že se cpe moc do té hetfieldo - araiovštiny :-)?
04. 08. 2013 15:42 napsal/a Asphyx
HELL
Konečně jsem se k tomu dostal. Abych pravdu řekl, tak mě u hudby Evile trošku chybí větší tah na branku. Ocenil bych více \"špíny.\" Kdo mi ale vyloženě kazí radost, je zpěvák. Ne že by zpíval nějak špatně, ale tahle barva hlasu mě poměrně irituje. Dal bych tak 7/10 a za zpěv tak 5/10. Jinak velmi pěkně napsáno.
02. 08. 2013 20:18 napsal/a Míra
Xentrix
Ohledně Xentrix jsem ještě nedavno viděl, že fungovali pod jménem Hellfighter a to byla fakt příšerný tuctový thrash metal. Proto jsem je asi krapet přestal sledovat. Otázkou je zda hodlají jezdit turné a vydat nový materiál. Ohledně nové vlny jsem nechtěl psát dlouhé odstavce, protože těch kapel je hodně a nejsou to jen ty, které píšeš :) Osobně ty, které jsem napsal beru jako největší z nových vln. Nebo lépe řečeno nejznámější. ;) Mě SKULL mile překvapila. Předchozí deska byla přespříliš - natažená a s přemírou snahy zahrát co nejdelší skladby. Tady jsem se bavil pořád a pořád. EVILE mám rád a pokud by METALLICA hrála jako nyní EVILE, pak jí začnu znova poslouchat.